Η vegan διατροφή, ως επέκταση της οικολογικής συνείδησης κερδίζει συνεχώς έδαφος και ακόμη και μεγάλα και λαμπερά events, δεν μπορούν να μην τη λάβουν σοβαρά υπόψη.

Στη φετινή, 77η τελετή των Χρυσών Σφαιρών για παράδειγμα, το μενού βασίστηκε αποκλειστικά σε φυτικά προϊόντα και δεν περιείχε καθόλου κρέας ή γαλακτοκομικά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σερβίρεται αποκλειστικά vegan μενού στη συγκεκριμένη εκδήλωση, με τον Executive Chef του Beverly Hilton Hotel, Matthew Morgan, να έχει ετοιμάσει ένα πρωτότυπο μενού για τους λαμπερούς καλεσμένους. Στόχος του να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη υποστήριξης ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, χωρίς όμως να λείπουν από τα πιάτα του και η «λάμψη» που απαιτούσε η μέρα.

Την απόφαση τους αυτή φαίνεται ότι απόλαυσε ιδιαίτερα και ο vegan Χοακίν Φοίνιξ, που κέρδισε το βραβείο «α’ ανδρικού ρόλου» σε δραματική ταινία για το Joker. Μάλιστα όταν ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο του ξεκίνησε τον ευχαριστήριο λόγο του με αναφορά προς την επιτροπή που αναγνώρισε τη σύνδεση μεταξύ κτηνοτροφίας και κλιματικής αλλαγής και σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα τολμηρή κίνηση εκ μέρους τους να σερβίρουν ένα μενού που βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές.

Ειδικότερα, για πρώτο πιάτο οι καλεσμένοι δοκίμασαν βελουτέ σούπα κίτρινων παντζαριών και για κυρίως ριζότο μανιταριών με «χτένια» ή αλλιώς μανιτάρια κομμένα και ψημένα με τρόπο που θύμιζε χτένια. Για επιδόρπιο σερβιρίστηκε opera cake στη vegan εκδοχή φυσικά, που όπως δήλωσε ο Pastry Chef του Beverly Hilton Hotel, Thomas Henzi, ήταν μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο, καθώς δεν χρησιμοποίησε καθόλου γαλακτοκομικά, ζελατίνη, αβγά και βούτυρο.

Δείτε τους σεφ να περιγράφουν το μενού για τις Χρυσές Σφαίρες:

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr