Στην καρδιά του Κολωνακίου, πολύ κοντά στην πλατεία, βρίσκεται από το 1997 το Pit, ένα από τα πιο παλιά καφέ και στέκια της περιοχής. Για κάποιους μάλιστα αποτελεί δεύτερο… γραφείο, μιας και δίνουν εκεί τα ραντεβού τους καθημερινά είτε πρόκειται για δουλειά είτε απλώς για ένα lunch break από τη δουλειά.

Το Pit είναι ένα όμορφο σημείο συνάντησης, με κρεμαστούς κήπους και σταγόνες δροσιάς, που προσφέρεται ακόμα και για τους πιο ζεστούς μήνες στην Αθήνα. Λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως και αργά το βράδυ και είναι ιδανικός χώρος τόσο για καφέ, όσο και για φαγητό ή ποτό.

Το επισκέφθηκα με μια φίλη ένα μεσημέρι καθημερινής. Ήταν πραγματικά ένα καταφύγιο δροσιάς και ο χώρος με τους άνετους καναπέδες, τη χαλαρή μουσική και τα πολύχρωμα λουλούδια σε προδιέθετε να περάσεις καλά. Απ’ ότι είδα στον κατάλογο, η κουζίνα εκτός από λαχταριστά burger, πίτσα και δροσερές σαλάτες, είχε και μια καλή λίστα από κρασιά και κοκτέιλ, που επιμελείται ο Δημήτρης Πολιτάκος. Eμείς αρκεστήκαμε σε ένα ποτήρι λευκό κρασί Μαλαγουζιά για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας.

Δοκιμάσαμε μια πολύ ωραία πράσινη σαλάτα με καραμελωμένο μανούρι και σος πορτοκαλιού – μελιού και από τα ορεκτικά τα Tramezzini: ψητά μαριναρισμένα λαχανικά σε πέστο βασιλικού, με βιολογικά τοματίνια και μπαλάκια μοτσαρέλας Bocconcini, που ήρθαν πάνω σε ψημένη μπαγκέτα ζεστά και τραγανά. Όλα τα υλικά έδεναν μεταξύ τους, αποφεύγοντας τη μονοτονία των σκέτων λαχανικών και δίνοντας μια πιο γευστική και ζουμερή εκδοχή. Για κυρίως, πήραμε και οι δύο σολομό. Εγώ το ψητό φιλέτο με μαύρο ρύζι και σάλτσα από τζίντζερ, lime και μέλι, ενώ η φίλη μου τα λιγκουίνι με σολομό, φινόκιο, σχοινόπρασο και σάλτσα κρασιού. Και τα δύο ήταν καλοφτιαγμένα και πεντανόστιμα. Το ψήσιμό τους επίσης σωστό, ώστε να μην στεγνώσει το ψάρι και να διατηρεί τα υγρά του.

Γενικά στο Pit κυριαρχεί αυτό που ονομάζουμε comfort ιταλική και healthy μεσογειακή κουζίνα. Μάλιστα βλέποντας γύρω μου πολλές παρέες να προτιμούν την πίτσα και να κρατούν ένα Aperol Spritz ή ένα Prosecco στο χέρι, ένιωσα λες κι ήμουν στην Ιταλία, που το Aperitivo και το διάλειμμα για φαγητό είναι τρόπος ζωής. Η αλήθεια είναι ότι ζήλεψα τη λαχταριστή πίτσα Uova, με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, μπέικον και αυγό, αλλά δεν γινόταν να τα δοκιμάσω και όλα. Έφτανε που ενέδωσα στο γλυκό, σε ένα υπέροχο και δροσερό cheesecake φράουλα.

info
Κανάρη & Μηλιώνη 1, Κολωνάκι, τηλ. 210 3615969, Instagram: pit_espresso_ristorante_bar