Το φαγητό είναι μνήμη μιας και ένα αγαπημένο πιάτο έχει τη δύναμη να μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όταν μετά την παραλία επιστρέφαμε στο σπίτι και μάς περίμεναν μοσχοβολιστά γεμιστά, αφράτα κεφτεδάκια ή ό,τι χωρούσε η κατσαρόλα και το ταψί της Ελληνίδας μάνας (και γιαγιάς). Τι γεύση έχει, λοιπόν, το δικό σας καλοκαίρι; Ρωτήσαμε 30 γνωστούς Έλληνες -επαγγελματίες της εστίασης, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και όχι μόνο- και τους ακολουθήσαμε στην καλοκαιρινή γευστική διαδρομή τους…

Ο Γιώργος Λούκας μάς απάντησε: «Αγαπημένο μου πιάτο είναι ο καγιανάς, σκέτος ή ενίοτε με παστό αλλαντικό. Στην περιοχή που κατάγομαι, την Κυπαρισσία, τρώμε αυτό το πιάτο πολύ. Μετά το πρωινό μπάνιο, στο εξοχικό μας εκεί, όταν ήμασταν παιδιά, η μητέρα μου, αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα, μάς έφτιαχνε καγιανά με ζουμερές ντομάτες από τα μποστάνια της περιοχής. Ήταν το φαγητό της ευκολίας και στη μνήμη μου έχει μείνει αυτή η μυρωδιά που μάς ερχόταν με το που μπαίναμε στο σπίτι μετά την παραλία. Ακόμα και σήμερα, όταν πηγαίνω σε κάποια ταβέρνα στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραγγείλω καγιανά είτε με το τοπικό παστό χοιρινό με πορτοκάλι και μπαχαρικά είτε έτσι απλά με ντομάτα».

*O Γιώργος Λούκας είναι Sommelier και ιδιοκτήτης του «Genius in Gastronomy»

Δείτε και τις 30 απαντήσεις ΕΔΩ