Το φαγητό είναι μνήμη μιας και ένα αγαπημένο πιάτο έχει τη δύναμη να μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όταν μετά την παραλία επιστρέφαμε στο σπίτι και μάς περίμεναν μοσχοβολιστά γεμιστά, αφράτα κεφτεδάκια ή ό,τι χωρούσε η κατσαρόλα και το ταψί της Ελληνίδας μάνας (και γιαγιάς). Τι γεύση έχει, λοιπόν, το δικό σας καλοκαίρι; Ρωτήσαμε 30 γνωστούς Έλληνες-επαγγελματίες της εστίασης, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και όχι μόνο-και τους ακολουθήσαμε στην καλοκαιρινή γευστική διαδρομή τους…

Η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος, μάς απάντησε: «Αχινός-αυτό το μικρό ατίθασο εχινόδερμο που μέσα του χωράει όλο το γαστρονομικό παράδεισο: τη γεύση της θάλασσας, την ηδονική αλμύρα που χτυπάει στον ουρανίσκο και φέρνει στο νου, σαν την Μαντλέν του Προυστ τους αγώνες που έκανα με τον πατέρα μου τα ανοίξω, το αίμα που έτρεχε κάθε φορά που οι βελόνες με τρυπούσαν αλλά εγώ επέμενα (υπέροχος, γλυκός πόνος) και μετά το τραύμα πονούσε ακόμα περισσότερο με το λεμόνι αλλά εγώ μαζοχιστικά σχεδόν επέμενα σαν να ήξερα ότι πρέπει να προσπαθήσεις για να απολαύσεις την ωραιότερη γεύση του κόσμου που είναι ο αχινός. Ίσως να μη θυμόμουν τη Γκρότα στη Νάξο χωρίς τους αχινούς, ούτε αυτές τις εικόνες και τη γεύση της αλμύρας και της ζωντάνιας που πρέπει πλέον απαραίτητα να συνοδεύονται από ένα ποτήρι λευκού σαντορινιού Ασύρτικου. Η απόλυτη ευτυχία».

*H Τίνα Μανδηλαρά είναι δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίων

Δείτε και τις 30 απαντήσεις εδώ ΕΔΩ 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr