Οι φίλοι της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας βρίσκουν ένα νέο στέκι στο Κουκάκι, χτισμένο με λεπτομέρεια, αγάπη και πολύ μεράκι.

Στον γεμάτο ζωή δρόμο της Βεΐκου έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του ένας ιδιαίτερα αξιόλογος «καπετάνιος». Το “il Capitano” του Αρτέμη Παπαδόπουλου (Αρτοποιότης Ο Τάκης, Drupes Spritzeria) άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στις αρχές του Σεπτέμβρη και ήδη κατακλύζεται από φίλους της διασκέδασης καθώς και του καλού, αυθεντικού – χωρίς προσποιήσεις και φαμφάρες – φαγητού. Ένα παλιό καφενείο και μια αποθήκη χαρτικών ανακαινίσθηκαν με μεράκι και πρόσφεραν στέγη στο Il Capitano και την παρέα του. Διατηρούν τον ενδιάμεσο τοίχο τους καθώς και μέρη που θυμίζουν τον πρότερο βίο τους, όπως το δάπεδο, και στεγάζουν διαφορετικά τμήματα του εστιατορίου – το σικ κελάρι έχει κτιστεί στο βάθος του χώρου, όπου κάποτε βρίσκονταν η αποθήκη, ενώ η ανοιχτή κουζίνα και η βιτρίνα με τα φαγητά στην πίσω μεριά του παλιού καφενείου.

Παρά την αυτονομία τους αποτελούν αναμφίβολα μέλη ενός και μόνο εστιατορίου με ξεκάθαρη ταυτότητα και δυνατό χαρακτήρα. Μίνιμαλ και συνάμα vintage η διακόσμηση με τοίχους από φυσική υδραυλική άσβεστο, που προσφέρουν χαλάρωση με την απλότητα των απαλών κυματισμών τους, ενώ πάνω τους φιγουράρουν … μνήμες – μαγειρικά βιβλία που συνέλεξε ο Αρτέμης στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, κάδρα με ρητά που αγόρασε από ένα παλιό φωτοτυπείο της Βενετίας και άδειες φιάλες ποτών που, όπως λέει ο ίδιος, θυμάται με ποιους έχει πιεί την κάθε μία. Τα τραπέζια του καφενείου, με την μαρμάρινη επιφάνεια και τα ξύλινα πόδια, καθώς και άρτι αφιχθέντα από Ιταλία και Κρήτη βαρέλια απλώνονται μέσα στο παλιό καφενείο, καθώς και πάνω στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο, ενώ στον εσωτερικό χώρο της παλιάς αποθήκης έχει στηθεί και ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι που πάνω του σίγουρα θα γραφτούν ανεπανάληπτες ιστορίες γλεντιού και αναμνήσεων. Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα του, ο Αρτέμης ονόμασε το μαγαζί il Capitano.

«Τα τελευταία χρόνια, ο πατέρας μου είχε πάρει ένα σκαφάκι και καπετάνευε. Του άρεσε το ψάρεμα. Ήθελε να ρίχνει παραγάδι συνέχεια. Έτσι βάφτισα το μαγαζί il Capitano προς τιμή του και έβαλα για λογότυπο μια παλιά του φωτογραφία», μας λέει, αναπολώντας θαρρείς τις μέρες που έβλεπε τον πατέρα του να γυρνάει από το ψάρεμα, ενώ προσθέτει «αποφάσισα να κάνω ένα μαγαζί που να είναι πάνω από όλα ένας χώρος όπου ο κόσμος θα περνάει ωραία. Κάναμε πολλά φαγοπότια στο σπίτι μου. Ο πατέρας μου ήταν πολύ μερακλής. Είναι αυτές κυρίως οι εμπειρίες που θέλω να προσφέρω στους καλεσμένους μας. Θέλω να έρθουν εδώ και να περάσουν ωραία γιατί η καλή παρέα αποτελεί πάντα τη βάση της διασκέδασης. Αυτή συνοδεύεται πρώτα από ένα καλό ποτό και μετά από ένα καλό φαγητό».

