Μια μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, χωρίς κάποια επιγραφή στην είσοδό της, επέλεξε για να στήσει το tearoom της η Madame Gâteaux ή κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή. Ο χώρος υποδοχής αυτής της privée τσαγερίας είναι ένα μικρό, κουκλίστικο σαλόνι με μια δανέζικη τραπεζαρία, στην οποία στρώνει κάθε φορά τα κεντητά της τραπεζομάντηλα για να σερβίρει τα δικά της, γευστικότατα γλυκίσματα της και τα αλμυρά της κεράσματα, πάντα σε αυθεντικά vintage σερβίτσια. Βέβαια, κάθε φορά μπορεί να φιλοξενήσει δέκα άτομα, το πολύ, και μόνο κατόπιν προσυνεννόησης. Συνήθως οι πελάτες της είναι λάτρεις του αγγλικού afternoon tea, αλλά όπως μου εξηγεί η Καλλιόπη, «μου το ζητάνε συχνά για γενέθλια και για bridal shower ή baby shower». Θυμίζω πως σε αυτή την περίπτωση το shower έχει την έννοια του καταιγισμού (αγάπης και δώρων) κι αναφέρεται στα μικρά απογευματινά πάρτι που διοργανώνουν οι φίλες της νύφης, πριν το γάμο ή όταν καλωσορίζουν το μωράκι της και της πάνε διάφορα, χρηστικά συνήθως, δωράκια.

Εδώ πρέπει ίσως να διηγηθώ εν συντομία της ιστορία της Madame Gâteaux, της Κυρίας των Γλυκών. Έτσι ονόμασε την περσόνα που επινόησε η Καλλιόπη Αναγνωστή για να ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους τη μεγάλη της αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική. Την ονειρεύτηκε ως μια κυρία της δεκαετία του ’50, που αγαπάει τα φλοράλ φορέματα, τα παστέλ χρώματα και της αρέσει να στολίζει τον χώρο της με φρέσκα λουλούδια. Η περσόνα της θα πρέπει να μην απείχε πολύ από την προσωπικότητά της γιατί συναντώντας την για πρώτη φορά ένιωσα πως η ταύτιση τους είναι τέλεια. Η Καλλιόπη Αναγνωστή, αγγλο-σπουδαγμένη σεφ – ζαχαροπλάστισσα, τελείωσε τη σχολή Le Cordon Bleu, αλλά πριν επιστρέψει στην Ελλάδα εργάστηκε σε σημαντικά εστιατόρια και σε ξενοδοχεία του Λονδίνου. Ανάμεσα τους θα αναφέρω το πολυκατάστημα Harrods, καθώς και το πεντάστερο Savoy Hotel – που φημίζεται για το ιστορικό tearoom του, το κομψό Thames Foyer, το οποίο λειτουργεί από το 1889, σερβίρει το εμβληματικότερο afternoon tea και high tea του κόσμου, με θέα στον Τάμεση, και αποτελεί υπόδειγμα αγγλικής κομψότητας.

Το Λονδίνο, θα έλεγε κανείς, υπήρξε «καρμικός» τόπος για την νεαρή σεφ-ζαχαροπλάστισσα μας. Εκεί γνωρίστηκε με τον Αγγλο-Σκοτσέζο Dominic Friel – σήμερα πια σύζυγο της – και μαζί δημιούργησαν το 2016, το studio και το blog της Madame Gâteaux, συνδυάζοντας έτσι το κοινό τους πάθος για το φαγητό, τη φωτογραφική του αποτύπωση, αλλά και την κοινή αγάπη τους για το vintage. Η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην εποχικότητα των υλικών, αλλά αγαπούν να αφουγκράζονται και ενίοτε να ακολουθούν τα εκάστοτε food trends, φιλτράροντας τα πάντα μέσα από το πρίσμα της προσωπικής τους αισθητικής. Κάποια στιγμή άρχισαν να σχεδιάζουν events για απογευματινό τσάι κι όχι μόνο. Ταυτόχρονα αναλάμβαναν και διάφορα εταιρικά projects, δημιουργώντας γλυκές και αλμυρές συνταγές με γνώμονα της ανάγκες των πελατών τους.

Κάπως έτσι, βήμα το βήμα, οδηγήθηκαν και στη σκέψη της δημιουργίας ενός δικού τους tearoom, που άρχισε να λειτουργεί το 2018, σε μια ήσυχη γειτονιά του Κάτω Χαλανδρίου, όχι πολύ μακριά από τη λεωφόρο Κηφισίας. Κάποια στιγμή, με τις καραντίνες, το tearoom ανέστειλε για λίγο τη λειτουργία του και ξανάνοιξε πριν μερικές μέρες, αφού πρώτα μεταφέρθηκε στον πρώτο όροφο της ίδιας μονοκατοικίας. Και, όπως φαντάζεστε ήδη, τον διακοσμήσανε και πάλι σε κοριτσίστικο, καθαρά ’50s (mid-century modern) στιλ, με σκανδιναβικής αισθητικής έπιπλα, προσθέτοντας εδώ κι εκεί διάφορα χρηστικά αντικείμενα από βακελίτη, σε χρώματα παστέλ, αλλά και πορσελάνινα σερβίτσια, που σε κάποιες θα θυμίσουν τα σπίτια των γιαγιάδων μας.

Η Madame Gâteaux κατέχει σε βάθος την τέχνη της οικοδέσποινας και το savoir faire του αγγλικού απογευματινού τσαγιού, οπότε θα σας υποδεχτεί στο κουκλίστικο tearoom της για ένα πραγματικά αγγλικό afternoon tea κι ενώ θα απολαμβάνετε τα γλυκά και αλμυρά τραταρίσματα που θα συνοδεύουν το τσάι σας, θα σας μυήσει στο savoir vivre του afternoon tea και θα σας αφηγηθεί με απλά λόγια – αν της το ζητήσετε – την ιστορία του τσαγιού στο δυτικό κόσμο, ξεκινώντας από την Αγγλία του 18ου αιώνα και τα σαλόνια της γαλλικής διανόησης του Μεσοπολέμου και καταλήγοντας στις Αμερικανίδες housewives, που έπαιρναν τα εύσημα της καλής οικοδέσποινας (hostess with the mostest, δηλαδή η οικοδέσποινα με τα περισσότερα), αν εκτός από το να σερβίρουν το τσάι διέθεταν και την απαιτούμενη κοινωνική γοητεία, που διδάσκει το savoir vivre.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης

info
Ζαν Μωρέας 72, Χαλάνδρι, τηλ. 6974182192, e-mail: info@madamegateaux.gr, https://www.madamegateaux.gr/

Διαβάστε ακόμη

5 ατμοσφαιρικά καφέ στο κέντρο της Αθήνας για όλες τις ώρες

Πάνω από 1.000 είδη τσαγιού σε 3 σημεία στην Αθήνα

Η Λίζα φτιάχνει πεντανόστιμα γλυκά χωρίς ζάχαρη