Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκα την Αίγινα. Από την πρώτη στιγμή που κατέβηκα στο νησί ένιωσα την εορταστική ατμόσφαιρα, που το είχε πλημμυρίσει. Περίπτερα κατά μήκος της παραλίας είχαν εκθέσει τα προϊόντα τους, τα οποία φυσικά είχαν ως βάση το φιστίκι. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ Αιγινήτες και τουρίστες δοκίμαζαν τα εκθέματα, για να τα γνωρίσουν και να διαλέξουν εκείνα που τους ταιριάζουν. Ντόπιοι παραγωγοί και μαγαζάτορες ήταν παρόντες για να συστήσουν τα προϊόντα τους. Από τρόφιμα μέχρι και κοσμήματα, ό,τι έβλεπα είχαν σημείο αναφοράς τα φιστίκια Αιγίνης. Μάλιστα, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν είδα ακόμα και δαχτυλίδια τα οποία είχαν «ενσωματώσει» τριμμένο φιστίκι!

Όλα αυτά με φόντο πάντα την Αίγινα, που παρότι βρίσκεται σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα, είναι ένας όμορφος και γραφικός προορισμός για να χαλαρώσει κάποιος. Ανάμεσα στα άλλα, αυτό που ξεχώρισα ήταν ότι η Χώρα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη: να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, να γευματίσει και να πάει ακόμα και για πότο χωρίς να χρειάζεται μεταφορικό μέσο. Ειδικά, τα βράδια ακουγόταν χαλαρή μουσική από τα ηχεία, που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους κάνοντας την ατμόσφαιρα ειδυλλιακή.

Πύργος του Μαρκέλλου

Το φιστίκι στο φαγητό
Σε επίσκεψή μου σε ένα από τα εστιατόρια του νησιού – στην Αυλή- δοκίμασα πέννες με πέστο και φιστίκι, το οποίο ήταν ιδιαίτερα γευστικό. Μία από τις προτάσεις που μου έκαναν εντύπωση ήταν και η σκορδαλιά με φιστίκι!  Άλλα πιάτα, στα οποία είχε προστεθεί ο πολύτιμος καρπός του νησιού ήταν το λαχματζούν και τα κεμπάπ (βέβαια, στις ανατολίτικες συνταγές συνηθίζεται να υπάρχει το φιστίκι). Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, που δοκίμασα ήταν οι γνωστές «φλωρεντίνες» με φιστίκι, πραγματικά απολαυστικές. Το παγωτό μηχανής, το κέικ φιστίκι αλλά και ένα λικέρ, φτιαγμένο με φιστίκια Αιγίνης, ήταν από τα καλύτερα που δοκίμασα στο νησί. Το πράσινο χρώμα κυριαρχούσε παντού. Ένα χαρακτηριστικό σημείο στο νησί, που αγάπησα ήταν οι ψαροταβέρνες, στις οποίες μαζευόντουσαν παρέες για να φάνε, να τραγουδίσουν και να γελάσουν. Εκεί είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και την κατσούλα, πρόκειται για το ψάρι της Αίγινας, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού.

Ψαραγορά Αίγινας τη νύχτα

Η Μπριγάδα των Ελλήνων Σεφ, συμμετείχε στο Aegina Fistiki Fest με το ειδικό επετειακό μενού «Αίγινα 21» προτείνοντας στα εστιατόρια του νησιού αλμυρές και γλυκές συνταγές με φιστίκι. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης γαστρονομικής βραδιάς είδαμε ζωντανά τους σεφ να μαγειρεύουν και να δημιουργούν πιάτα του μενού. Οι σεφ που συμμετείχαν ήταν: Νίκος Φωτιάδης, Γεωργία Κουτσούκου, Γιάννης Στανίτσας, Γιάννης Παρίκος, Ιάκωβος Απέργης και η οινολόγος Μαρία Τζίτζη. Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης είχε αφιερώσει το προηγούμενο βράδυ στα παιδιά. Εδώ, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις συνταγές, που ετοίμασαν οι σεφ.

 

Κεμπάπ με φιστίκι Αιγίνης από τη Γεωργία Κουτσούκου 

 

Σαλάτα με δροσερά φυλλώματα, ντοματίνια σέρι, σταφύλια μαύρα και λευκά, παστέλι φιστικιού, ντρέσινγκ μοσχολέμονου πιπερόριζας και φιστικοβούτυρο από τον Νίκο Φωτιάδη

Αρνίσιο μπούτι με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης και μυρωδικά από τον Γιάννη Παρίκο

Ντομάτα γεμιστή με τραχανά, και φέτα και μαντζουράνα και συνοδεύεται από καφεδάκια αρνίσια με φιστίκι Αιγίνης και κάρδαμο από τον Γιάννη Στανίτσα

Σε εορταστικούς ρυθμούς
Μπορεί το φιστίκι να το βρήκα  σε πολλές συνταγές, όμως μόνο αυτό δεν φτάνει. Η Αίγινα από το πρωί μέχρι το βράδυ γιορτάζει κάθε στιγμή με διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις, στις οποίες μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να ψυχαγωγηθούν και να συμμετέχουν. Γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Στέφανος Κορκολής και ο Κωστής Μαραβέγιας έντυσαν μουσικά τα βράδια του Φεστιβάλ προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον κάθε επισκέπτη. Μάλιστα, ο Κωστής Μαραβέγιας αναφέρθηκε και στην αγάπη του τόσο στην Αίγινα, όσο και στα φιστίκια.

info
Η «βασίλισσα του Αργοσαρωνικού» έχει τη δική της γιορτή, που υμνεί το φιστίκι. Έτσι, στο πλαίσιο του 12ο Aegina Fistiki Fest: Η Γιορτή του Φιστικιού και της Αίγινας, που πραγματοποιήθηκε 16 – 19 Σεπτεμβρίου, ταξίδεψα στο νησί και είδα από κοντά αυτή την ξεχωριστή γιορτή. Για δωδέκατη χρονιά, το διεθνοποιημένο φεστιβαλικό γεγονός αφιερωμένο στο Π.Ο.Π προϊόν του νησιού -φιστίκι Αιγίνης- διοργανώθηκε από τον Δήμο Αίγινας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Πρόκειται για ένα τετραήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις πολιτισμού, γαστρονομίας και παιδικής ψυχαγωγίας, ομιλίες, ξεναγήσεις και ημερίδες, πάντα με πυρήνα όλων μια εμπορική έκθεση με πρωταγωνιστή το φιστίκι, που απλώνεται κατά μήκος της κεντρικής παραλιακής λεωφόρου της πόλης. Μέσα από τις εκδηλώσεις στόχος είναι η ψυχαγωγία του κοινού, αλλά και η ενημέρωση για τα προϊόντα. 

Δείτε επίσης:
Φιστικιά: Η «κυρία» της Αίγινας

Αίγινα: Το νησί των φιστικιών

Αίγινα: Ο ιδανικός προορισμός για κοντινές αποδράσεις