Γνωστός οπαδός της ελληνικής γαστρονομίας και πιστός μελετητής των μεσογειακών γεύσεων, ο διάσημος Βρετανός σεφ, Γκόρντον Ράμσεϊ, έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας. Με πιο απλά λόγια, κατέληξε, ύστερα από μια σύντομη και διασκεδαστική στιχομυθία με συνάδελφό του, στο συμπέρασμα ότι η ελληνική είναι ανώτερη από την ιταλική κουζίνα.

Δυο ευρέως γνωστοί, στο παγκόσμιο κοινό, σεφ ακόνισαν τα μαχαίρια τους, στο πλαίσιο τηλεοπτικού προγράμματος του βρετανικού δικτύου ITV. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από την ιταλική», ακούγεται να λέει ο Ράμσεϊ, σε απόσπασμα της εκπομπής, απευθυνόμενος στον Ιταλό σεφ Τζίνο Ντ’ακάμπο, που δεν συμφώνησε με αυτήν την τοποθέτηση.

Ντ’ακάμπο. «Δεν μπορεί να μιλάς σοβαρά», είπε συγκεκριμένα και αμέσως μετά ζήτησε την… βοήθεια του κοινού. Στην προκειμένη περίπτωση, την υποστήριξη του Γάλλου σερβιτόρου, Φρεντ Σιριέιτς, ο οποίος τον «άδειασε» με τρόπο. Έφερε, ειδικότερα, ένα παράδειγμα για να ευθυγραμμιστεί τελικά με την άποψη του Ράμσεϊ. «Η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη υπάρχει ένα χωριό, όπου οι κάτοικοι ζουν 90-100 χρόνια. Και αυτό λόγω του φαγητού και του κλίματος», είπε ο Σιριέιτς δίνοντας δίκιο στον Ράμσεϊ. Ο Ντ’ακάμπο, όμως, συνέχισε ακάθεκτος την προάσπιση της θέσης του: «Η ιταλική διατροφή είναι μια από τις διασημότερες στον κόσμο και προσφέρει μακροζωία».

Σκληρό «καρύδι» ο Ράμσεϊ, έκλεισε τη διαφωνία με μια μάλλον αποστομωτική απάντηση: «Στην Ελλάδα ζουν περισσότερο». Όλα αυτά συνέβησαν πάνω σε σκάφος που διέσχιζε την ελληνική θάλασσα, για λογαριασμό ειδικής εκπομπής με σκοπό την ανάδειξη της κουλτούρας της χώρας μας.


Η εκπομπή τους για την Ελλάδα, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν τόσο στην Αθήνα όσο και στα νησιά, απέδειξε ότι η ελληνική γαστρονομία φιγουράρει στις καλύτερες της Ευρώπης. Ξεκινώντας την περιπέτειά τους από την Κρήτη συνέχισαν την πορεία τους στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Αθήνα και στα Μετέωρα.

Από τον διάλογο ανάμεσα στον Βρετανό και τον Ιταλό σεφ και την τοποθέτηση του Ράμσεϊ, διαφημίζεται και προάγεται η ελληνική διατροφή σε ελκυστικό προϊόν για όλο τον κόσμο. Τα φώτα στρέφονται, μέσα από την άποψη ενός καταξιωμένου σεφ, στην ελληνική κουζίνα, γεγονός που προωθεί και την τουριστική βιομηχανία, δίνοντας στους ξένους έναν ακόμη λόγο να θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Έχει σημασία να δει κανείς μέσα από τη συζήτηση Ράμσεϊ και Ντ’ακάμπο ότι ο πρώτος εστιάζει στη μακροζωία για να αναδείξει την υπεροχή της ελληνικής γαστρονομίας, ενώ ο δεύτερος απλώς επιλέγει να σταθεί στην πολιτική του μάρκετινγκ και να αναπαράγει απόψεις που θέλουν την ιταλική κουζίνα ανώτερη λόγω της φήμης που έχει.

Το επιχείρημα, όμως, του Βρετανού σεφ είναι αρκετό για να αποδομήσει τις ενστάσεις του Ιταλού συναδέλφου του. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ως κοιτίδα της γαστρονομίας, η Ελλάδα έθεσε τις βάσεις του πολιτισμού της γεύσης και επηρέασε τη γαστρονομική κουλτούρα πολλών χωρών από το 400 π.Χ.Πατέρας της Γαστρονομίας θεωρείται ο Αρχαίος Έλληνας ποιητής, φιλόσοφος και γαστρονόμος Αρχέστρατος. Γεννημένος στις Συρακούσες τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις της φιλοσοφίας της μαγειρικής.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Gordon Ramsay: Ένα road trip αφιερωμένο στην ελληνική γαστρονομία 

To viral mac ’n’ cheese του Gordon Ramsay

Ο Gordon Ramsay μάς λέει το μυστικό για τις τέλειες καυτερές φτερούγες

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr