Σε έναν -σχεδόν- εγκαταλελειμμένο (το χειμώνα έχει μόλις ένα κάτοικο) ορεινό οικισμό, μια ανάσα από το εντυπωσιακό φαράγγι του Χα, βρίσκεται μια από τις καλύτερες ταβέρνες της Κρήτης. Εδώ ο Γιάννης Παπαδάκης άνοιξε το 2003 ένα εντελώς χειροποίητο μαγαζί, σε ένα σπίτι 350 ετών, που το αναστήλωσε υποδειγματικά –μάλιστα στο ισόγειο του κτιρίου που κάποτε υπήρξε ελαιοτριβείο έφτιαξε με πολύ κόπο ένα μικρό λαογραφικό μουσείο). Γεωργικά εργαλεία στους τοίχους, πλάκες στο πάτωμα, τραπέζια έξω κάτω από τις μουριές (για τις καλές ημέρες) με θέα όλο τον κόλπο του Μεραμβέλλου και τον κάμπο της Ιεράπετρας.

Στο σέρβις η κόρη Ματίνα, στην κουζίνα η γυναίκα του -και σπουδαία μαγείρισσα – Σοφία με τα γκριζογάλανα μάτια και στα πιάτα χοιρινό ψητό με πατάτες στον ξυλόφουρνο, αριστουργηματική ομελέτα με χόρτα, μυζηθρόπιτα, κόκορας κρασάτος και πατάτες τηγανισμένες με ελαιόλαδο στη φωτιά. Ένα από τα αυθεντικά τραπέζια στο νησί και μια συγκινητική προσπάθεια μιας οικογένειας να προσφέρει ένα προϊόν (φαγητό, περιβάλλον, φιλοξενία) που δεν αντιστοιχεί στα ελάχιστα χρήματα που θα δώσεις για να φας εδώ.

info
Παχειά Άμμος, Κρήτη, τηλ. 6972 847432.