Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος

Το ζεύγος Μακρόν ξέρει να διατηρεί τη σιλουέτα χωρίς όμως να αποχωρίζεται τον χαρακτηρισμό των «bon-viveurs».

Κάποτε οι Γάλλοι πίστευαν ότι το αγαπημένο πιάτο του Προέδρου τους είναι κάτι δημοφιλές, που κυκλοφορεί ακόμα και στις cantines των σχολείων της χώρας. Μιλάμε για το cordon bleu δηλαδή το κρέας που τηγανίζεται τυλιγμένο από τυρί, το οποίο, ναι, ανήκει στα αγαπημένα πιάτα του Εμανουέλ Μακρόν αλλά δεν είναι αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της προσωπικής του λίστας. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, το πιο αγαπημένο του πιάτο είναι το blanquette de veau, δηλαδή μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά μανιτάρια και άφθονο βούτυρο. Το επιβεβαίωσε λέγοντας «το πραγματικό blanquette, το καλό blanquette, το λατρεύω», δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι έχω αδυναμία στη blanquette, το είπα όταν έκανα προεκλογική εκστρατεία, είναι το αγαπημένο μου παραδοσιακό γαλλικό πιάτο» . Αυτή η προτίμηση θυμίζει τον Ζακ Σιράκ ο οποίος αγαπούσε το ίδιο πιάτο, με το κεφάλι, όμως, του μοσχαριού.

Ο Μακρόν όταν πάει στην επαρχιακή πόλη Ροντέζ της νοτιοδυτικής Γαλλίας του αρέσει να τρώει το κρέας όταν είναι ακόμα «μπλε» δηλαδή οριακά άψητο. Του αρέσουν επίσης τα λεγόμενα «fruits de mer», τα θαλασσινά οστρακοειδή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γαλλία. Λατρεύει την τρούφα σαν υλικό και τη συνταγή του αγριογούρουνου με κόκκινη σάλτσα που στη Γαλλία είναι γνωστό ως «gibier». O Γκιγιόμ Γκόμεζ σεφ του προεδρικού Μεγάρου μέχρι πέρυσι, ήξερε ότι για τις προτιμήσεις του Προέδρου έπρεπε να καταφεύγει στο «κύρος» της κλασσικής γαλλικής κουζίνας.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η Μπριζίτ Μακρόν δήλωσε ότι τα βράδια τής αρέσει να μαγειρεύει, είναι κάτι που τη χαλαρώνει. Της αρέσει να φτιάχνει ομελέτα με λαρντόν-που είναι μικρά κομματάκια μπέικον- μαζί με πατάτες και σαλάτα εποχής.

Ο νέος σεφ του Ελιζέ, ο Φαμπρίς Ντεβινιέ, φροντίζει να έχει στη διάθεση της «Πρώτης Κυρίας» δέκα φρούτα και λαχανικά που να ταιριάζουν σε κάθε εποχή. Η Μπριζίτ Μακρόν αγαπά επίσης το ψητό ψάρι με λαχανικά, ενώ με το πρωινό της τρώει καλοψημένα σπαράγγια.

 

Βρήκαμε τη συνταγή για το Blanquette de veau και τα μυστικά της επιτυχίας της

Τι είναι η blanquette de veau; Είναι ουσιαστικά μοσχαράκι γάλακτος με λευκή σάλτσα (blanc= λευκό στα ελληνικά), με λαχανικά.  Για να πετύχουμε το λευκό χρώμα, μπλανσάρουμε το κρέας και δεν το τσιγαρίζουμε. Παράλληλα, είναι μια συνταγή που απαιτεί πολύ χρόνο μαγειρέματος σε χαμηλή φωτιά, ώστε το κρέας να μαλακώσει καλά και να μην είναι σκληρό. Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 2 ώρες.

Δείτε τη συνταγή:

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
400γρ μανιτάρια
2 καρότα
3 λευκά πράσα (μόνο τα λευκά τους σημεία)
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι
1 κρεμμυδάκι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κρόκους αυγών
50γρ  αλεύρι
70 γραμμάρια βούτυρο
3 κουτ. σούπας φρέσκια κρέμα γάλακτος
4 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
1 μπουκέ γκαρνί (μαϊντανός, θυμάρι, φύλλο δάφνης)
4 πρόκες γαρύφαλλου
4 κλαδάκια μαϊντανό
5 πρέζα αλάτι
2 πρέζα πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα καρότα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το κρεμμύδι. Τα ψιλοκόβουμε.  Στη συνέχεια κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα, το πράσο και τα μανιτάρια, ενώ με ένα ειδικό μαχαίρι κόβουμε και το κρέας σε κομμάτια των 70 γρ. περίπου.

Ρίχνουμε 2 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα, βυθίζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος και τα αφήνουμε να βράσουν 1 έως 2 λεπτά το πολύ  Στη συνέχεια, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα σουρωτήρι για να πετάξουμε το νερό μαγειρέματος,  Ξεπλαίνουμε το κρέας κάτω από κρύο νερό, το στραγγίζουμε και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το πράσο, το σέλινο, τα καρότα και το μπουκέ γκαρνί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βρέχουμε με το κρασί και προσθέτουμε νερό ώστε να βυθιστεί το κρέας και τα λαχανικά. Σκεπάζουμε, το αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα σε ήπιο βρασμό.

Για τα μανιτάρια: Ενώ το κρέας ψήνεται, τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι (περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά), με 20 γραμμάρια βούτυρο και τα 3/4 του χυμού λεμονιού.

Για τη σάλτσα: Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το βούτυρο και να ροδίσει ελαφρώς. Μετά το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.  Μόλις ψηθεί το κρέας, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα λεπτό κόσκινο, ώστε ο ζωμός μαγειρέματος να φιλτραριστεί σε ένα μπολ. Ανάβουμε ξανά τη φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις και χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα, για να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.

Τέλος ρίχνουμε μέσα και κρέας και τα λαχανικά (χωρίς τα αρωματικά) στο τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε με τη σάλτσα και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για για 10-15 λεπτά.

Λίγο πριν το σερβίρισμα:  Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε το μείγμα αυτό στη σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη βράσει. Αρωματίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό πιάτο και τα διακοσμούμε με τα κλαδάκια μαϊντανού.

 

 

Το άρθρο της εβδομάδας