Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις γραφικότερες περιοχές της Ιταλίας, με εκθαμβωτικές αναγεννησιακές πόλεις στολισμένες με λαμπρά μνημεία, κουκλίστικα μεσαιωνικά χωριά και πανέμορφη φύση, με καταπράσινους απαλούς λόφους, ψιλόλιγνα κυπαρίσσια κατά μήκος των επαρχιακών δρόμων και ατέλειωτα αμπέλια που δίνουν τα διάσημα κρασιά Chianti, Montepulciano και Brunello. Προσθέστε και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Τοσκάνης, τις πλούσιες, ρουστίκ γεύσεις, κι έχετε έναν ακόμη λόγο να επισκεφθείτε μια περιοχή που τα έχει όλα.

Στην πατρίδα της περίφημης Βistecca alla Fiorentina, του πεντανόστιμου t bone από την ράτσα Chianina που φτάνει σε βάρος το ενάμισι κιλό, του κοκκινιστού πατσά Τrippa ala Fiorentina, της πληθωρικής σούπας Ribollita, του τυριού Pecorino που απογειώνει την pasta alla carbonara, των θεσπέσιων Prosciutti, του πολύ ιδιαίτερου Finocchiona – σαλάμι με σπόρους μάραθου -, της δυσεύρετης άσπρης και μαύρης τρούφας και των τραγανών μπισκότων Cantucci που βουτηγμένα στο γλυκό κρασί Vin Santo αποτελούν ένα τέλειο επιδόρπιο, κάθε γεύση είναι και μια γιορτή για τον ουρανίσκο ντόπιων και επισκεπτών.

Και σίγουρα, η μαγευτική Τοσκάνη ξέρει πώς να τιμά τις γηγενείς γεύσεις της, με γαστρονομικά φεστιβάλ να διοργανώνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους, καλώντας μας να γνωρίσουμε μοναδικές γεύσεις και συνταγές. Όσοι βρεθούν αυτό το φθινόπωρο στην κεντρική Ιταλία, έχουν άφθονους νόστιμους λόγους να επισκεφθούν τα ακόλουθα φεστιβάλ.

Boccaccesca – Certaldo
Στο ιστορικό χωριό με τη μαγευτική μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ένα τριήμερο φεστιβάλ γεύσης και χαράς παίρνει το όνομά του από το διασημότερο τέκνο του, τον σπουδαίο αναγεννησιακό συγγραφέα Βοκάκιο. Μεταξύ 14 και 16 Οκτωβρίου, δρόμοι και στενά, από το ιστορικό κέντρο και σε όλη την έκταση του χωριού, θα πλημμυρίσουν από Ιταλούς chef και ερασιτέχνες μάγειρες, πάγκους με street food και show μαγειρικής. Στόχος είναι η ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων και γαστρονομικών παραδόσεων της περιοχής – με διασημότερο όλων το κρεμμύδι του Certaldo – στα πλαίσια του κινήματος Slow Food.

Όσο πάγκοι χειροτεχνημάτων και άφθονη μουσική θα απλώνονται από την πλατεία Piazza SS. Annunziata ως χαμηλά στο Certaldo Basso, στην Αγορά Boccaccesca θα στηθούν οι Osteria di Boccaccesca και Enoteca di Boccaccesca όπου οι επισκέπτες θα δοκιμάζουν γεύσεις και κρασιά της ευρύτερης περιοχής, ενώ στην πλατεία Piazza SS. Jacopo e Filippo θα αναμειγνύονται γεύσεις και μυρωδιές από τους γνωστότερους σεφ. Κι όσο οι μεγάλοι θα απολαμβάνουν εδέσματα και κρασιά, οι μικροί θα δοκιμάζουν τις μαγειρικές τους ικανότητες στο πλαίσιο του «Oggi cucino io – Σήμερα μαγειρεύω εγώ», ετοιμάζοντας πιάτα υπό την καθοδήγηση κάποιου έμπειρου μάγειρα.

14-16 Οκτωβρίου – ελεύθερη είσοδος, www.boccaccesca.it

EatPrato Walking 2022 – Prato
Ένα ταξίδι στους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά και τις χαρακτηριστικές γεύσεις του Prato μπορούν να ακολουθήσουν όσοι βρεθούν τα Σαββατοκύριακα από 2 Οκτωβρίου έως 22 Ιανουαρίου στην όμορφη πόλη και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που αν και τόσο κοντά στη Φλωρεντία δεν επισκιάζεται απ΄αυτή, προσφέροντας στον επισκέπτη πλήθος από ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν αποτελεί φεστιβάλ αλλά εμπειρία γνωριμίας με τις παραδόσεις του Πράτο στα πλαίσια οργανωμένων θεματικών περιπάτων.

Έτσι, αναλόγως των ειδικών ενδιαφερόντων όσων συμμετέχουν, μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορία των σημαντικότερων αξιοθέατων ή να ακολουθήσει διαδρομές στη φύση, καταλήγοντας πάντα σε γευστικές γνωριμίες και δοκιμές. Τοπικά κρασιά, παλτό με αλλαντικά όπως η διάσημη Μορταδέλλα του Πράτο, πιατέλες τυριών με κορυφαίο το παλαιωμένο pecorino, πανσέτα που συνοδεύεται από σύκα και λαχανικά της περιοχής, γεύματα σε εστιατόρια και αγορές σε καταστήματα με παράδοση αιώνων όπως στο ιστορικό Mattei όπου φτιάχνονται τα νοστιμότερα biscotti και cantucci, συνδυάζονται σε περιπάτους στα δάση καστανιών που περιβάλλουν την περιοχή ή επισκέψεις σε φάρμες στα περίχωρα και συνθέτουν μια υπερχορταστική εμπειρία.

2 Οκτωβρίου 2022 – 22 Ιανουαρίου – τιμές από 25€ και οικογενειακά πακέτα, www.eatprato.it/it/

Τρούφα όλο το χρόνο – San Miniato
Με τη στρατηγική του θέση και ατενίζοντας την κοιλάδα του Άρνου πάνω από τους τρεις λόφους όπου είναι χτισμένο, αυτό το τοσκανέζικο στολίδι φημίζεται όχι μόνο για το επιβλητικό του κάστρο, αλλά και για τους αμπελώνες που το περιβάλλουν και κυρίως για την πανάκριβη λευκή τρούφα που συλλέγεται στην περιοχή, την «βασίλισσα» όπως θεωρείται των σπάνιων μανιταριών. Στο χωρίο San Miniato εξάλλου βρέθηκε το 1954 η μεγαλύτερη λευκή τρούφα, βάρους 2,520 κιλών, που κατέχει τη δική της θέση στο βιβλίο ρεκόρ Guinness. Μια σειρά φεστιβάλ τιμούν και προβάλλουν το μοναδικό αυτό τοπικό προϊόν, με τα σημαντικότερα να λαμβάνουν χώρα από τα μέσα του φθινοπώρου. Έτσι το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου στο διπλανό χωριό Balconevisi που θεωρείται η πατρίδα της λευκής τρούφας, διοργανώνεται η 44η Γιορτή Τρούφας και Μανιταριών που περιλαμβάνει επίσκεψη στις περιοχές όπου υπάρχει το σπάνιο μανιτάρι.

Εκεί γίνονται επίσης γευστικές δοκιμές παραδοσιακών πιάτων που ετοιμάζονται και σερβίρονται επιτόπου, μέσα στη φύση, ενώ διάφορα δρώμενα αναβιώνουν σκηνές της αγροτικής παράδοσης. Όχι πολύ μακριά, στο χωριό Ponte a Egola, ο πολιτιστικός σύλλογος La Ruga μας προσκαλεί στο 8ο Φεστιβάλ Τρούφας μεταξύ 29-30 Οκτωβρίου για να δοκιμάσουμε παραδοσιακά αλλά και ευφάνταστα, σύγχρονα πιάτα όπου πρωταγωνιστεί η ιδιαίτερη γεύση της τρούφας. Και αποκορύφωμα όλων, η 51η Εθνική Έκθεση Τρούφας στο εντυπωσιακό Επισκοπικό μέγαρο Palazzo del Seminario του San Miniato, έναν από τους μεγαλύτερους γαστρονομικούς θεσμούς της Ιταλίας, με ολόκληρο το χωριό να μετατρέπεται σ΄ένα ανοιχτό «εργαστήρι γεύσεων». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν από κυνήγι τρούφας έως αγορές τοπικών προϊόντων και φυσικά άφθονη μαγειρική και νόστιμα πιάτα με βάση τι άλλο, τη λευκή τρούφα.

Ημερομηνίες για την Εθνική Έκθεση Τρούφας 12 – 13, 19 – 20 and 26 – 27 Νοεμβρίου, sanminiatopromozione.it/en/white-truffle-market-exhibition/

Terre di Pisa – Πίζα
Ένας ακόμη λόγος να επισκεφθεί κανείς τη διάσημη αναγεννησιακή πόλη που εκτός από τον πασίγνωστο κεκλιμένο πύργο και το εντυπωσιακό Duomo, έχει να επιδείξει πλούσια γαστρονομική και οινική παράδοση. Αυτή έρχεται να αναδείξει το Φεστιβάλ Γεύσης και Οίνου Terre di Pisa, που φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 10 του χρόνια. Η πλατεία Piazza Vittorio Emanuele II θα γίνει το σκηνικό που θα στεγάσει μεταξύ 14 και 16 Οκτωβρίου 80 παραγωγούς και εκθέτες, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να δοκιμάσει ελαιόλαδο, κρασιά, τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά, ζύθους, σοκολάτες, μέλι και παραδοσιακά γλυκά της Τοσκάνης. Μαθήματα οινογνωσίας και γευσιγνωσίας πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα όπως τυριά και αλλαντικά, θα διεξάγονται από sommelier και γευσιγνώστες, ενώ η συμμετοχή των εστιατορίων και των bar της πλατείας και των γύρω δρόμων με ειδικά διαμορφωμένα για το φεστιβάλ μενού, θα μετατρέψουν την Πίζα στον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό για το τριήμερο αυτό.

14 Οκτωβρίου 16.00 – 22.00 , 15 Οκτωβρίου 11:00 – 22:00 10, 16 Οκτωβρίου 11:00 – 21:00,  pisafoodwinefestival.it/2022/

Cantine Aperte – Διάφορες τοποθεσίες
Ο καταξιωμένος πλέον θεσμός που διοργανώνει η Οινική Τουριστική Κίνηση της Ιταλίας, επιστρέφει με 100 περίπου οινοποιεία στην Τοσκάνη και σε όλη τη χώρα, που για συγκεκριμένες ημερομηνίες ανοίγουν τις ιστορικές του πόρτες στο κοινό, καλώντας μας να μυηθούμε στα μυστικά και τη μαγεία των μυθικών κρασιών της περιοχής. Με τις επισκέψεις να ξεκινούν την εποχή του τρύγου, σημαντικοί οινοπαραγωγοί δίνουν την ευκαιρία στους λάτρεις του καλού κρασιού και όχι μόνο, να κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αμπελώνες της Τοσκάνης, να δοκιμάσουν γνωστά κρασιά καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα, να αγοράσουν κατευθείαν από τους παραγωγούς και να έρθουν σ΄επαφή με τις διαδικασίες του τρύγου και τα στάδια της οινοποίησης. Ενδεικτικά, μερικά από τα άφθονα events που διοργανώνονται στην περιοχή είναι:

Η συγκομιδή της ελιάς και το φρέσκο ελαιόλαδο στο Arezzo και συγκεκριμένα στους ελαιώνες της Buccia Nera, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν στο πρωινό μάζεμα της ελιάς, δοκιμάζουν τα κρασιά και το φετινό ελαιόλαδο του κτήματος σε μια μεσημεριανή γευστική δοκιμή και λαμβάνουν από ένα καλάθι με τοπικά εδέσματα και κρασί για να συνεχίσουν με πικ νικ μέσα στην πανέμορφη φύση των κτημάτων της Buccia Nera. (Ημερομηνίες 8 – 9 – 15 – 16 – 22 – 23 Οκτωβρίου, κόστος 50€ ανά άτομο). Επίσκεψη και δοκιμή κρασιών στο Οινοποιείο Poggiopiano στο Fiesole καθόλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με κόστος 28€ το άτομο.

Τρύγος στο ιστορικό κτήμα Lamole di Lamole, στο ομώνυμο, μικροσκοπικό χωριό της Τοσκάνης, πατρίδα του θρυλικού Chianti Classico. Tο γνωστό οινοποιείο ανοίγει τις πόρτες του την πιο πολυαναμενόμενη εποχή του χρόνου, για μια επίσκεψη που ξεκινά στο ιστορικό και το πειραματικό κτήμα, συνεχίζεται στο Κελάρι Οινοποίησης όπου παρακολουθεί κανείς την επεξεργασία της ποικιλίας Sangiovese και καταλήγει με γευστική δοκιμή 4 Chianti Classico στην περίφημη σάλα Salotto di Lamole. (Ως το τέλος Οκτωβρίου, πακέτα των 25 ή 60€ το άτομο).

Αμπελώνας Buli και Οινοποιείο Podere Collalto στην εκθαμβωτική Σιένα. Με τα αμπέλια του κτήματος να μεγαλώνουν στην περιοχή της Trequanda, στο κέντρο του τριγώνου που δίνει τις πασίγνωστες ποικιλίες Chianti Classico, Montepulciano και Montalcino, οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη θα συνοδεύσουν με μπρουσκέτες, τοπικά τυριά και αλλαντικά, τα τρία ερυθρά, το ένα λευκό και ένα ροζέ που οινοποιεί η επιχείρηση, της οποίας το όνομα σημαίνει «Η φάρμα ψηλά στο λόφο». Μπορείτε να φανταστείτε τη θέα που θα απολαμβάνετε μαζί με το κρασί σας. (24-25-26 Οκτωβρίου, 20€ η επίσκεψη, 30€ η γευστική δοκιμή ανά άτομο)

Πληροφορίες: www.mtvtoscana.com/dettaglio/cantine-aperte-in-vendemmia-2022/

 

 

 

.