Στο χωριό Κάψια Μαντινείας η οικογένεια Καλόγρη παράγει τα τελευταία 35 χρόνια βιολογικά κρασιά και προϊόντα με βάση το σταφύλι, σε ένα επισκέψιμο οινοποιείο με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Η ιστορία τους ξεκινάει το 1980, όταν ο Ευάγγελος Καλόγρης κληρονόμησε το πατρικό σπίτι του παππού του στην Κάψια, ένα παραδοσιακό κτίσμα του 1870, με την προτροπή στο μέλλον να δέχεται κόσμο. Ο ίδιος παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχέση με τη γεωργία, μετά το τέλος των σπουδών του στα Οικονομικά, ξεκίνησε να αναπαλαιώνει το σπίτι, μετατρέποντάς το σε ένα παραδοσιακό οινοποιείο, έχοντας αποφασίσει εξ αρχής ότι θα ακολουθούν βιολογικό μοντέλο καλλιέργειας. Σήμερα, 35 χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησαν να καλλιεργούν τα αμπέλια τους στην Καψιά, έχουν καταφέρει να είναι το πρώτο πιστοποιημένο επισκέψιμο οινοποιείο της Πελοποννήσου από τον ΕΟΤ και το μοναδικό μέχρι στιγμής στη Μαντινεία, ενώ πλέον με το οινοποιείο ασχολείται και η νέα γενιά της οικογένειας, οι κόρες του κ. Καλόγρη, Σάντυ και Τατιάνα.

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο στις αρχές Μαρτίου και περνώντας την ξύλινη πόρτα του βρεθήκαμε μπροστά σε μία όμορφη αυλή με πέτρινο ξυλόφουρνο και παραδοσιακά κτίσματα. Μας υποδέχτηκε η Σάντυ Καλόγρη, η κόρη του κ. Ευάγγελου, που ανέλαβε να μας ξεναγήσει στο οινοποιείο τους, περιγράφοντας με χαρά και καμάρι τόσο τη δουλειά που κάνουν όσο και το «πάντρεμα» τον χώρων του οινοποιείου με την τέχνη. Για να καταλάβετε, περνώντας στα δροσερά κελάρια τους, βρεθήκαμε σε ένα χώρο με μαριονέτες, παράσημα, πιάνο και παρτιτούρες, κληρονομιά από τον παππού. Δίπλα και ο πάγκος ξυλογλυπτικής της κ. Χριστίνας, της μαμάς της οικογένειας, που έχει ακόμη πάνω του κάποια από τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα της. Σίγουρα αυτές οι προσθήκες δεν είναι αναμενόμενες σε ένα οινοποιείο, ωστόσο μαρτυρούν το δέσιμο της οικογένειας με το χώρο, αφού έχουν συγκεντρώσει εκεί όλες τις αγαπημένες τους ασχολίες.

Φεύγοντας από το κελάρι, περάσαμε μέσα από μία μεγάλη κουζίνα με ρουστίκ διακόσμηση, που πάνω στους πάγκους της φιλοξενεί τα προϊόντα που φτιάχνουν στο οινοποιείο με βάση το σταφύλι, όπως πετιμέζι από μοσχοφίλερο που δοκίμασα σκέτο και ονειρεύτηκα πάνω σε ζεστές τηγανίτες, άρτυμα λευκού οίνου ή αλλιώς ξίδι αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι και κόκκινο άρτυμα με πετιμέζι, που και τα δύο δίνουν εξαιρετική γεύση σε σαλάτες. Και μετά τη σύντομη αυτή στάση, σειρά είχε ο χώρος της γευσιγνωσίας, που μοιάζει περισσότερο με ένα ζεστό σαλόνι σπιτιού, με αναμμένο τζάκι, καναπέδες, ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι και ένα μπουφέ με πιατάκια, φλιτζάνια και διακοσμητικά που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να έχεις πάει επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό.

Εκεί λοιπόν και με τη συνοδεία χαλαρής μουσικής, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα εξαιρετικά βιολογικά κρασιά τους, για τα οποία ακολουθούν φυσική οινοποίηση με γηγενείς ζυμομύκητες. Στα 30 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων τους, παράγουν 3 ποικιλίες. Μοσχοφίλερο, Cabernet και Merlot και από αυτές προκύπτουν ένα λευκό, τρία ροζέ και δύο κόκκινα κρασιά. Ειδικότερα, παράγουν το «Ο κύριος ήλιος» – Μοσχοφίλερο, ΠΓΕ Αρκαδίας, με την ετικέτα του να έχει ένα ήλιο που ξεπροβάλει πίσω από τις γρίλιες δίνοντας μία ευχάριστη καλοκαιρινή αίσθηση, το «Τατιανή» – Ροζέ ημίξερο μοσχοφίλερο με ένα ζευγάρι… γυαλιά ηλίου στην ετικέτα του (φόρος τιμής στα αγαπημένα γυαλιά της Τατιάνας Καλόγρη, που δεν αποχωρίζεται ποτέ) καθώς και το «Τατιανή Κάβα 2016», που είναι Ροζέ ημίξηρο με παλαίωση 24 μηνών στη φιάλη, το «Διάλογοι» – Ροζέ ξηρό μοσχοφίλερο με ωρίμαση 6 μηνών σε δρύινα βαρέλια και 2 χαριτωμένες κοτούλες με ένα αβγό στην ετικέτα που αντιπροσωπεύουν τον συνεχή διάλογο για το αν η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα, το «Καλός Αγρός» – Ερυθρό ξηρό Cabernet με Μοσχοφίλερο και ωρίμαση 12 μηνών σε δρύινα βαρέλια, που το όνομα του αποτελεί παρήχηση του επιθέτου της οικογένειας, το «Κυριακή» – Ερυθρό ημίξηρο Merlot με σήμα του ένα γλυκύτατο σκυλάκι που φέρνει την κυριακάτικη εφημερίδα, καθώς και το «Κυριακή Κάβα 2016» με παλαίωση 24 μηνών στη φιάλη. Η γκάμα τους ολοκληρώνεται με τον επιδόρπιο οίνο «Θ» – Ροζέ ημίγλυκο μοσχοφίλερο.

Σημειώνεται ότι το οινοποιείο έχει βραβευθεί από τον διεθνή οργανισμό Travel & Hospitality Awards ως το «καλύτερο οινοποιείο της Πελοποννήσου» και από το Luxury Travel Guide ως το «καλύτερο επισκέψιμο οινοποιείο στην Ελλάδα». Αυτά σε συνδυασμό με τα εκλεκτά κρασιά τους και τη ζεστή φιλοξενία της οικογένειας Καλόγρη καθιστούν το κτήμα μία στάση που θα πρέπει σίγουρα να βάλετε στο πρόγραμμα σας κάθε φορά που επισκέπτεστε την Αρκαδία. Βρίσκονται, άλλωστε, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα.

info
Οινοποιείο Καλόγρη, Κάψια Μαντινείας, Αρκαδία, τηλ. 2710 222290, 6974 703724, www.ktimakalogri.gr
Ημέρες & ώρες επισκέψεων: Σάββατο, Κυριακή, εορτές και αργίες, 11:00-17:00, αλλά και κατόπιν συνεννόησης για οποιαδήποτε άλλη ημέρα.

* Όλα τα προϊόντα πωλούνται απευθείας από το οινοποιείο, μέσω του e-shop τους www.e-shopktimakalogri.webnode.gr σε τιμές οινοποιείου και με δυνατότητα αποστολής σε όλη την Ελλάδα.