Στα πανέμορφα αλλά σοκαριστικά ερημωμένα Μαστοροχώρια του Νομού Ιωαννίνων (φανταστείτε μια μίνι εκδοχή των Ζαγοροχωρίων χωρίς ξενοδοχεία, ταβέρνες, πούλμαν και… κατοίκους), ακόμα και το φαγητό είναι δυσεύρετο.

Από τις έτσι κι αλλιώς λιγοστές ταβέρνες που έχει η περιοχή, ελάχιστες μένουν ανοιχτές τον χειμώνα. Το καφενείο στην Οξυά όμως κάνει τη διαφορά. Σε ένα από τα πιο δύσβατα χωριά της περιοχής -που δεν βρίσκεται καν πάνω στις 1-2 κλασικές διαδρομές που κάνουν οι (επίσης λιγοστοί) επισκέπτες της περιοχής- ένα νεαρό ζευγάρι κάτω των 30, η Στεφανία και ο Μηνάς, αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα και να αναλάβει το δημοτικό καφενείο με την καλτ διακόσμηση «Η Σέλτση» (όπως ήταν το παλιό όνομα της Οξυάς). Η ποικιλία μικρή, αλλά η ζεστασιά και η σπιτική φιλοξενία ασύγκριτες.

Εκπληκτικές τηγανητές πατάτες δικής τους (μικρής) παραγωγής, χειροποίητα λουκάνικα, κάνα κυνήγι όταν βρίσκεται (που τότε «επεμβαίνει» η μαμά της Στεφανίας, η κυρία Ξένια η οποία φτιάχνει αγριογούρουνο ή ζαρκάδι στιφάδο), Ακόμα και η ντομάτα που μας σέρβιραν εκεί Οκτώβρη μήνα ήταν καλύτερη από τις περισσότερες που έφαγα το καλοκαίρι στα νησιά.

info
Η Σέλτση, Οξυά, Ιωάννινα, τηλ. 6972 094638.