Στον γνωστό πεζόδρομο, ένα αυθεντικά ελληνικό streetfood μαγαζί επιλέγει να σερβίρει σουβλάκια χειροποίητα και κρέατα εξαιρετικής ποιότητας από την ομώνυμη φάρμα.

Αγαπάμε τα σουβλάκια – γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Αλλά όσο περισσότερα σουβλατζίδικα ανοίγουν τόσο πιο δύσκολα μπορώ να τα ευχαριστηθώ. Ευφάνταστα ονόματα, νεοϋορκέζικη αισθητική, σάλες μεγάλες, μενού με premium κοπές και «εξωτικές» πρώτες ύλες κυριαρχούν στην αγορά του «ψητάδικου», εκεί που στην ουσία όλοι αναζητούμε τίμια, χειροποίητα σουβλάκια, καθαρά μπιφτέκια, κομμένες στο χέρι πατάτες και τραγανές από τη φρεσκάδα σαλάτες. Δεν ξέρω αν άκουσε το κοινό του ή ήταν έμπνευση δική του, πάντως ο Δάμης Πειθής, ιδιοκτήτης της Φάρμας Μπράλου, έδωσε απάντηση σε όλες τις υπαρξιακές αγωνίες μου για ένα καλό ψητοπωλείο στο κέντρο της πόλης.

Στον χώρο του κρεοπωλείου, στη Μηλιώνη, στήθηκε μια μεγάλη σε μήκος ψησταριά με κάρβουνα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει σουβλάκια, μπιφτέκια, μπέργκερ, παϊδάκια, πατάτες, σαλάτες και κάποιες συνοδευτικές σάλτσες – σαλάτες. Πολύ πρόσφατα προστέθηκαν και γύροι από BlackAngus, μαύρο χοίρο και προβατίνα. Τα απολύτως απαραίτητα ενός γνήσιου, καλού, ειλικρινούς ψητοπωλείου. Όταν φτάσαμε στον πεζόδρομο, ο καιρός ήταν ακόμη ανοιξιάτικος, μόλο που ο Οκτώβριος τελείωνε. Κάναμε και μια μικρή παρασπονδία, ζητήσαμε την άδεια να φέρουμε μαζί μας ένα μπουκάλι κρασί για να συνοδεύσουμε το φαγητό, την οποία και μας έδωσαν, με ιδιαίτερη ευγένεια πρέπει να δηλώσω.

Ξεκινήσαμε με μπιφτέκια γαλοπούλας, που δεν θύμιζαν καθόλου αυτό το άνευρο, άχρωμο κρέας που έχουμε συνηθίσει να τρώμε όταν κάνουμε «διατροφή». Ζυμωμένα με λαχανικά και εσπεριδοειδή, ήταν αφράτα και ευωδιαστά, ζουμερά μετά το ψήσιμο, μια ευπρόσδεκτη και νόστιμη έκπληξη. Συνεχίσαμε με μπιφτέκι από μοσχάρι Black Angus της Φάρμας Μπράλου, ένα τρυφερό, ζουμερό, μεστό στη γεύση σύνολο. Τα κομμένα στο χέρι σουβλάκια, χοιρινά, κοτοπουλίσια από φιλέτο μπούτι και τα μοσχαρίσια, ήταν εξαιρετικά. Καλοψημένα αλλά τρυφερά και ζουμερά του χοίρου και της κότας, mediumrare τα μοσχαρίσια, συνοδεύτηκαν από τζατζίκι, καπνιστή -πολύ καλή- μελιτζανοσαλάτα και μια λεμονάτη σος γιαουρτιού. Από τις πατάτες επιλέξαμε εκείνες με πεκορίνο τρούφας τριμμένο από πάνω, λεπτοκομμένες, χρυσαφένιες και τραγανές.

Για τις… τεχνικές πληροφορίες ρωτήσαμε και μάθαμε ότι όλα ετοιμάζονται καθημερινά από την ομάδα της κουζίνας. Η φιλοσοφία της Φάρμας που εμπνέεται από το κίνημα «Από τη φάρμα στο τραπέζι» βρίσκει πεδίο δόξης λαμπρό και εδώ. Την επόμενη φορά θα πάω για τον μοσχαρίσιο γύρο και τα αρνίσια παϊδάκια που δεν δοκίμασα. Αν είναι ακριβά; Τα σουβλάκια κοστίζουν 1,80 ευρώ το χοιρινό, 2,40 ευρώ το κοτόπουλο, 2,90 ευρώ το μοσχαρίσιο BlackAngus,ενώ τα μπιφτέκια 7 ευρώ. Με βάση την ποιότητα των πρώτων υλών, θα έλεγα ότι μιλάμε για το απόλυτο valueformoney.

info
Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ.: 213 0455929.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό GALA που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Το άρθρο της εβδομάδας