Είναι σκέτη γλύκα αυτή την εποχή, γι’ αυτό την κάνουμε μελιτζανοσαλάτα, παπουτσάκια, ένα εξαιρετικό ντιπ, ρολάκια στον φούρνο αλλά και τηγανητά γκαβόψαρα, ένα μεζέ πρώτης τάξεως για ούζο και τσίπουρο.

Ψητά ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με ρεβίθια & ντομάτα
1 ώρα και 30΄ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
300 ml ηλιέλαιο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κιλό ντομάτες κονκασέ από κονσέρβα
300 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
1 μάτσο βασιλικό
1 μάτσο κόλιανδρο, φρέσκο
200 γρ. Αρσενικό Νάξου

Διαδικασία:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε και το κύμινο και μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε τη μισή ντομάτα.

Ρίχνουμε και τα ρεβίθια ελαφρά σπασμένα και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρουν. Προσθέτουμε το μισό τυρί και τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και γεμίζουμε την κάθε φέτα μελιτζάνας με γέμιση. Τυλίγουμε να κλείσουν σε ρολάκια και τα στρώνουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40΄. Σερβίρουμε τα ρολάκια μελιτζάνας ζεστά ή χλιαρά.

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, πετιμέζι & κουκουνάρι
1 ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
1.200 γρ. μελιτζάνες τσακώνικες
1 κρεμμύδι λευκό
10 φύλλα δυόσμου
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο
3 κουτ.σούπας πετιμέζι
2 κουτ.σούπας ταχίνι
2 κουτ.σούπας μηλόξιδο
ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. κουκουνάρι

Διαδικασία:
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι αντικολλητικό και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C μέχρι να μαλακώσουν. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στα κάρβουνα. Αφαιρούμε την ψημένη ψίχα με τη βοήθεια ενός κουταλιού και την αφήνουμε να στραγγίξει σε τρυπητό. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Παίρνουμε μια ποσότητα από την ψίχα της μελιτζάνας, περίπου 150 γρ., και τη βάζουμε σε ένα δοχείο μαζί με το πετιμέζι, το ταχίνι και το ξίδι. Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι την υπόλοιπη ψίχα της μελιτζάνας και την ανακατεύουμε καλά με την κρέμα μελιτζάνας, τα λαχανικά και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μας.

Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να αναμειχθούν οι γεύσεις. Προτού σερβίρουμε, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κουκουνάρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα σε πιάτο και γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και μερικές σταγόνες από πετιμέζι.

Μελιτζάνες παπουτσάκια με ξινόχοντρο & ξινομυζήθρα Κρήτης
1 ώρα και 30΄ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
200 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
6 ντομάτες, σε κυβάκια
2 φλιτζάνια ξινόχοντρο τραχανά
10 φύλλα βασιλικού
200 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
200 γρ. χοντρό αλάτι

Διαδικασία:
Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στη μέση και τις στρώνουμε σε ταψάκι. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄. Τινάζουμε το αλάτι και ξεπλένουμε με νερό. Τις στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10΄. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον βασιλικό και στρώνουμε το μείγμα επάνω στην κάθε μελιτζάνα. Προσθέτουμε χοντροτριμμένη την ξινομυζήθρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές.

Ντιπάκι μελιτζάνας με φιστικοβούτυρο & αποξηραμένα βερίκοκα & τηγανητό κρεμμύδι
1 ώρα + 60΄ αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
1,5 κιλό πράσινες κυκλαδίτικες μελιτζάνες
150 γρ. φιστικοβούτυρο 3 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
40 γρ. πετιμέζι
4 κουτ. σούπας κρεμμύδι, σοταρισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσει
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο, φρέσκο
2 κουτ. σούπας φιστίκια αράπικα, ψημένα
100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, σε κυβάκια

Για το τηγανητό κρεμμύδι:
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μισές ροδέλες πολύ λεπτές
αλεύρι, για το τηγάνισμα
ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
αλάτι

Διαδικασία:
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο γκριλ του φούρνου τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, το σησαμέλαιο, το πετιμέζι, το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για αρκετή ώρα, ώσπου να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε αλάτι και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Τηγανητό κρεμμύδι: Βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Το μαλάζουμε με τα δάχτυλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί και να φτάσει περίπου στους 140°C. Τινάζουμε καλά τα κρεμμύδια να φύγει το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο. Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι. Σερβίρουμε τη μελιτζάνα σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο φρέσκο κόλιανδρο, τα φιστίκια, τα βερίκοκα και, τέλος, τα τηγανητά κρεμμύδια.

«Γκαβόψαρα» με σάλτσα ροδιού
30 λεπτά + 70΄ αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
4 μελιτζάνες φλάσκες
50 γρ. σιναπόσπορο
2 φλιτζάνια αλεύρι κίτρινο
σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
200 γρ. αλάτι χοντρό

Για τη σάλτσα:
100 γρ. πετιμέζι ροδιού
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
50 ml νερό
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, σπόρους
1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Διαδικασία:
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τις μελιτζάνες και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση του σκεύους. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 6΄. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε χοντρά μπαστούνια πάχους 2-3 εκ. Βάζουμε το χοντρό αλάτι σε 1 λίτρο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Σε ένα βαθύ σκεύος στρώνουμε τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζουμε με τον σιναπόσπορο, προσθέτουμε το αλατόνερο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Τις αφήνουμε μέσα στο αλατόνερο για περίπου 1 ώρα.  Έπειτα τις στραγγίζουμε και τις περνάμε από το αλεύρι. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε σπορέλαιο και μόλις κάψει καλά σε δυνατή φωτιά τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από το κορνφλάουρ, το οποίο πρώτα το αραιώνουμε σε ένα μπολάκι με ελάχιστο νερό. Το ρίχνουμε και αυτό μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε τα τηγανητά γκαβόψαρα μελιτζάνας περιχύνοντας από πάνω με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση | Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος | Φωτογραφίες: Studio M