Ο χαλβάς του μπακάλη είναι ένας από τα δεκάδες είδη χαλβά που θα βρούμε στην Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.

Χαλβάδες υπάρχουν πολλοί, και εννοώ κυριολεκτικά, αν και το ίδιο ισχύει και με τη μεταφορική της λέξης έννοια. Ο πιο… εύκολος είναι ο ταχινένιος χαλβάς, ή «χαλβάς του μπακάλη», αφού τον αγοράζουμε και δεν τον φτιάχνουμε στο σπίτι. Το βασικό υλικό του, το ταχίνι, είναι ο πολτός από το αλεσμένο σουσάμι, μια λέξη τουρκικό δάνειο, tahin δηλαδή, με καταγωγή αραβική και ρίζα που συναντάμε και σε άλλα εδέσματα της λεβαντίνικης κουζίνας, όπως το χούμους.

Το «μυστικό» συστατικό που δίνει στον ταχινένιο χαλβά τη γνωστή ελαστικότητά του είναι το τσουένι ή σαπουνόχορτο (σαπωναρία η φαρμακευτική, επιστημονικά), το οποίο λέγεται έτσι επειδή παλιότερα το χρησιμοποιούσαν για να πλένουν τα ρούχα. Αλλά και η λέξη «τσουένι» τουρκικό δάνειο είναι (çöven).

Σήμερα, ο χαλβάς του μπακάλη προσφέρεται σε διάφορες παραλλαγές, με μύγδαλα ή φιστίκια, με σοκολάτα, κακάο ή εσπρέσο, με super foods ή σκέτη βανίλια, ενώ τελευταία έχουν εμφανιστεί και πιο προχωρημένες παραλλαγές, σαν τούρτες με επικάλυψη γλάσου ή πικρής σοκολάτας και αποξηραμένα φρούτα.

Χρωστώ μια εξήγηση για τα πολλά είδη και την εξάπλωσή του. Η λέξη «χαλβάς» είναι τουρκικό δάνειο, από το halva ή helva, που έρχεται από το αραβικό halwá, που σημαίνει γλύκισμα γενικώς και κάθε είδος χαλβά ειδικώς.

Δείτε επίσης:

Ο χαλβάς του μπακάλη και 6 τρόποι να τον απολαύσετε

Μπουρεκάκια με μαρμελάδα πορτοκάλι, σοκολάτα και χαλβά του μπακάλη

Λείπει ο χαλβάς από τη Σαρακοστή;