Ο παππούς Κώστας από το Βύρωνα άνοιξε το 1950 το ιστορικό ξύλινο σουβλατζίδικό του στην Αδριανού της Πλάκας το 1950. Ο μικρός Κώστας βοηθούσε τον παππού του στο μαγαζί και ιερή υπόσχεση του είχε δώσει πως σαν τελειώσει το στρατό θα αναλάβει μόνος του την επιχείρηση.

Η νομοθεσία έκλεισε την Αδριανού, το μαγαζάκι μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω, ο Κώστας κράτησε την υπόσχεσή του. Ανέλαβε το Σεπτέμβρη του 2003. Ο παππούς “έφυγε” τον επόμενο Δεκέμβρη, σαν σιγουρεύτηκε πως η συνταγή στέριωσε στα επόμενα χέρια. Υπόδειγμα επιχείρησης όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από την πρώτη μέρα της.

kostas_144600

Ούτε νεωτερισμοί ούτε μοντερνιές ούτε ντεκόρ. Να’ ναι καλά η συνωνυμία, ούτε καν η ταμπέλα δεν χρειάστηκε να αλλάξει. Οι απανταχού πινακίδες θα σου υπενθυμίσουν να “χαλαρώσεις” παίρνοντας βαθιές ανάσες σαν δεις τις ουρές και σε πιάσει ανησυχία. “Όχι άγχος!” όσο κόσμο και να ’χει, θα εξυπηρετηθείς σε ελάχιστα λεπτά. Άσε που είσαι τυχερός που το βρήκες ανοιχτό! Ο Κώστας ξυπνά κάθε μέρα στις 6, ετοιμάζει μόνος το σουβλάκι του, μόνο καλό κρέας, χοιρινό καλαμάκι και ένα αφράτο, ελαφρύ, υπέροχο μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Πίτα αλάδωτη, ντομάτα ψιλοκομμένη, μπόλικος μαϊντανός, γιαούρτι, κρεμμύδι, πάπρικα. Ούτε σος ούτε πατάτες. Και άφθονη καθαριότητα. Και μόνο μια τοσοδούλα ψησταριά καλυμμένη με αλουμινόχαρτο. Και ευγένεια, γέλιο, χαρά, οικειότητα. Το σουβλάκι όπως παλιά, απαράλλακτο, μαγικό, δωρικό. Ο Κώστας με την Πόπη, τη γυναίκα του, λειτουργούν σαν ένα καλοκουρδισμένο, αποτελεσματικό ντουέτο. Το χρήμα πιάνεται με τσιμπιδάκι από το αφεντικό, κάθε πελάτης περιμένει με ένα μειδίαμα τη στιγμή, σαν μια ατραξιόν που προσθέτει λίγη ακόμα νοστιμιά στο σουβλάκι. Στις 3:30 το μεσημέρι όλα έχουν τελειώσει. Σαββατοκύριακα, κλειστά.

info
Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ. 210 3228502.

Δείτε επίσης
12 σημεία στην Αθήνα για πραγματικά καλό σουβλάκι