 

Έτσι στη λίστα ποτών το παρόν δηλώνουν σχολαστικά επιλεγμένα ούζα, τσίπουρα, μπύρες, γκράπες, αφρώδεις οίνοι Majolini Franciacorta, η «Ιταλίδα βασίλισσα των φυσαλίδων», όπως δηλώνει και ο κατάλογος του μαγαζιού, καθώς και λευκά, ροζέ, κόκκινα και γλυκά κρασιά από τo ελληνικό οινοποιείο Καρανίκα, αλλά και το ιταλικό Buglioni, τα κρασιά του οποίου αντιπροσωπεύει ο Αρτέμης στην Ελλάδα.
«Μου αρέσει να φέρνω στην Ελλάδα ιταλικά προϊόντα οίκων και ανθρώπων που πάνω από όλα αγαπούν αυτό που κάνουν. Μου δίνεται έτσι η δυνατότητα να μεταφέρω και να μεταδώσω αυτή τους την αγάπη στην Ελλάδα – όχι απλώς να κάνω διανομή ενός προϊόντος», τονίζει ο ίδιος. Η κουζίνα ταξιδεύει και αυτή σε πόλεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, προσφέροντας νόστιμα φαγητά από την κάθε χώρα με το κάθε πιάτο να έχει καθαρά ελληνική ή καθαρά ιταλική γεύση. Οι συνταγές προέρχονται από όσα έχει γευθεί και αγαπήσει ο Αρτέμης, αλλά και όσα έχουν δημιουργηθεί από αυτόν και την ομάδα του μέσα στην κουζίνα του il Capitano από την εποχή ακόμα που χτίζονταν το μαγαζί και οι μοναδικοί του πελάτες ήταν τεχνικοί και μάστοροι. Θέλοντας να προσφέρει συνεχώς καινούργιες γευστικές εκπλήξεις και εδεσμάτα στους θαμώνες του, να ικανοποιήσει τη διάθεση, αλλά και την ανάγκη της ομάδας της κουζίνας για συνεχή δημιουργία και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις φρέσκες πρώτες ύλες, που φέρνει καθημερινά ο μανάβης και οι άλλοι προμηθευτές του μαγαζιού, το μενού αλλάζει συχνά για αυτό και τυπώνεται σε απλές κόλλες χαρτιού.

Στα εξαιρετικά πιάτα που εμείς γευθήκαμε συμπεριλαμβάνεται και το bacala mantecato, ένα κλασικό βενετσιάνικο πιάτο. Μπρουσκέτα με ξαλμυρισμένο και βρασμένο βακαλάο, που χτυπιέται στο φτερό με πατάτα βρασμένη, σκόρδο, κρέμα και ελαιόλαδο. Καταπληκτικά, επίσης, και το κουνέλι γιαχνί, με πελτέ, μυρωδικά ραγού, κρεμμύδι, καρότο και σέλερι, το bruschettini με μαριναρισμένες γαρίδες και κοκτέιλ σως, που φτιάχνεται στο μαγαζί και περιέχει μεταξύ άλλων λάιμ, ξύσμα λάιμ και ιταλική μαγιονέζα Στραμπίνι από αυγά ελευθέρας βοσκής και φρεσκοστυμμένα λεμόνια, η μπρουσκέτα με βούτυρο και αντζούγια, ένα πιάτο που αγαπούν ιδιαίτερα στη Βερόνα, ο μυκονιάτικος πελτές, που προέρχεται από μια οικογενειακή συνταγή και σερβίρεται με crostini (μικρές φρυγανισμένες στρογγυλές φέτες λευκού ψωμιού), οι γαρίδες με κολοκυθάκια, φινόκιο, ντοματίνια, πελτέ, κρέμα και ούζο, τα αλίπαστα (λακέρδα, ρέγγα και σκουμπρί) και φυσικά η εξαίσια κλασική καρμπονάρα με πιπέρι, αυγό και πεκορίνο Ρομάνο.

Στα γευστικότατα επιδόρπια ξεχωρίζει η αφράτη panacotta με κόκκινα φρούτα, καθώς και τα άκρως ιδιαίτερα παγωμένα σταφύλια με σοκολάτα – ένα επιδόρπιο που ταιριάζει απόλυτα με ένα ποτήρι Amorosa di Dicembre γκράπα. Η μουσική είναι κι αυτή μια προσωπική υπόθεση, αφού πρόκειται για μια λίστα που φτιάχτηκε από τον Αρτέμη με ελληνικά και ιταλικά τραγούδια, που έχει αγαπήσει. «Με το il Capitano επιθυμία μου είναι να μπαλανσάρω την Ελλάδα και την Ιταλία, βγάζοντας στην επιφάνεια τα ωραιότερα στοιχεία από τις δύο αυτές κουλτούρες και φυσικά να προσφέρω στους καλεσμένους μας ένα χώρο, όπου μπορούν να περάσουν όμορφα και να δημιουργήσουν νέες, ευχάριστες αναμνήσεις» λέει χαμογελώντας ο Αρτέμης.

Μια επιθυμία που φαίνεται να πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία, να προσθέσουμε εμείς. Το il Capitano είναι μια από τις νέες γαστρονομικές εμπειρίες της πρωτεύουσας που σίγουρα αξίζει να ζήσετε.

info
Βεΐκου 107, Αθήνα, Tηλ. 210 9245645,  Instagram: ilcapitano.atene

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα