Κάποια φαγητά μπορεί να μην θέλουμε σε καμία περίπτωση να τα δοκιμάσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση μας αρέσει να γνωρίζουμε νέα, παράξενα πιάτα από όλο τον κόσμο. Και μέσω της στήλης μας Παράξενα μοιραζόμαστε μαζί σας καθημερινά τις ανακαλύψεις μας.

Πλέον τα πιο αηδιαστικά εξ αυτών έχουν και το δικό τους μουσείο, στο Μάλμε της Σουηδίας, για όσους είναι αρκετά γενναίοι ώστε να τα δουν από κοντά. Το Μουσείο Αηδιαστικού Φαγητού, φιλοξενεί 80 φαγητά από όλο τον κόσμο, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία και να τα μυρίσουν (όχι τόσο καλή ιδέα όταν πρόκειται για το πιο βρωμερό τυρί του κόσμου), αλλά και να τα δοκιμάσουν!

Θέλετε να πάρετε μία γεύση; Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ψητά ινδικά χοιρίδια (μία κλασική συνταγή από το Περού), casu marzu – το τυρί με προνύμφες από τη Σαρδηνία, σούπα Menudo – η μεξικάνικη εκδοχή του πατσά, Hákarl ή αλλιώς σιτεμένο καρχαρία Ισλανδίας, Kiviak Αρκτικής που είναι φώκια γεμιστή με εκατοντάδες μικροσκοπικά πτηνά που αφήνεται να ωριμάσει για 18 μήνες, πέος ταύρου και κρασί ρυζιού με ποντίκια από την Κίνα.

Από τη συλλογή δεν θα μπορούσαν να λείπει και μία από τις πιο παράξενες σπεσιαλιτέ της Σουηδίας, το Surströmming που δεν είναι άλλο από κονσερβοποιημένη ρέγγα με απίστευτα δυνατή και δυσάρεστη μυρωδιά.

Στόχος του ιδιαίτερου αυτού μουσείου, είναι να δείξει ότι το φαγητό δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατροφή, αλλά είναι και κομμάτι του πολιτισμού της κάθε χώρας. Όπως αναφέρεται και στο site του μουσείου, μπορεί συχνά οι πολιτιστικές διαφορές να μας χωρίζουν, τα τρόφιμα όμως μπορούν να μας ενώσουν. Αν τώρα -εύλογα- αναρωτιέστε πώς μπορούν να μας φέρουν κοντά τα συγκεκριμένα φαγητά, οι ίδιοι εξηγούν ότι το συναίσθημα της αηδίας είναι κάτι υποκειμενικό, ό,τι μπορεί να βρίσκει αηδιαστικό ο ένας μπορεί ο άλλος να το βρίσκει νόστιμο. Το Μουσείο Αηδιαστικού Φαγητού λοιπόν, καλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον κόσμο του φαγητού, ανατρέποντας τις αντιλήψεις για το τι είναι βρώσιμο και τι όχι, ώστε μελλοντικά να μην έχουν πρόβλημα να εντάξουν στη διατροφή τους τα περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα -πες το και εντομοφαγία.