Ατμόσφαιρα κινηματογραφική και κουζίνα αυθεντικά γαλλική στον γοητευτικό χώρο του σεφ Αλέν Παροντί.

Η λέξη «veritable» σημαίνει αυθεντικό στα γαλλικά, αλλά ηχητικά παραπέμπει και σε ένα παιχνίδι αγγλογαλλικών, κάτι σαν «πολύ… τραπέζι». Οποια εκδοχή κι αν επιλέξετε, η ουσία υπηρετείται, αφού ορίζει το νεοαφιχθέν γαλλικό εστιατόριο του καλού σεφ Αλέν Παροντί και της δραστήριας, αεικίνητης συζύγου του Κριστίν, υπεύθυνης για τη σάλα και την κάβα. Η κουζίνα υπηρετεί τη φιλοσοφία της σύγχρονης bistronomie, με τη συμμετοχή μεσογειακών υλικών και πιάτων στο εποχικό, σοφά στημένο μενού του, που παίζει από τις ρουστίκ μέχρι τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Το γεύμα μας ξεκίνησε με ζεστό ψωμί και πραγματική γαλλική μπαγκέτα, παρέα με ένα αρωματικό εξαίσιο βούτυρο· ένας συνδυασμός που (για μένα) θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνος του πρόταση για ολοκληρωμένο δείπνο. Στη συνέχεια επέλεξα το πιάτο-φετίχ μου, ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ με τον κλασικό τρόπο, που δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες μου σε όλα τα επίπεδα, τεχνικής και γεύσης. Το ταρτάρ τόνου, που δοκίμασα από το πιάτο το συνοδού μου, σφριγηλό, αρωματικό και ελαφρά αιχμηρό χάρη στο τζίντζερ, θα μπορούσε να με κάνει ακόμη και να προδώσω το δικό μου αγαπημένο.

Ως κύριο πιάτο επέλεξα τις tripes, έναν πατσά δηλαδή (από μοσχαρίσια κοιλιά και πόδι), που ήρθε σε σκεύος ταζίν, με την πληθωρική του γεύση σε εξαιρετική ισορροπία και μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα στη ρουστίκ γαλλική εκδοχή του που του ταιριάζει πολύ. Η πάπια του, σε ένα παιχνίδι τεχνικών και γεύσεων με διαφορετικές εντάσεις, κρατάει επάξια τα σκήπτρα της πρώτης κυρίας της γαλλικής κουζίνας. Οσο για τα ραβιόλια γεμιστά με ψάρι και μια ιδέα τσορίθο, ήταν νόστιμα και ανάλαφρα από άποψη τόσο ζύμης όσο και γεύσης.

Η συνέχεια, λίγο πριν από το τέλος δηλαδή, η οποία και προτείνεται ενθέρμως, έγινε με μια ποικιλία ανοιξιάτικων γαλλικών τυριών, τα οποία εισάγει ο ίδιος ο Αλέν Παροντί, επιλέγοντάς τα με προσοχή και γνώση. Ο οποίος, παραβιάζοντας κατάφωρα το γαλλικό savoir faire, τα προτείνει και για το ξεκίνημα του γεύματος, στη μέση του τραπεζιού, έχοντας αποδεχτεί έπειτα από τόσα χρόνια τους ελληνικούς τρόπους απόλαυσης στο τραπέζι. Αν αγαπάτε όπως και εγώ τα γαλλικά «βρωμότυρα», τα ονόματα Saint-Felicien, Saint-Marcellin, Sainte Maure και παλαιωμένο brie θα σας συγκινήσουν σίγουρα.

Τέλος, τα γλυκά με την απόλυτα γαλλική ταυτότητα, όπως η κρεμ καραμελέ με βανίλια μπουρμπόν, ο μπαμπάς με ρούμι, μια τάρτα λεμονιού και ένα μιλφέιγ με βανίλια και αλμυρή καραμέλα ολοκλήρωσαν μια βραδιά που η νοσταλγία μου για το Παρίσι έγινε λίγο πιο αχνή. Υπολογίστε 50-60 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί, για ένα γαλλικό δείπνο στο Ψυχικό.

info
Αγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, τηλ. 211 1829109. Κόστος: 50-60€ / άτομο. Παρασκευή, Σάββατο και μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα.