Στημένο σε μια γωνιά της πλατείας Αναλήψεως το μικρό και υπερ-ατμοσφαιρικό sushi-restaurant των Βριλησσίων με την πρώτη ματιά μοιάζει με συνοικιακό στέκι. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα τεχνηέντως κρυμμένο διαμάντι από αυτά που κάνουν τους φανατικούς της ιαπωνικής να διασχίζουν όλη την πόλη για να βρεθούν στους πάγκους και στα τραπέζια του.

Ο χώρος είναι ζεν και ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα είναι ανεβαστική. Μαύρα και σκούρα ξύλα παντού, φωτιστικά σαν οριγκάμι, σύγχρονα έπιπλα με λιτές και καθαρές διακοσμητικές γραμμές είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το σκηνικό σούπερ χαλαρωτικό. Το φυσικό φως που μπαίνει από τη μεγάλη τζαμαρία, τα φυτά εσωτερικού χώρου και η σύγχρονη ξένη μουσική δίνουν χρώμα και ζωντάνια. Τώρα που ο καιρός ανοίγει βγάζει και λίγα τραπεζάκια έξω, από τη μεριά της πλατείας.

Εννοείται πως η καλύτερη θέση είναι ο μικρός πάγκος με θέα την ανοιχτή κουζίνα και τον σεφ σε απόσταση αναπνοής να ετοιμάζει τα πάντα επιτόπου και να τα σερβίρει κομμάτι κομμάτι. Ωστόσο, επειδή πολλές φορές οι κρατήσεις είναι μπόλικες, η κίνηση αρκετή και οι παρέες μεγαλύτερες των 2-4 ατόμων τα τραπέζια της σάλας είναι μια πιο άνετη επιλογή.

Ο σεφ Νίκος Πολιτάκος είναι από τους πιο ικανούς μάστορες στο sushi αλλά και στο γιαπωνέζικο fusion. Ασχολείται μαζί τους με ιδιαίτερο πάθος τα τελευταία δέκα χρόνια: ταξίδια, μελέτη, εμπειρίες, τεχνικές, αναζήτηση υλικών, ατελείωτες εμπνεύσεις, άπειρες ώρες εξάσκησης και δοκιμών, πλάι σε ειδικούς, τον έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Οι προτάσεις της κάθε ημέρας βασίζονται αποκλειστικά στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που βρίσκει ο σεφ στην αγορά γι αυτό και αν αφεθείτε πάνω του όσον αφορά τις επιλογές που θα δοκιμάσετε (μενού omakase) σίγουρα θα απολαύσετε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, οι εξαιρετικές πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες έρχονται κατευθείαν από την Ιαπωνία, τα αριστοτεχνικά του κοψίματα και οι χειροποίητες συνοδευτικές σος είναι οι γενικοί κανόνες που εξασφαλίζουν το αποτέλεσμα.

Το shiromi oshizushi δηλαδή το παραδοσιακό πρεσαριστό σούσι με ψιλοκομμένο λευκόσαρκο ψάρι ημέρας (εμείς δοκιμάσαμε λαβράκι) και χειροποίητη πάστα καυτερής πιπεριάς, με yuzu και τζίντζερ είναι ένα περιποιημένο «τουβλάκι» με ρύζι στη βάση του. Φινετσάτο εμφανισιακά αλλά και αρμονικό γευστικά, τρώγεται ευχάριστα. Όσο για τα νιγκίρι, ξεχωρίσαμε αυτό με τη σκορπίνα που είχε μια διακριτική καπνιστή αίσθηση, το τρυφερό μπαρμπούνι με την επίγευση από τσίλι και yuzu (σάλτσα kanzuri), την ευχάριστα λιπαρή κοιλιά τόνου με τα αβγά χρυσής ρέγγας να δίνουν τη χαρακτηριστική, γευστική και αρωματική, πινελιά τους και το ολόφρεσκο χτένι με την ιδιότυπη οξύτητά της πίκλας δαμάσκηνου.

Στο μενού του Kinjo βέβαια υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές που κινούνται σε japanese fusion λογική όπως η Seaweed Sarada, μια σαλάτα από φίκια, τόνο και σολομό, γεμάτη θαλασσινά αρώματα, με τηγανητή ρίζα λωτού, crunchy κινόα και σάλτσα από σουσάμι να δημιουργούν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι υφών σε κάθε μπουκιά. Το σουβλάκι φαγκρί είναι μαριναρισμένο με φρέσκα μυρωδικά και ψημένο υποδειγματικά ενώ τα Ebi Dumplings είναι ένα πραγματικά απολαυστικό πιάτο.

Χειροποίητα, γεμιστά με γαρίδα, λιώνουν στο στόμα. Σερβίρονται μέσα σε έναν πεντανόστιμο ζωμό παλαμίδας που μοσχοβολάει εσπεριδοειδή, βούτυρο και φρέσκια τρούφα. Στα γλυκά το επίπεδο είναι εξίσου υψηλό από τεχνικής και γευστικής άποψης. Namelaka λευκής σοκολάτας αρωματισμένη με εσπρέσο, καραμελωμένοι καρποί, σοκολατένιο sponge cake και παγωτό φουντούκι: συνδυασμός σκέτη κόλαση, ό,τι πρέπει για το φινάλε μιας βραδιάς στο Kinjo.

Όσο για τα ποτά, πέρα από καλά sake και ωραίες γιαπωνέζικες μπίρες, η λίστα κρασιών είναι μικρή αλλά προσεκτικά επιλεγμένη και το μπαρ προσφέρει ψαγμένα κοκτέιλ που συνοδεύουν μια χαρά το γεύμα όπως π.χ. το Rising Sun που φτιάχνεται με gin, βοτανικό λικέρ, αγγούρι, μοσχολέμονο, shiso, ginger beer και bitter καυτερής πιπεριάς habanero.

Info
Κονίτσης 29, Πλατεία Αναλήψεως, Βριλήσσια, τηλ.: 210 6825 208

Φωτογραφίες: KINJOrestobar