Στον Καρδαρά Αρκαδίας, στους πρόποδες του Μαίναλου, ανακαλύψαμε μία ταβέρνα με εξαιρετικά ψητά κρέατα και θέα που κόβει την ανάσα.

Το χαγιάτι είναι ο σκεπαστός εξώστης που ουσιαστικά αποτελεί προέκταση του εσωτερικού χώρου. Η ομώνυμη ταβέρνα στον Καρδαρά εννοείται ότι διαθέτει το δικό της χαγιάτι, που είναι ξύλινο και με μία τεράστια τζαμαρία από την οποία θαυμάζεις τις πλαγιές με τα έλατα στον Μαίναλο, όσο οι μυρωδιές από τα κρέατα που ψήνονται στην ψησταριά σου γαργαλάνε τη μύτη.

Πήγαμε στο Χαγιάτι συστημένοι, από συνάδελφο που έχει καταγωγή από την Αρκαδία και μας το πρότεινε πρώτο-πρώτο όταν ρωτήσαμε που θα φάμε καλό κρέας στην περιοχή. Βλέποντας το παραδοσιακό κτίσμα, μας άρεσε πολύ, αλλά επειδή ο χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος φοβηθήκαμε ότι δεν θα βρούμε τραπέζι χωρίς κράτηση. Ευτυχώς ήμασταν αρκετά τυχεροί ώστε όχι μόνο να έχει διαθέσιμο τραπέζι, αλλά αυτό να είναι και στο χαγιάτι, το εξώστη δηλαδή.

Το μενού του μικρό, αλλά γεμάτο νόστιμες επιλογές, με μεγάλους πρωταγωνιστές τα ψητά κρέατα. Με θέα τις ακόμη χιονισμένες πλαγιές του Μαινάλου δοκιμάσαμε κλασικό παστό με αβγά και μπόλικο πιπέρι (η κρύα ατμόσφαιρα του βουνού τα ζητάει τα καυτερά) και βραστά άγρια χόρτα του βουνού -οι ιδανικές επιλογές πριν μπούμε στο ψητό! Καλοψημένα και πολύ νόστιμα αρνίσια παϊδάκια, ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι με ωραία μυρωδικά και απίθανη χοιρινή μπριζόλα σε μεγάλο μέγεθος που όμως αν έχεις όρεξη είναι τόσο νόστιμη ώστε αφήνεις στο πιάτο μόνο το κόκκαλο. Στο τέλος μας κέρασαν και χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά, που έδωσε τον ιδανικό επίλογο σε ένα παραδοσιακό γεύμα.

info
Καρδαράς, Αρκαδία, τηλ. 6989 594535. Κόστος: 15-20€ / άτομο.