Άνοιξε τις πόρτες του στο Kensington, στο ανατολικό Σίδνεϊ και δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να αγοράζουν ό,τι θέλουν με αντίτιμο που οι ίδιοι καθορίζουν.

ozharv3

ozHarv-2

ozharv1

Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία από την OzHarvest, τη μοναδική οργάνωσης «διάσωσης φαγητού» στην Αυστραλία, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση περισσευμάτων τροφής και διάθεσής της σε ευπαθείς ομάδες. Στα ράφια του συγκεκριμένου παντοπωλείου, ο αγοραστής βρίσκει τρόφιμα και βασικά προϊόντα που υπάρχουν και στα συμβατικά σούπερ μάρκετ με τη μόνη διαφορά ότι σ’ αυτά δεν υπάρχουν ετικέτες όπου αναγράφονται τιμές.

ozHarvest6

ozHarvest-7

Στόχος, ουσιαστικά, των δημιουργών του παντοπωλείου είναι να συγκεντρώνουν όσο το δυνατό περισσότερα τρόφιμα που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια και να τα διαθέσουν δωρεάν ή με πολύ μικρό αντίτιμο σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων που υπάρχει στα τρόφιμα είναι μείζονος σημασίας καθώς σε μία χώρα όπως η Αυστραλία, όπου τα εμπορικά και καταναλωτικά απόβλητα ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και καθοριστικό. Κάνουμε λόγο λοιπόν για μια ακόμα πρωτοβουλία – γροθιά στη μάστιγα της σπατάλης φαγητού.

ozHarvest

Με μια γρήγορη ματιά, στο μαγαζί αυτό, κάποιος, μπορεί να εντοπίσει, μία μεγάλη ποικιλία από φρέσκα αρτοσκευάσματα όπως κρουασάν και ψωμιά, τα οποία προετοιμάζονται από το προηγούμενο βράδυ, μέχρι φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ενώ από τη λίστα των διαθέσιμων προϊόντων δεν μπορεί να λείπουν τυποποιημένες τροφές (εντός ημερομηνίας λήξεως) όπως κονσέρβες και αεροστεγώς κλεισμένοι ξηροί καρποί αλλά και βασικά προϊόντα υγιεινής όπως οδοντόκρεμα και σαμπουάν.

Τα προϊόντα προέρχονται είτε από δωρεές ανθρώπων είτε από δωρεές μεγάλων σούπερ μάρκετ, καθώς τις περισσότερες φορές τα ίδια αυτά προϊόντα προορίζονται για απόσυρση επειδή βρίσκονται, κυρίως, κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Γι’ αυτό το λόγο, η λίστα των διαθέσιμων προϊόντων μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα, καθώς η λίστα αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από τις δωρεές που υπάρχουν. Η επικεφαλής αυτής της μη κερδοσκοπικής επιχείρισης, Ronni Kahn, υποστηρίζει, αναφερόμενη στα προϊόντα αυτά: «Είναι απόλυτα καλά, απόλυτα υγιεινά και εντός ημερομηνίας λήξεως, και για κάποιο λόγο έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και έχουν επιλεχθεί να μην βγουν προς πώληση. Και αντί να τα πετάξουν, τα δίνουν στο OzHarvest».