Το απόλυτο φαβορί των φετινών Όσκαρ, Χοακίν Φίνιξ, κατέκτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στην 92η τελετή των βραβείων. Και μπορεί ο «Τζόκερ» να μην σάρωσε όλα τα βραβεία, καθώς τελικά η ταινία «Παράσιτα» ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, όμως ο Χοακίν Φίνιξ συγκλόνισε με την ομιλία του, η οποία περιελάμβανε για άλλη μια φορά οικολογικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο ηθοποιός ξεκίνησε με ευχαριστίες προς την Ακαδημία Κινηματογράφου επισημαίνοντας ότι: «Δεν νιώθω ότι είμαι πάνω από οποιονδήποτε από τους συνυποψηφίους μου ή από οποιονδήποτε άλλο σε αυτό το δωμάτιο γιατί μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη – την αγάπη για τις ταινίες και αυτή η φόρμα έκφρασης μου έδωσε την πιο εντυπωσιακή ζωή. Δεν θα ήξερα τι να κάνω χωρίς αυτή». Στη συνέχεια επισήμανε:«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο δώρο που μου έχει δοθεί, και σε αρκετούς από εμάς σε αυτή την αίθουσα, είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για όσους δεν έχουν φωνή. Σκέφτηκα αρκετά για ορισμένα από τα ανησυχητικά θέματα που μας απασχολούν ως ανθρωπότητα και πιστεύω ότι ορισμένες φορές νιώθουμε, ή μας κάνουν να νιώθουμε, ότι αγωνιζόμαστε για διαφορετικούς σκοπούς. Αλλά για μένα, εγώ βλέπω μόνο κοινούς στόχους».


Όπως είναι γνωστό, ο Φίνιξ ασπάζεται τη vegan φιλοσοφία και αγωνίζεται γι’ αυτήν, κάτι που έκανε και στα Όσκαρ, λέγοντας: «Πιστεύω ότι είτε μιλάμε για την ισότητα των φύλων είτε για τον ρατσισμό είτε για τα δικαιώματα των ιθαγενών είτε για τα δικαιώματα των ζώων, μιλάμε για τον αγώνα κατά της αδικίας – μιλάμε για τον αγώνα κατά της άποψης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τον άλλο χωρίς να τιμωρείται». Στη συνέχεια επισήμανε:«Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του κόσμου – την άποψη ότι είμαστε το κέντρο του γαλαξία. Εισβάλουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν γεννά της κλέβουμε το παιδί παρά τις κραυγές αγωνίας της. Και μετά παίρνουμε το γάλα που προορίζεται για το μοσχαράκι της και το βάζουμε στο γάλα και τα δημητριακά».

Ο Φίνιξ παραδέχτηκε ακόμη κατά την ομιλία του πως δεν είναι τέλειος και και ότι αρκετοί στην αίθουσα του είχαν δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. «Είμαστε στα καλύτερά μας, όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλο για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλο να μεγαλώσει, όταν οδηγούμε ο ένας τον άλλο στην εξιλέωση». Για το τέλος ο Χοακίν επιφύλαξε μια συγκινητική στιγμή όταν ανέφερε στίχο του αδικοχαμένου αδερφού του Ρίβερ που είχε γράψει σε ηλικία 17 ετών: «Αναζήτησε τη σωτηρία με αγάπη και θα ακολουθήσει η ειρήνη».

Δείτε επίσης: Τι απόλαυσαν οι σταρ στην 92η απονομή των Όσκαρ; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)