Το φαγητό είναι μνήμη μιας και ένα αγαπημένο πιάτο έχει τη δύναμη να μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όταν μετά την παραλία επιστρέφαμε στο σπίτι και μάς περίμεναν μοσχοβολιστά γεμιστά, αφράτα κεφτεδάκια ή ό,τι χωρούσε η κατσαρόλα και το ταψί της Ελληνίδας μάνας (και γιαγιάς). Τι γεύση έχει, λοιπόν, το δικό σας καλοκαίρι; Ρωτήσαμε 30 γνωστούς Έλληνες -επαγγελματίες της εστίασης, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και όχι μόνο- και τους ακολουθήσαμε στην καλοκαιρινή γευστική διαδρομή τους…

Ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ηθοποιός, μάς απάντησε: «Αγαπώ πολύ κάποια φαγητά όχι για τη γεύση αλλά για την εποχή που συμβολίζουν. Όταν ήμουν μικρός, πηγαίναμε στο πατρικό μου στον Άγιο Νικόλαο, μεταξύ Ραφήνας και Αρτέμιδας και η χρυσοχέρα γιαγιά μου, μάς μαγείρευε με το δικό της μαγικό τρόπο απλές και νόστιμες συνταγές. Το φαγητό είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να δίνεις αγάπη και όταν μαγείρευε, με μαεστρία έδινε στους ανθρώπους της μια μεγάλη αγκαλιά. Βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου έχουν μείνει τα γεμιστά ή μπιφτέκια με πατάτες που μάς μαγείρευε στο μικρό φουρνάκι του εξοχικού μας. Ερχόμασταν με τους φίλους μου από την παραλία, κάναμε γρήγορα ένα μπάνιο με το λάστιχο στην αυλή και καθόμασταν για φαγητό. Είχαν ξεχωριστή νοστιμιά, με τον πατέρα μου μάλιστα “τσακωνόμασταν” για το ποιος θα τσιμπολογήσει τις περισσότερες πατάτες από το ταψί… Μέσα από όλες αυτές τις γεύσεις υπήρχε ένα βαθύ μοίρασμα και στην πορεία, μαγειρεύοντας και ο ίδιος, συνειδητοποίησα ότι το φαγητό είναι ένας μοναδικός τρόπος για να δίνεις αγάπη. Κρατώ μια χαρακτηριστική φράση που διάβασα σε ένα αγαπημένο εστιατόριο της Τήνου, το “Θαλασσάκι”: “Ο μάγειρας πρέπει να σκέφτεται, όταν μαγειρεύει, ότι υπηρετεί τους αγγέλους” (από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Όρους” του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού)».

Δείτε και τις 30 απαντήσεις ΕΔΩ 

Φωτογραφία: Ολυμπία Κρασαγάκη

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr