Το φαγητό είναι μνήμη μιας και ένα αγαπημένο πιάτο έχει τη δύναμη να μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όταν μετά την παραλία επιστρέφαμε στο σπίτι και μάς περίμεναν μοσχοβολιστά γεμιστά, αφράτα κεφτεδάκια ή ό,τι χωρούσε η κατσαρόλα και το ταψί της Ελληνίδας μάνας (και γιαγιάς). Τι γεύση έχει, λοιπόν, το δικό σας καλοκαίρι; Ρωτήσαμε 30 γνωστούς Έλληνες-επαγγελματίες της εστίασης, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και όχι μόνο-και τους ακολουθήσαμε στην καλοκαιρινή γευστική διαδρομή τους…

Η Γαλάτεια Λασκαράκη, δημοσιογράφος, μάς απάντησε: «Ακόμη κι εμένα μου έκανε εντύπωση με πόση ευκολία απάντησα στην ερώτηση των αγαπημένων συναδέλφων από το Olive για το ποιο είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινο φαγητό. Τα φρέσκα φασολάκια της μαμάς μου, είπα χωρίς δεύτερη σκέψη, το μοναδικό φαγητό που είναι αδύνατον να βρεις να φας σε εστιατόριο.

Ενώ η μοντέρνα ελληνική κουζίνα έχει φτάσει σε αξιοθαύμαστα επίπεδα εφευρετικότητας και φινέτσας, είναι απελπιστικά απογοητευτικό το πόσο κακά είναι τα λαδερά φαγητά που σερβίρει μια μέση ταβέρνα. Τα γεμιστά είναι λαπαδιασμένα (άσε που τα προτιμώ με κιμά), οι μουσακάδες έχουν μπεσαμέλ που βαρυστομαχιάζει ελέφαντα και ας μην μιλήσω καν για τα μπριάμ. Τα σωστά φρέσκα φασολάκια έχουν και δέκα βαθμούς δυσκολίας επιπλέον: θέλουν καλό καθάρισμα για να φύγουν οι κλωστές και από τις δύο πλευρές, ενώ η μητέρα μου τα κόβει και στη μέση κατά μήκος. Τα σωτάρει σε ελαιόλαδο με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτει μια γενναία στρώση φρέσκιας ντομάτας και μαιντανού και τα αφήνει να γίνουν σε χαμηλή φωτιά στην κατσαρόλα. Τα αφήνω να κρυώσουν (είναι σαφώς καλύτερα την επόμενη μέρα) και μπορώ να φάω τρία πιάτα με τη συνοδεία φέτας και ψωμιού. Η δε ιεροτελεστία του καθαρίσματος φασολακίων είναι μία χαρακτηριστική εικόνα και ασχολία των παιδικών μου χρόνων, στην οποία συμμετείχα και εγώ, επιδέξια χρήστρια του πρωτοποριακού τότε κόκκινου πλαστικού εργαλείου καθαρίσματος, ένα από τα gadget της ’80ς κουζίνας.

Το σωστό φασολάκι είναι ζωντανή απόδειξη ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι: μου αρέσει να επαναλαμβάνω την ιστορία του καλού μου φίλου Γ. που αποφάσισε να παντρευτεί την Σ. όταν φτάνοντας μια μέρα στο σπίτι της μοσχοβολούσαν από την είσοδο της πολυκατοικίας ακόμη, τα φρέσκα φασολάκια που είχε μαγειρέψει εκείνη».

*Η Γαλάτεια Λασκαράκη είναι Editor in chief του γυναικείου περιοδικού Marie Claire Greece

Δείτε και τις 30 απαντήσεις ΕΔΩ

Φωτογραφία: Γιάννης Μπουρνιάς

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr