Το γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού. Ειδικά, αν στα πόδια μας αισθανόμαστε να καταλήγει το κύμα της θάλασσας. Ειδικότερα, όταν στο τραπέζι βρίσκονται χωριάτικη σαλάτα, φέτα, θαλασσινά, μπίρα. Ας μείνουμε λίγο στην τελευταία. Όχι μόνο για την ικανότητα του αφρού της να απομακρύνει την ένταση και να κάνει τον ουρανίσκο μας να χορεύει, αλλά στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική (μικρο)ζυθοποιία έχει αναδειχθεί σε βασική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επειδή, λοιπόν, αυτές τις μέρες όλοι μας θα βρεθούμε σε κάποιο νησί, ετοιμάσαμε έναν μεθυστικό οδηγό με τα νησιά που έχουν τη δική τους μπύρα. Απολαύστε υπεύθυνα!

Σαντορίνη
Έχει τον τρόπο της να ξεχωρίζει. Μπορεί να φημίζεται για το κρασί της, όμως, το ηφαιστειογενές νησί των Κυκλάδων διαθέτει όχι μία, αλλά δύο ζυθοποιίες που συνοδεύουν μαεστρικά τα θαλασσινά αλλά και τη θέα του ηλιοβασιλέματος – ένα από τα δέκα πιο εντυπωσιακά που πρέπει όλοι μας να δούμε έστω και για μία φορά. Ο λόγος για την μπίρα «Yellow Donkey» και την ηφαιστειακή «Volkan». Και οι δύο εντοπίζονται σε τέσσερις ετικέτες, με την «Red» να ξεχωρίζει από την πρώτη και την «Wheat με μέλι Σαντορίνης» από την δεύτερη.

Τήνος
Το νησί που τα τελευταία χρόνια συγκινεί όλο και περισσότερους ταξιδιώτες, εκτός από εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας διαθέτει και την δική του μπίρα. Απαστερίωτη Lager, Φρέσκια Pilsner, Απαστερίωτη Strong Pilsner. Όποια και αν ταιριάζει καλύτερα στους γευστικούς μας κάλυκες, η ντόπια «Νήσος» την διαθέτει.

Σύρος
Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων διαθέτει εδώ και περίπου ένα χρόνο και αυτή τη μπίρα της. Οι κάτοικοι το ζητούσαν και οι τουρίστες κάπως το απαιτούσαν. Έτσι, το 2021 γεννήθηκε η «Syra Beer». Μία μπίρα που εντάσσεται στην κατηγορία των Lager, με χρυσαφένιο χρώμα, έντονο άρωμα, ελαφρά πικρή επίγευση στο τέλος και συνοδεύει μαεστρικά τους μεζέδες μας.

Φολέγανδρος
Το μικρό και πανέμορφο νησί στην «καρδιά» των Κυκλάδων δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους γύρω προορισμούς. Ούτε καν τη ζυθοποιία τους. Γιατί, διαθέτει τη δική της. Η ιδιαίτερη «Katsika», όπως τιτλοφορείται, κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές. Μία που αποπνέει αναζωογόνηση και δροσιά και μία δεύτερη που το κίτρο, η καραμέλα και η εσάνς καβουρδισμένου ψωμιού σαγηνεύει όσφρηση και γεύση.

Μύκονος
Η «Βασίλισσα» των Κυκλάδων, όπως την αποκαλούν οι πιστοί θαυμαστές της, εκτός από εκρηκτικά κοκτέιλ, έχει και τη δική Beer πρόταση. Απαλή γλυκόπικρη γεύση, αρώματα λυκίσκου και εσάνς γλυκιά – κυριολεκτικά – σαν καραμέλα συναντώνται στην τοπική «Mikònu», η οποία δεν διαθέτει μόνο ξεχωριστή γεύση, αλλά και εντυπωσιακό σχέδιο.

Πάρος
Αποτελεί κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό εδώ και αρκετά χρόνια. Όσοι την επισκέπτονται γνωρίζουν καλά ότι η μπίρα «56 isles», που παράγει η μικροζυθοποιία του κοσμικού νησιού, διαθέτει δύο ετικέτες, εκ των οποίων η μία είναι η πρώτη ελληνική που βραβεύτηκε από τη βρετανική διοργάνωση Great Taste Awards. Ο λόγος για την ελαφριά και ξανθιά «Pilsner Beer». Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η – πλούσια σε γεύση από το σιτάρι της Πάρου και άρωμα εσπεριδοειδών – «Aegean Wit», η οποία το 2018 απέσπασε στην ίδια διοργάνωση 3 αστέρια, την ανώτερη δηλαδή διάκριση.

Νάξος
Τέσσερα είδη βύνης κριθαριού και τρεις διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκου συναντώνται σε τρεις διαφορετικές επιλογές της «Naxos Beer». Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη μπίρα της Ναξιώτικης Ζυθοποιίας δεν περιορίζεται απλά στα γεωγραφικά όρια του νησιού, αλλά διατίθεται και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ταβέρνες των Μικρών Κυκλάδων.

Σάμος
Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι η καλή μπίρα είναι βάλσαμο. Η Σάμος το κάνει πράξη. Η «Valsamo Ale» του νησιού έχει χρυσαφένιο χρώμα και ένα κράμα αρωμάτων από μέλι, κόλιανδρο και πορτοκάλι.

Ικαρία
Το νησί που ζει και αναπνέει στους δικούς του ρυθμούς έχει και τη δική του μπίρα. Μία μπίρα εμπνευσμένη από την μακρά μητριαρχική παράδοση του νησιού. Η «Ικαριώτισσα», καμωμένη με νερό από τις φυσικές πηγές του νησιού, δημιουργήθηκε το 2017 από τέσσερις ανθρώπους με κοινό όραμα και απαιτητικούς ουρανίσκους. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ευχαριστεί όσους υποκλίνονται στη διαφορετική φιλοσοφία της Ικαρίας.

Ρόδος
Η ιστορία του νησιού των Ιπποτών δεν θα μπορούσε να μην διαποτίσει το όνομα και τη γεύση της μπίρας του. Η «Magnus Magister» παράγεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τηρεί υψηλές προδιαγραφές. Διαθέτει τρεις ποικιλίες με πιο ιδιαίτερη την «Magnus Junior», μία μπίρα Lager με λιγότερους βαθμούς αλκοόλ. Ιδανική για όσους δεν είναι και τόσο του ποτού.

Χίος
Η μαστίχα είναι η γαστρονομική της ταυτότητα. Η γεύση που αφήνει σε κάθε της επισκέπτη. Η Χίος, όμως, δεν μένει μόνο σε αυτό. Οι μικροζυθοποιίες του νησιού παράγουν την «Fresh Chios Beer», η οποία, μεταξύ των ποικιλιών της, διαθέτει μία και με μαστίχα. Οι λάτρεις του συγκεκριμένου αλκοολούχου ποτού «ορκίζονται» επίσης στην άφιλτρη καπνιστή εκδοχή της χιώτικης μπίρας.

Σαμοθράκη
Το λιλιπούτειο και μυστηριώδες νησί του Βορείου Αιγαίου με την πλούσια βλάστηση και την ατελείωτη φύση προσφέρει και χειροποίητη μπίρα. Εμπνευσμένη από τον διάσημο καταρράκτη, η μπίρα «Φονέας» διαθέτει δύο διαφορετικές και έντονα επηρεασμένες από εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα ετικέτες, οι οποίες στη συσκευασία αναγράφονται και με τη μέθοδο Braile.

Κέρκυρα
Και τα Επτάνησα έχουν τη δική τους μπίρα. Το νησί των Φαιάκων, μάλιστα, την παράγει από το 2006. Οι ποικιλίες της «Corfu Beer» είναι όλες παγωμένες, άκρως αρωματικές και για το ζεστό θέρος δροσιστικές. Εσπεριδοειδή, τροπικά φρούτα, καραμέλα, φρουτώδης επίγευση συναντώνται στα μπουκάλια της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας με τους λάτρεις να ξεχωρίζουν την «Amarosa Weiss», η οποία περιέχει ακόμα και μπανάνα.

Κεφαλονιά & Ιθάκη
Ανάμεσα στα γαλανά νερά, τα πράσινα τοπία και τις σπηλιές, στον Καραβόμυλο Κεφαλλονιάς, το νησί γεννά τη δική του αλκοολούχα πρόταση. Η «Kefalonian Beer» είναι δροσιστική και χρυσαφένια ή κατακόκκινη, ανάλογα την ετικέτα που θα επιλέξετε είτε είστε στην Κεφαλονιά ή την Ιθάκη.

Κρήτη
Το μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή. Οι επιλογές πολλές. Όπως και οι πόλεις που μπορεί κανείς να επισκεφτεί κατά τη διαμονή του. Στο Ρέθυμνο, συναντάμε τη ζυθοποιία «Brinks», η οποία φτιάχνει τη φρέσκια και ήδη γνωστή «Ρεθυμνιακή». Στο Ηράκλειο, η «Σόλο» προτείνει οκτώ επιλογές μπίρας με ιδιαίτερα ονόματα, τα οποία εμπνέονται από την Κρητική παράδοση και γεωγραφία. Στα Χανιά, η «Χάρμα» διαθέτει τρεις διαφορετικές ετικέτες για όλες τις προτιμήσεις. Τέλος, όσοι βρεθούν στον Κίσσαμο μπορούν να απολαύσουν την Golden Ale «Lyra» μπίρα τους.