Καθώς έστριψα την Αντιλόχου και μπήκα από τα δυτικά στην οδό Παραμυθιάς, ένιωσα ξαφνικά τη διάθεσή μου να αλλάζει∙ το νεανικό κοινό, που ήδη είχε γεμίσει τα απλωμένα στον δρόμο τραπέζια, ζωντάνευε το μέρος.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα στο Proveleggios, αλλά εκείνη τη στιγμή, στο φως της μέρας που τέτοια εποχή αργεί να σβήσει, με γοήτεψε η πολύχρωμη γεωμετρία της βαμμένης του πρόσοψης. Συντονισμένη με τη διάθεση του κόσμου γύρω μου, λαχτάρησα κι εγώ ένα κοκτέιλ και διάλεξα ένα που συγκέντρωνε τα αγαπημένα μου υλικά σ’ ένα ποτήρι: tequila reposado, καπνιστό τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο, λέμονγκρας, τζίντζερ και λάιμ.

Πιο καλοκαιρινό, πεθαίνεις! « Γεια στα χέρια της bar manager Πόπης Σεβαστού», σκέφτηκα και άρχισα να μελετάω τον μικρό, αλλά δελεαστικό κατάλογο φαγητού. Παραγγείλαμε διάφορα, από το προζυμένιο ψωμί 24ωρης ωρίμανσης, τα μανιτάρια λεντινούλα και πλευρώτους με γαλάκτωμα πιπεριάς και το sashimi ντάσκα, με yuzu και αλμύρα, ένα εθιστικά νόστιμο πιάτο που εύχεσαι να μην τελειώσει. Πήρα και τον ευρηματικό «σεφταλιάρο» (όπως λέμε σεφταλιά, αλλά με μπακαλιάρο) με πατατόπιτα και μυρωδικά σε μπόλια.

Λίγο αργότερα, δοκιμάζοντας ένα από τα μίνι sliders με πίκλες tsukemono, παρότι δεν παραγγέλνω εκ πεποιθήσεως μπέργκερ στα εστιατόρια, αναγκάστηκα να παραδεχτώ πως ο Κοντιζάς έχει άποψη και ξέρει να σ’ την παρουσιάσει. Ακόμα και οι πιο απροσδόκητοι συνδυασμοί του μοιάζουν φυσικοί, γιατί ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να βάλει ταμπέλες και όρια στην κουζίνα του. Το duck ssam του, το φιλέτο πάπιας με πικάντικη κορεάτικη σάλτσα ssamjang, συνδέει με έναν περίεργο τρόποτην ευρωπαϊκή κουλτούρα με την ασιατική – αλλά λίγο σε νοιάζει να το αναλύσεις, αφού απλά θες να κλείσεις τα μάτια και να το απολαύσεις. Τα φαγητά του είναι καλοδουλεμένα –η ομάδα της κουζίνας πετούσε εκείνο το βράδυ–, δημιουργικά, ισορροπημένα και τόσο γευστικά που σε διακτινίζουν κατευθείαν στη ζώνη του προσωπικού σου comfort food, κι ας μην έχεις μνήμες που να δικαιολογούν μια τέτοια μεταφορά.

Γι’ αυτό δεν μπόρεσα ποτέ να συμφωνήσω με εκείνη τη δήλωση που διαβάζει κανείς όταν ανοίγει το site του Proveleggios για να κάνει κράτηση: «Όχι ένα εστιατόριο». Τι παραπάνω είναι ένα εστιατόριο, άραγε, από ένα μέρος που σε «αναστηλώνει», που σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και να διασκεδάσεις τρώγοντας με τους φίλους σου;

Φυσικά, για επιδόρπιο παραγγείλαμε το μεγάλο σουξέ της φετινής σεζόν και στο ζαχαροπλαστείο τους, το Sweet Nolan, το αφράτο (βάσκικο) burnt cheesecake, που αυτή τη φορά ήρθε με σορμπέ ροδάκινο – ο κατάλογος αλλάζει πολύ συχνά ακολουθώντας τις εποχές.

Βρήκα το σέρβις χαλαρό και αποτελεσματικό και τη λίστα των κρασιών πολύ ενδιαφέρουσα, ανάλογη σε μέγεθος με αυτή του φαγητού, αλλά και σοφά μελετημένη ώστε να δίνει επιλογές, ακόμα και για τις πιο ετερόκλητες μεταξύ τους επιλογές πιάτων.

info
Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, τηλ.: 2105234749
Ανοιχτό: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, τιμή:€30-40