Ο Στέφανος Παπατζιάλας είναι ένας μοναδικός στο είδος του Έλληνας: Χαρμανατζής και master του τσαγιού με παγκόσμια αναγνώριση, τόσο που οι Κινέζοι τεϊοπαραγωγοί μόνο σε αυτόν θα δώσουν μερίδιο, ακόμη και από τη μικρότερη παραγωγή.

Το 1975 ανοίγει τον Οίκο Τσαγιού του, το Madras, ένα όνομα που βοήθησε τον τότε Έλληνα να συνειδητοποιήσει ότι το τσάι είναι κάτι πιο εξωτικό από ένα ευρωπαϊκό προϊόν, όπως όλοι νόμιζαν ως τότε. Πρώτος αυτός έφερε το 1985 το πράσινο τσάι στην Ελλάδα και μόνο αυτός φέρνει ως τώρα τις πιο σπάνιες και δυσεύρετες ποικιλίες στο Madras του Πειραιά, ναό εκπαίδευσης του κάθε τεϊολάτρη.

madras2

Η συνεργασία του με το Μπενάκειο Φυτολογικό Ινστιτούτο βάζει στα ράφια του τα ελληνικά βότανα σε καινοτόμες συσκευασίες και εντελώς αγνά, βιολογικά και πιστοποιημένα. Το καινούριο Madras του Συντάγματος είναι ένα κόσμημα αισθητικής, είναι ένας ναός πολιτισμού, με πρωταγωνιστή το τσάι. Γωνιές για γευσιγνωσίες, ράφια που κλείνουν στα πιο κομψά κουτιά όλες τις ποικιλίες του πλανήτη, ένας χώρος μύησης όπου το τσάι είναι πρωτίστως γνώση, πολιτισμός, ιεροτελεστία. Μαζί τους, όλα τα σκεύη που το αφορούν, διότι το μυστικό της γεύσης εξαρτάται από τη σωστή τσαγιέρα.

madras

madras1

Όσοι γνωρίζουν το παρισινό Marriage Freres και παγκόσμιο ιερό του τσαγιού, εδώ θα βρουν τρεις φορές πιο φτηνές και σε περισσότερα μοντέλα, τις διάσημες Yising πήλινες τσαγιέρες, που φτιάχνονται εδώ και 700 χρόνια στην ομώνυμη πόλη της Κίνας. Η απίστευτη ευγένεια του ζεύγους Παπατζιάλα θα σας ανοίξει όλα τα κουτιά, θα σας ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη του τσαγιού με 400 ποικιλίες, θα σας ψήσει αυτό που θέλετε να δοκιμάσετε. Εγώ ξεχώρισα το πράσινο κινέζικο με άρωμα μαρασκίνο, το μαύρο Κεϋλάνης με άρωμα φουντούκι αλλά και ένα ελληνικό τσάι του βουνού με κανέλα, γαρίφαλο και φλούδα πορτοκαλιού.

info
Βουλής 7 (μέσα στη στοά Μπολάνη), τηλ. 210 3242777