Πριν από λίγες ημέρες η Βασίλισσα Ελισάβετ έκλεισε 70 χρόνια στον βασιλικό θρόνο -η πρώτη μονάρχης που σπαέι ένα τέτοιο ρεκόρ. Πέρα από τους επίσημους εορτασμούς που διοργανώνονται για το συγκεκριμένο γεγονός -και θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο- αποφάσισε να εκδώσει ένα επετειακό βιβλίο με 70 συνταγές από όλον τον κόσμο.
Τι συνταγές θα βρει κανείς σε αυτό το βιβλίο; Βρετανικές συνταγές με επιρροές από διάφορες άλλες χώρες. Πώς μαγειρεύει δηλαδή η κάθε χώρα τα βρετανικά πιάτα, ανάλογα με τη γαστρονομική της κουλτούρα και τα τοπικά της προιόντα. Ένα ευχάριστο μαγειρικό δημιουργικό «πάντρεμα» ουσιαστικά.
Το βιβλίο αυτό -που επιμελήθηκαν ο Πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, περιέχει ιστορίες και γεγονότα -και φυσικά συνταγές- για το πώς καταναλώνουν το βρετανικό φαγητό στις Βρετανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο. Και φυσικά σκοπεύει να προκαλέσει αίσθηση. Παράλληλα, δείχνει πώς άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες των βρετανών κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ.
Όπως υποστηρίζουν στον πρόλογο της συγκεκριμένης έκδοσης, ο Κάρολος και η Καμίλα, αρχικά οι γαστρονομικές επιλογές στη Βρετανία ήταν πολύ περιορισμένες, με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαροί φραγμοί στη δημιουργικότητα και των πιο ικανών σεφ, ελλείψει υλικών.
Σιγά σιγά, ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Και ενώ οι Βρετανοί ήταν πολύ κλειστοί σε άλλες κουζίνες -περιορίζοντας τις συνήθειές τους στο κλασικό fish and chips– άρχισαν να ανοίγουν τους ορίζοντές τους σε άλλες χώρες και διαφορετικές μαγειρικές επιλογές. Όπως αναφέρουν, στην αρχή της βασιλείας της Ελισάβετ, το ελαιόλαδο δεν το χρησιμοποιούσαν παρά μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς και επουδενί για μαγειρικούς.
Η επαφή με άλλες γαστρονομικές κουλτούρες άνοιξε τους ορίζοντες στους βρετανούς, με αποτέλεσμα και να διανθίσουν τη δική τους κουζίνα, αλλά και να είναι δεκτικοί στις κουζίνες του κόσμου.
Πέρα από το βιβλίο, που κυκλοφορεί με πρωτοβουλία της βασιλικής οικογένειας στην Αγγλία στις 28 Απριλίου, γνωστή εταιρεία κυκλοφορεί επετειακές βασιλικές σάλτσες, οι οποίες θα διανέμονται κανονικά στα βρετανικά σουπερμάρκετ σε περιορισμένες ποσότητες. Προς τιμήν της βασίλισσας μετονομάζει τα δυο πιο δημοφιλή προϊόντα της και τα θέτει στη διάθεση του κοινού. Άλλωστε η αγάπη της βασίλισσας για τις σος και τα… χάμπουργκερ αποτελεί ένα κοινό μυστικό. Μην ξεχνάμε ότι προσφάτως είχε λανσάρει και τη δική της κέτσαπ!