Ο χρόνος μπορεί να είναι χρήμα, αλλά και η μαγειρική είναι λατρεία και κόλλημα. Δεν θέλει πολλά-πολλά, αγάπη, φαντασία και ευελιξία αρκούν.

Μισή ώρα τις καθημερινές, μία ώρα τα Σαββατοκύριακα. Τόσος χρόνος μας μένει για τα μαγειρέματά μας πια. Οποια συνταγή ανεβάζω στο blog με τις λέξεις «εύκολη» ή «γρήγορη» στον τίτλο γίνεται αμέσως χιτάκι, ένα μικρό viral σε οθόνες κινητών, ανθρώπων που τρέχουν να προλάβουν. Κι ενώ ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον βαθμό δυσκολίας και παράλληλα οι χρόνοι που αναφέρει η κάθε συνταγή εξαρτώνται πάντα από την ταχύτητα του μάγειρα ή/και της κουζίνας του, προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο, γρήγορο και ταυτόχρονα σπουδαίο από μια σπιτική σάλτσα πέστο.

Μια μέρα έβαλα στο μπλέντερ λίγες κίτρινες πιπεριές και δύο σκελίδες σκόρδο που είχα μαυρίσει και καραμελώσει στον φούρνο. Μια χούφτα ηλιόσπορο, λίγη φέτα, 5 φύλλα βασιλικού και ελαιόλαδο. Εβρασα τα μακριά και πλατιά μακαρόνια σε μπόλικο νερό και τα μετέφερα κατευθείαν σε ένα μεγάλο μπολ χωρίς να τα σουρώσω. Εριξα την πέστο, μια κούπα ζωμό από το βράσιμο των ζυμαρικών και ανακάτεψα απαλά. Δεν χρειάστηκε να φωνάξω τους καλεσμένους στην κουζίνα καθώς οι γλυκόπικρες μυρωδιές τις σάλτσας μου τους είχαν μαζέψει ήδη γύρω από τη νησίδα. Αυτή ήταν η αρχή του έρωτά μας.


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Από τότε το μούλτι βγαίνει συχνά από το ντουλάπι για να χτυπήσει ένα πέστο ελιάς ή κάππαρης, πέστο αβοκάντο ή φιστικιού Αιγίνης, μαϊντανού ή κόλιανδρου, το κλασικό πέστο genovese ή ένα φούξια πέστο με ψητά παντζάρια. Στα μέσα του χειμώνα, όταν θα μου λείψει η γλυκόξινη ντομάτα, θα μπλεντάρω λιαστές με το λάδι τους, μανούρι και λίγο φρέσκο θυμάρι. Την άνοιξη θα φτιάξω πέστο αρακά με δυόσμο και αμύγδαλα, ενώ το φθινόπωρο θα ψήσω κολοκύθες και γλυκοπατάτες, θα τις λιώσω μαζί με κάποιο μπλε τυρί και φουντούκια και θα αραιώσω τη σάλτσα με νερό από τα ζυμαρικά.

Πέστο μπορεί να φτιάξει ο καθένας, όσο αρχάριος και αν είναι. Ενα μυρωδικό ή ένα λαχανικό χρειάζεται, λίγο τυρί, μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους, τα ρίχνεις όλα στο γουδί ή στο μούλτι και έτοιμο! Ανακατεύεται με ζυμαρικά, αναβαθμίζει dressings, μαρινάρει λαχανικά, απλώνεται σε ψωμιά και κλείνεται σε σάντουιτς, μπαίνει σε μπολάκια για τα τσιπς ή ανακατεύεται με άλλες σάλτσες για να τους δώσει τον σπιρτόζικο χαρακτήρα της. Η πέστο έχει προσωπικότητα, είναι sexy, παίζει ρόλους και προσαρμόζεται εύκολα σε βαλάντια, διαθέσιμα υλικά και σκεύη.

Αγαπώ την πέστο γιατί με αφήνει να δημιουργήσω, να βάλω στο πιάτο μου ένα νόστιμο φαγητό το οποίο θα έχω φτιάξει σε μόλις 30 λεπτά. Πολλές φορές με έχει σώσει από ένα κακό ντελίβερι, σε ένα τραπέζι για φίλους που προέκυψε τελευταία στιγμή, την ημέρα εκείνη που ήθελα μια μακαρονάδα που θα με κάνει να νιώσω καλά. Αγαπώ την πέστο γιατί μου δίνει ελευθερία.

info
Στο βιβλίο της Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger) «ΔΕ ΚΟΥΜΠΟΥΚ», που κυκλοφορεί στις 15 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας, θα βρεις 3 συνταγές για τις πιο αγαπημένες της σάλτσες πέστο. Επισκεφθείτε και το www.madameginger.com

Δείτε επίσης:
Ιστορία της γεύσης: Πέστο Τζενοβέζε

Το απρόσμενο συστατικό που κάνει το πέστο νοστιμότερο

Αβγοσαλάτα με πέστο φρέσκων μυρωδικών

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr