Ο χώρος απέναντι από τη Μητρόπολη έχει τον χαρακτήρα ενός πραγματικού wine bistrot, με πάνω από 500 ετικέτες κρασιών και ένα μενού σχεδιασμένο για να τα συνοδεύει ιδανικά.

Το «Vintage» άνοιξε τις πόρτες του μεσούσης της κρίσης, το 2013, σε μια γειτονιά που σήμερα φιλοξενεί συγκεντρωμένα κάποια από τα καλύτερα wine bars της πόλης. Σε αυτή την περιοχή, λοιπόν, που κάπως αόριστα και γενικά αναφέρεται ως «κάτω από το Σύνταγμα», επέλεξαν η Ιζα και ο Πάνος Κυριαζής να δώσουν ζωή στο κοινό τους όνειρο. Επειτα από πολλά χρόνια ως εστιάτορες στα Ιωάννινα, η απόφασή τους να έρθουν στην Αθήνα -και μάλιστα στο απόλυτο κέντρο της- έγινε την πιο δύσκολη εποχή, αλλά για εκείνους ήταν μονόδρομος.

Η πρόσοψη παραπέμπει ευθέως σε παρισινά αντίστοιχα μαγαζιά, όπως και το εσωτερικό με τα σκούρα γήινα χρώματα που δίνουν μια αίσθηση ήσυχης πολυτέλειας και αστικής κομψότητας. Κεντρική θέση στο ισόγειο του χώρου κατέχει η κάβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, η οποία φιλοξενεί πάνω από 500 διαφορετικές ετικέτες του ελληνικού και του διεθνή αμπελώνα, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και μια μικρότερη στον όροφο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του «Vintage» είναι η πραγματική αγάπη των ιδιοκτητών για το κρασί και η διάθεσή τους να το προβάλλουν σωστά, δημιουργώντας ακόμη και το μενού του φαγητού με τέτοιον τρόπο ώστε να υποστηρίζονται σωστά οι οινικές επιλογές. Η Ιζα, χαμογελαστή και με ζεν διάθεση, είναι υπεύθυνη για την κουζίνα, ενώ ο αεικίνητος Πάνος βρίσκεται στη σάλα και με την υποστήριξη μιας ικανότατης νεαρής κυρίας -ζητώ συγγνώμη που δεν συγκράτησα το όνομά της- είναι υπεύθυνος για τα κρασιά και το σέρβις.

Τα οποία κρασιά σερβίρονται πάντα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, που σημαίνει διαφορετικά ποτήρια (και είδος γυαλιού) για διαφορετικά κρασιά και φροντίδα ώστε η θερμοκρασία σερβιρίσματος να είναι η απολύτως σωστή. Οσο για το τι μπορείς να απολαύσεις σε ποτήρι, χάρη στο Coravin (τεχνολογία που επιτρέπει το σερβίρισμα χωρίς την αφαίρεση του φελλού) σχεδόν όλες οι φιάλες -συμπεριλαμβανομένων και εκλεκτών κρασιών- σερβίρονται και σε ποτήρι.

Δοκιμάσαμε φρεσκότατες γαρίδες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και γκρεμολάτα μυρωδικών, αλλά και ένα βουτυρένιο, γήινο καρπάτσο ελαφιού με σπόρους βασιλικού και σουσάμι άσπρο και μαύρο, ένα αναπάντεχα νόστιμο «πιτόγυρο» και ζυμαρικά (στριφτούδια) με τραγανά πίνατς. Η φιλοσοφία του «Vintage», η υποστήριξη του κρασιού με καλό φαγητό δηλαδή, υπηρετείται πιστά και με επιτυχία. Για το τέλος, ένα πλατό ιδιαίτερων τυριών από Ελλάδα έκλεισε ιδανικά το δείπνο μας.

Φεύγοντας, ενημερωθήκαμε για τη νέα υπηρεσία που ξεκίνησε να προσφέρει πρόσφατα το «Vintage». Περισσότερα από 30 διαφορετικά ελληνικά κρασιά προσφέρονται ως take away ή σε ντελίβερι (από την Wolt και το e-food) ως «per glass» (150 ml) σε μικρές φιάλες, ενώ συνοδεύονται από ειδικό μενού. Οφείλω να ομολογήσω ότι το δοκιμάσαμε, επιτυχώς, ήδη.

info
Μητροπόλεως 66-68, Αθήνα, τηλ.: 213 0296570.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δείτε επίσης:
Wine delivery στο ποτήρι από το Vintage Wine Bistrot

Οι τάσεις της δεκαετίας στο κρασί