Μπορεί πριν από μερικά χρόνια οι Millennials να ήταν η γενιά που βρισκόταν στο επίκεντρο των γαστρονομικών – και όχι μόνο – συζητήσεων, όμως, πλέον η σκυτάλη έχει αλλάξει χέρια. Ο κόσμος των τροφίμων και της έρευνας αγοράς περνά στην αμέσως επόμενη γενιά, η οποία δεν είναι άλλη από την Generation Z ή Gen Z – για όσους αγαπούν τις συντομογραφίες. Παρόλο που ο προσδιορισμός των ορίων της δεν είναι σαφής, στη συγκεκριμένη γενιά περιλαμβάνονται όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010. Με απλά λόγια, όσοι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές απασχολούνται στα πρώτα τους εργασιακά περιβάλλοντα ή βρίσκονται ακόμα στο σχολείο. Αλήθεια, τι αρέσει να τρώει η Gen Z;

Ποια είναι η βασικά διαφορά από τους Millennials;
Οι “Gen Z Diners”, όπως αποκαλούνται σε αρκετές έρευνες οι λάτρεις της γαστρονομίας της Generation Z είναι αρκετά φιλελεύθεροι και καθόλου συντηρητικοί. Από το πιο απλό θέμα έως το πιο σύνθετο. Η βασική τους διαφορά με τους Millennials εντοπίζεται στην οπτική και τις δυνατότητες που απλώνονται μπροστά τους. Για παράδειγμα, οι προηγούμενες γενιές έπρεπε να αναζητούν αρκετά μέχρι να βρουν ένα χορτοφαγικό εστιατόριο. Σήμερα, οι επιλογές είναι αρκετά περισσότερες, με τις εναλλακτικές κουζίνες να αναδεικνύονται σε δημοφιλέστερες. Επιπρόσθετα, η Generation Z, μεγαλωμένη σε ένα multi culti περιβάλλον, έχει διευρύνει σημαντικά το μενού της, ξεπερνώντας τα όρια του σπιτικού φαγητού.

Τελικά, τι τρώει η Gen Z;
Σήμερα, η γενιά που χαρακτηρίζεται ως Generation Z είναι αρκετά πιο πρόθυμη να δοκιμάσει πιάτα από κουζίνες από κάθε γωνιά του κόσμου, όπως ασιατικές και μεξικάνικες γεύσεις. Οι διαφορετικοί συνδυασμοί των τροφών όχι μόνο δεν την φοβίζει, αλλά εξιτάρει την γεμάτη όρεξη διάθεση της να διευρύνει τους ορίζοντες της – ακόμα και σε γαστρονομικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει μειώσει και την αρνητική διάθεση απέναντι σε τροφές που είτε δεν θεωρούνται αρκετά cool από τους νέους είτε πιστεύεται ότι δεν έχουν και τόσο απολαυστική γεύση, όπως τα όσπρια.

Η Gen Z γνωρίζει ότι πλέον κάθε πρώτη ύλη μπορεί να συνδυαστεί με τα κατάλληλα μπαχαρικά και να μαγειρευτεί με διαφορετικούς τρόπους, δίνοντας της την γεύση που της αξίζει. Για παράδειγμα, τα φασόλια και οι φακές μπορούν να μετατραπούν σε ένα χορταστικό – και άκρως υγιεινό – χορτοφαγικό μπιφτέκι. Και εδώ έρχεται στο προσκήνιο ένα ακόμα διατροφικό χαρακτηριστικό της πιο νέας γενιάς. Η Generation Z λατρεύει τα Burgers. Όχι μόνο τα κλασσικά, αλλά κάθε λογής. Με φιλέτο κοτόπουλο, με μπιφτέκι λαχανικών ή σόγιας, με ψωμάκι ολικής ή σταρένιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημες καταγραφές σχετικές με την καταναλωτική συμπεριφορά της Gen Z, οι εταιρίες παροχής τροφίμων ήρθαν αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με μία μεγάλη αύξηση της ζήτησης φυτικών προϊόντων. Στην κοσμοθεωρία της Generation Z, το κρέας φεύγει και τα υποκατάστατα του έρχονται. Οι vegan επιλογές γίνονται όλο και περισσότερες με τα όσπρια και τα λαχανικά να παίρνουν την μορφή του κρέατος, αλλά να διατηρούν τη δική τους ανάλαφρη υφή και τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά.