Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ για να βρούμε δεκάδες καλούς λόγους για να επισκεφθούμε το Παρίσι: πανέμορφοι δρόμοι, μουσεία, εντυπωσιακοί ναοί, εκλεκτό κρασί, καταπράσινα πάρκα και… ψύκτες δωρεάν ανθρακούχου νερού. Κι όμως καλά διάβασες! Νομίζαμε πως δεν ήταν δυνατό η πόλη του Φωτός να γίνει καλύτερη, αλλά σαφέστατα κάναμε λάθος!

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει αυτή τη στιγμή οκτώ fontaine pétillante, όπως αποκαλούν τους εν λόγω ψύκτες οι ντόπιοι. Μπορεί η εγκατάστασή τους να ξεκίνησε το 2010, αλλά το δημαρχείο της πόλης πρόσφατα αποφάσισε να επεκτείνει το project, ώστε καθένα από τα 20 διαμερίσματα να έχει τουλάχιστον ένα. “Οι άνθρωποι συχνά μου έλεγαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να πιουν νερό βρύσης εάν ήταν ανθρακούχο”, δήλωσε η Anne le Strat, επικεφαλής της επιτροπής νερού του Παρισιού, στο περιοδικό 20 Minutes το 2010. “Τώρα δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην το κάνουν”.

Ένας από τους νέους αυτούς ψύκτες εγκαταστάθηκε πρόσφατα κοντά στο Canal Saint Martin στην πλατεία Eugene Varlin και οκτώ ακόμη πρόκειται να εγκατασταθούν μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο. Λειτουργούν ουσιαστικά σαν συνηθισμένοι ψύκτες, αντλώντας το νερό από την κύρια γραμμή νερού της πόλης, αλλά έχουν επίσης και ένα ανθρακικό CO2 που προσθέτει φυσαλίδες όταν το νερό είναι 6,5 βαθμούς Κελσίου.

Επειδή λέμε να κανονίσουμε ένα ταξιδάκι στο Παρίσι, θυμίστε μας λίγο… Μπορούμε να περάσουμε 20 παγούρια από τον έλεγχο του αεροδρομίου;