Το μέλλον του φαγητού δεν αναμένεται ιδιαίτερα ευοίωνο δεδομένων των μέχρι σήμερα διατροφικών συνηθειών μας με την επιστημονική κοινότητα να επισημαίνει ότι το 2050 θα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις τροφής προσπαθώντας παράλληλα να προτείνει εναλλακτικές λύσεις φιλικές και προς το περιβάλλον.

Από τις επικρατέστερες προτάσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η υποκατάστασή του από πηγές πρωτεΐνης όπως τα έντομα, κάτι που για άλλες χώρες δεν είναι κάτι νέο αλλά στον δυτικό κόσμο μοιάζει πρωτόγνωρο. Το επόμενο βήμα μάλιστα είναι η ένταξη νέων πηγών πρωτεΐνης -όπως οι κάμπιες- στην καθημερινότητά μας και μάλιστα σε σημείο που ενδεχομένως να έχουμε ειδικά διαμορφωμένη «φάρμα» στα σπίτια μας.

Σωστά διαβάσατε, φαίνεται αδιανόητο ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται δοχεία – συσκευές που θα βρίσκονται πιθανόν στην μελλοντική μας κουζίνα όπως το μπλέντερ και η τοστιέρα- φιλοξενώντας τους μικρούς… μεζέδες. Μιλάμε για συγκεκριμένη κατηγορία σκώληκα, του T. Molitor, που «καλλιεργείται», μαγειρεύεται και τρώγεται όπως τρώμε τις γαρίδες για παράδειγμα, για να το παρομοιάσουμε με κάτι λιγότερο… αηδιαστικό. Μια συσκευή λοιπόν που εντοπίσαμε και προορίζεται ακριβώς για αυτό το σκοπό, δημιουργήθηκε από την BeoBia και αποτελείται από 5 δοχεία στα οποία παράγονται από 100 έως και 300γρ. τροφής που μέχρι να αναπτυχθεί ταΐζεται με υπολείμματα φρούτων και λαχανικών. Πριν το μαγείρεμα, τα βάζετε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, σαν τη διαδικασία που ακολουθείται με τα οστρακοειδή, και στη συνέχεια τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.

Το συγκεκριμένο project ανέβηκε στο Kickstarter στις 7 Ιουλίου και εντός 7 ωρών συγκέντρωσε τον οικονομικό στόχο των δημιουργών του. Οπότε να παρακολουθείτε τον ιστότοπο του BeoBia, μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει τη λύση της σπιτικής «παραγωγής» πρωτεΐνης.

info
BeoBia.com

Δείτε επίσης

Μπέργκερ και κεφτεδάκια με έντομα σε βιβλίο με συνταγές του μέλλοντος

Το φαγητό του μέλλοντος: Οι ανατρεπτικές αλλαγές στο καθημερινό τραπέζι

Πώς θα είναι η πίτσα του μέλλοντος;

Το άρθρο της εβδομάδας