Εκτιμάτε το γεύμα που βρίσκεται στο τραπέζι σας αρκετά; Οι ιδιοκτήτες ενός εστιατορίου στην Ιαπωνία φαίνεται ότι βρήκαν έναν… ιδιαίτερο τρόπο για να κάνουν τους θαμώνες τους να καταναλώνουν μέχρι και τον τελευταίο κόκκο ρυζιού που τους σερβίρουν.

Μια πιο αποτελεσματική μέθοδο για να… εκτιμούν το γεύμα τους οι πελάτες τους, βρήκαν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου Hachikyo στο Sapporo της Ιαπωνίας. Τους «τιμωρούν» με… πρόστιμο όταν δεν καταναλώνουν όλη την ποσότητα του δημοφιλούς πιάτου tsukko meshi που σερβίρουν. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελείται από ρύζι και αβγοτάραχο σολομού και οι σερβιτόροι ενημερώνουν τους πελάτες ότι μπορούν να το παραγγείλουν μόνο αν συμφωνήσουν με τους κανόνες του καταστήματος, κάτι που τις περισσότερες φορές συμβαίνει.

caption1

Όταν φτάσει η ώρα του σερβιρίσματος, το προσωπικό προσφέρει το περίφημο πιάτο με τρόπο πρωτότυπο τραγουδώντας ένα τραγούδι του μπάργκου που δίνει την εντύπωση στους παρευρισκόμενους ότι βρίσκονται σε προβλήτα λιμανιού. Φυσικά, η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση είναι διαμορφωμένη για να παραπέμπει ακριβώς εκεί.

Ο ιδιοκτήτης επισημαίνει ότι σκοπός του… πρόστιμου δεν είναι το κέρδος, αλλά η μείωση της σπατάλης φαγητού και η απόδοση σεβασμού στους ψαράδες χάρη στους οποίους προσφέρεται αυτό το λαχταριστό πιάτο. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το ψάρεμα είναι ένα επάγγελμα ιδιαίτερα επικίνδυνο-ενίοτε θανατηφόρο-οπότε ο πελάτης του εστιατορίου οφείλει να… υποβάλει τα σέβη του τρώγοντας όλο το περιεχόμενο του πιάτου του ή τρώγοντας… πρόστιμο.

Τα επιπλέον 20 δολάρια που καλούνται να καταβάλλουν οι… παραβάτες του κανονισμού φαίνεται ότι είναι μια αποτελεσματική τελικά πρόκληση, αφού οι πωλήσεις του εστιατορίου πάνε πολύ καλά και οι πελάτες του θέλουν να… τρώνε όλο το φαγητό τους.

Το άρθρο της εβδομάδας