Ο κινηματογραφικός αστέρας και δάσκαλος πολεμικών τεχνών φημιζόταν για την άριστη φυσική και σωματική του κατάσταση. Τι περιλάμβανε όμως το διατροφικό του πλάνο;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Workout like Bruce Lee (Γυμναστείτε όπως ο Μπρους Λι), η βασική του δίαιτα αποτελούνταν κυρίως από υγιεινές κινέζικες τροφές, πρωτεϊνούχα ροφήματα και αρκετά συμπληρώματα διατροφής. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη σύζυγό του, Λίντα Λι Κάτουελ, ο Λι ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με τη διατροφή του όταν μετακόμισε στην Αμερική. Το σώμα του εξαρτιόταν περισσότερο από αυτό που δεν είχε (λίπος) παρά από αυτό που είχε (μύες) και αυτό ήταν το κλειδί της τελειοποίησης της σωματικής του κατάστασης ώστε να αντεπεξέλθει στην σκληρή προπόνηση και τη βελτίωση της τεχνικής του. Όπως είναι λογικό, αρνούνταν να εφοδιάσει τον οργανισμό του τρώγοντας junk food, αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτη σταθερά.

Ο Λι προτιμούσε το κινέζικο φαγητό αλλά ήταν γενικά λάτρης της κινέζικης της ασιατικής κουζίνας. Το αγαπημένο του πιάτο ήταν το μοσχάρι με σάλτσα στρειδιών ενώ συχνά έτρωγε και γαρίδες ή κοτόπουλο με λαχανικά και τόφου. Βασικές πηγές ενέργειας ήταν υδατάνθρακες από ρύζι, νουντλς και λαχανικά και όχι από «δυτικές» τροφές με λίπη και πρωτεΐνες. Μπορεί οι επιλογές του να ανήκαν κυρίως στην ασιατική μαγειρική κουλτούρα αλλά του άρεσαν επίσης οι μπριζόλες ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα κατανάλωνε μοσχαρίσιο συκώτι μία φορά την εβδομάδα.

Φημολογείται βέβαια ότι ανά διαστήματα ακολουθούσε χορτοφαγική διατροφή για πνευματικούς λόγους αλλά αυτό σίγουρα δεν ήταν κάτι μόνιμο. Δεν μπορούσε ωστόσο σε καμία περίπτωση να καταλάβει γιατί στις δυτικές χώρες τρώμε τυριά και ο ίδιος ούτε πλησίαζε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατανάλωνε επίσης πρωτεϊνούχα ροφήματα στα οποία έβαζε πολλά λαχανικά.

Όσο για τις μερίδες; Στην καθημερινότητά του 4-5 μικρά γεύματα ήταν το μυστικό για να διατηρεί τον μεταβολισμό του ενεργό ενώ ενδιάμεσα κατανάλωνε φρούτα ή κόντζι, κάτι σαν σούπα με ρύζι και όργανα όπως συκώτι, μυαλά, καρδιά. Διόλου τυχαίο το ότι όσοι «χτίζουν» τη σωματική τους διάπλαση σήμερα έχουν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες παρέχοντας στον οργανισμό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα απαραίτητα για αναδόμηση του μυικού ιστού.

Ο Λι απέφευγε τα εξευγενισμένα άλευρα και τα προϊόντα όπου αυτά χρησιμοποιούνται όπως κέικ και μπισκότα λέγοντας ότι δεν προσέφεραν κάτι στο σώμα πέραν του να το γεμίζουν με «κενές θερμίδες». Έπινε επίσης 2 πρωτεΐνούχα smoothies ημερησίως μέχρι το 1970 που τα σταμάτησε για να ενδυναμώσει το σώμα του χωρίς να προσθέσει όγκο στους μυς. Τα smoothies περιείχαν έλαιο από φύτρο σιταριού με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, αβγά (ενίοτε με το τσόφλι), μαγιά μπίρας (για βιταμίνη Β και απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες), ινοσιτόλη και συμπληρώματα λεκιθίνης. Επίσης, έφτιαχνε χυμούς με λαχανικά, φρούτα και φυλλώδη λαχανικά.

Φωτογραφίες: AFP, VISUALHELLAS.GR

Διαβάστε επίσης:
Ο Στάνλεϊ Τούτσι φτιάχνει το απόλυτο Old Fashioned

Η γαστρονομία ήταν η «ερωμένη» του Σαλβαδόρ Νταλί

Στο τραπέζι με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr