Το μεγαλείο και η πολυπλοκότητα του σύμπαντος καταφέρνουν πάντα να μας εντυπωσιάζουν. Η εικόνα από τα επίσημα τηλεσκόπια της NASA είναι πράγματι καθηλωτική. Υπάρχουν, όμως, μερικοί από εμάς, οι οποίοι βλέπουν την κίνηση των πλανητών από πολύ κοντά. Για την ακρίβεια, κατοικούν, δραστηριοποιούνται και ζουν ανάμεσά τους. Επειδή, λοιπόν, το φαγητό είναι ζωτικής σημασίας, πάμε να δούμε τι ακριβώς τρώνε οι αστροναύτες όσο βρίσκονται στο χαοτικό και ταυτόχρονα ελκυστικό διάστημα.

Οι διαφορές σε σχέση με τον Πλανήτη Γη
Το να απολαμβάνει κανείς το φαγητό του στο διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το διάστημα και η μειωμένη βαρύτητα «κρύβουν» κινδύνους και αλλαγές. Σύμφωνα με έρευνες του ESA, η μυϊκή μάζα και η πυκνότητα των οστών, μπορεί να υποχωρήσει σε ποσοστό περί του 25%. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή δεν γίνεται αντιληπτή όσο η βαρύτητα είναι μειωμένη, όσο, δηλαδή, βρίσκεται κάνεις στο διάστημα, αλλά κατά την επιστροφή του στον πλανήτη Γη. Η σωστή διατροφή, λοιπόν, είναι για τους αστροναύτες μονόδρομος.

Παράλληλα, η γεύση τους ενδέχεται να επηρεαστεί. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Τα υγρά που παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια μεταβολισμού των τροφών αλλάζουν πορεία, λόγω της βαρύτητας. Και όσο αυτά αλλάζουν κατεύθυνση, τόσο αλλάζει και η γεύση των τροφών που αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται πλέον ο ουρανίσκος το χρώμα και τα αρώματα μερικών τροφών.

Τελικά, τι τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Λόγω της βαρύτητας και των μεταβαλλόμενων συνθηκών του διαστήματος, όλα τα φαγητά και τα ροφήματα είναι συσκευασμένα πολύ καλά, προκειμένου όχι απλά να μην χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά και να μην καταφέρει η βαρύτητα να τους αλλάξει θέση.

Μπορεί κατά τις πρώτες διαστημικές πτήσεις να υπήρχε η δυνατότητα κατανάλωσης αποκλειστικά αποξηραμένων τροφών, όμως, η πρόοδος της επιστήμης έχει αλλάξει τα δεδομένα και στο κομμάτι των τροφών. Σήμερα, οι αστροναύτες δύνανται να καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν παγώσει σε ειδικούς καταψύκτες εντός του διαστημοπλοίου. Με την τεχνική αυτή, τα φρούτα και λαχανικά διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους, τα οποία είναι απαραίτητα.

Παράλληλα, τα γαλακτοκομικά και κρεατικά προϊόντα, πριν τοποθετηθούν στη συσκευασία, διαθέτουν εκείνα τα στοιχεία που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μικροβιακή μόλυνση.

Όσον αφορά τα σνακ, όπως μπισκότα, μπάρες δημητριακών, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, πρόκειται για ήδη συσκευασμένα προϊόντα, τα οποία είναι έτοιμα να καταναλωθούν τόσο στο διάστημα όσο και στον πλανήτη Γη.

Σε γενικές γραμμές, οι αστροναύτες, τη σημερινή εποχή, μπορούν να απολαμβάνουν αρκετές από τις τροφές που συνήθιζαν να καταναλώνουν όσο πατούσαν στον πλανήτη Γη. Με μία σημαντική λεπτομέρεια. Να είναι σωστά συντηρημένες για μακρά χρονική περίοδο και συσκευασμένες. Επίσης, να μπορούν να ετοιμαστούν στον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως στη Γη.

Μην ξεχνάτε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της NASA, τον Δεκέμβριο του 2019, ψήθηκαν τα πρώτα μπισκότα στο διάστημα, τα οποία χρειάστηκαν δύο ώρες για να είναι έτοιμα.

credit: NASA TV / AFP / VISUALHELLAS.GR