Ένας ατυχής συνδυασμός μπορεί να χαλάσει το δείπνο ή τη βραδιά, ένας σωστός να δημιουργήσει σχέσεις ζωής. Έχεις σκεφτεί το food pairing για τον φίλο σου;

Τα κρασιά και τα πιάτα των ειδικών περιστάσεων, των περιστάσεων όπου ο έρωτας, το πάθος, η οργή, η εκδίκηση και η θλίψη βάζουν τις δικές τους γαστρονομικές πινελιές μετατρέποντας το food pairing σε pair pairing; Και μπορεί ο καλός σου (ή ο κακός σου!) να ξέρει με τι ταιριάζει η τρούφα και το juzu και πώς εκφράζεται η τυπικότητα του Chablis, όμως –ειλικρινά- θα του εμπιστευόσουν το ταίριασμα για το πρώτο ραντεβού, τον χωρισμό ή το –συναινετικό- διαζύγιο; Αν η απάντηση είναι «ποτέ», πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και επέλεξε τα καλύτερα!

Το πρώτο ραντεβού σίγουρα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, αφού και το άγχος είναι μεγάλο και η επιλογή σου δεν θα καθορίσει μόνο την επιτυχία της ημέρας αλλά πιθανότατα και τη διάρκεια της σχέσης.

Αν είναι κομψός, ευγενικός, intellectuel και αθλητικός, η Βουργουνδία πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Μονόδρομος πάντως το Pinot Noir (ακόμα και αν είναι από τη Σάντα Μπάρμπαρα!), συνδυασμένο απαραιτήτως με βελούδινα, κρεμώδη τυριά τύπου Brie. Ποικιλία ευαίσθητη και φινετσάτη, γεμάτη ζουμερό φρέσκο φρούτο, πολυπλοκότητα, υψηλή οξύτητα και βελούδινες τανίνες. Ακόμα και αν δεν αντέχεις Grand Cru, με ένα 1er Cru θα πέσει χωρίς αντίσταση. Πρόσεχε μονάχα γιατί θα σε ερωτευθεί τρελά και με διάρκεια. Άρα πρέπει να είσαι έτοιμη να υποστείς τις συνέπειες…

Αν είναι αγόρι λαϊκό, κομμάτι brutal -χτυπάω το χέρι στο τραπέζι και τα συναφή- τότε άσε τα φούμαρα και χτύπα ένα Nebbiolo, αμετάγγιστο! Μη ρισκάρεις με Barbaresco αλλά βουρ για ένα δύστροπο, ατίθασο Barolo, γεμάτο με αρώματα καπνού, πίσσας και μπαχαρικών, αλλά και αχαλίνωτη, τανική δύναμη. Το Black Angus απαραίτητο (medium-rare φυσικά!) για να αρχίσει η αποπλάνηση, το πάθος και το λάθος…

Και αν ζήσαμε εμείς καλά αλλά εσείς χειρότερα, η εκδίκηση δεν πρέπει να είναι καθόλου μα καθόλου γλυκιά. Ετσι το σοκολατένιο επιδόρπιο με βάση την πικρή Valhrona Guanaja 70% είναι το τυράκι στη φάκα ενός παγωμένου, παλαιωμένου Ξινόμαυρου που θα το συνοδέψει. Και την ώρα που η ξινίλα του κρασιού θα τρώει τα σωθικά του εσύ θα του λες με το πιο γλυκό σου χαμόγελο «και ήθελα τόσο μα τόσο πολύ να πετύχει…».

Ομως και το διαζύγιο έχει τα κρασιά του, μόνο που εδώ τον ρόλο του sommelier παίζει ο δικηγόρος και το τελετουργικό είναι πιο grandeur. Ετσι, αν αυτό είναι συναινετικό και πολιτισμένο, το διοξείδιο μιας Vintage σαμπάνιας θα αφήσει τα συναισθήματα να μιλήσουν. Πρόσεξε πάντως το ποτήρι του σερβιρίσματος: να αποφύγεις το flute -που έπαιξε στην αρχή της σχέσης- και να προτιμήσεις μια τουλίπα του λευκού, μια και αυτή θα αναδείξει το παλαιωμένο άρωμα και θα μεγιστοποιήσει το συναίσθημα της χαρμολύπης…

Αν πάλι προκύψει αντιδικία, μόνη σου θα τα πιεις, οπότε διάλεξε το καλύτερο. Ένα σπουδαίο γλυκό κρασί από το Sauternes δεν διαθέτει μόνο κύρος αλλά και επαρκή ποσότητα για να πνίξεις τον πόνο σου με class. Άλλωστε στον χωρισμό δεν έχει σημασία ποιος θα φύγει πρώτος αλλά ποιος θα ξεχάσει τελευταίος!

Η Πόπη Γουόλικ είναι marketier, wine communicator και -μεταξύ άλλων- ραδιοφωνική παραγωγός στο Amagi.gr.

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr