Τόσο η πανέμορφη Κέρκυρα όσο και η ενδιαφέρουσα γαστρονομία της, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το μαγευτικό τοπίο, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η θεαματική αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για να δοκιμάσει κανείς γεύσεις κλασσικές ή πρωτότυπες, παραδοσιακές ή σύγχρονες, αλμυρές ή γλυκές. Όλες αναμφίβολα προσθέτουν μια επιπλέον απολαυστική διάσταση σε κάθε ταξίδι στο νησί των Φαιάκων.

Μια τέτοια απολαυστική εμπειρία, αντάξια των εκλεκτών κερκυραϊκών γεύσεων, περιμένει όσους κάνουν μια στάση στον φούρνο Σταρένιο της οδού Γκίλφορδ, μια ανάσα από την Πλατεία Παλαιού Δημαρχείου. Ο γραφικός πεζόδρομος που στεφανώνεται από αναρριχητικά φυτά που ενώνουν τα απέναντι μπαλκόνια, ήταν πολύ διαφορετικός, σχεδόν εγκαταλελειμμένος 29 χρόνια πριν, όταν ο Νίκος Κοντόπουλος άνοιγε εδώ το λιλιπούτειο φούρνο του.

Στο ίδιο αυτό σημείο, επιβλέποντας από το κατηφορικό δρομάκι τα ιστορικά ενετικά κτήρια της πλατείας, το Σταρένιο με τη ζωγραφιστή ταμπέλα, τα χρωματιστά τραπεζάκια και την ωραία σκιά, έχει γίνει το αγαπημένο στέκι των ντόπιων. Ολόφρεσκες, αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, ό,τι πρέπει για κολατσιό. Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι της γειτονιάς, ντόπιοι καταστηματάρχες, φοιτητές και τουρίστες σχηματίζουν ουρές για τα εδέσματα που δικαίως κερδίζουν το ένα βραβείο μετά το άλλο.

Βοσκόπιτα, μοναστηριακή και άλλες πρωτότυπες χειροποίητες πίτες

Είτε βρεθείτε στο Σταρένιο για πρωινό, είτε αργότερα μέσα στη μέρα, αξίζει να δοκιμάσετε τις εξαιρετικές χειροποίητες πίτες του με την πρωτοφανή ποικιλία γεμίσεων. Ο δημιουργικός οίστρος του ζευγαριού, η αγάπη για τις εκλεκτές πρώτες ύλες, η σπιτική φροντίδα αλλά και η διάθεση πειραματισμού με τα υλικά φάνηκε από το ξεκίνημα. Οι νηστίσιμες προτάσεις τους γίνονταν ανάρπαστες από την αρχή και με τα χρόνια, παρακολουθώντας τις τάσεις και τις ανάγκες των πελατών, προσέθεσαν τις vegan γεύσεις σε μια απίστευτη πλέον ποικιλία.

Μπήκαμε στη μικρή κουζίνα-εργαστήριο, εκεί που συμβαίνουν μικρά γευστικά θαύματα κι όσο παρακολουθούσαμε το άνοιγμα της ζύμης στο χέρι και το πλούσιο γέμισμα μιας κολοκυθόπιτας με ένα λαχταριστό μείγμα, ο κος Κοντόπουλος μας εξιστορούσε με ενθουσιασμό την αναζήτηση των ασυνήθιστων συνδυασμών στα υλικά, την έμπνευση των γεύσεων και την αυστηρή επιλογή των υλικών.

Συνολικά φτιάχνουν 24 διαφορετικές πίτες – εκ των οποίων 13 vegan, νηστίσιμες και χορτοφαγικές – η μία πιο δελεαστική από την άλλη. Η πλούσια σε κρέας κερκυραϊκή, με όλα τα μυρωδικά της παστιτσάδας, είναι όλη η Κέρκυρα σε μια μπουκιά, ενώ η κλασσική κρεατόπιτα περιέχει ολόγλυκα καραμελωμένα κρεμμύδια. Αν προτιμάτε το κοτόπουλο, θα ενθουσιαστείτε με τις 3 διαφορετικές εκδοχές: κοτόπιτα με ντομάτα, βασιλικό και μοτσαρέλα, κοτόπιτα με 3 τυριά και μια απίθανη κοτόπιτα με σπανάκι και παρμεζάνα. Σπανάκι περιέχει και η βοσκόπιτα η οποία έχει μέσα και κρητική γραβιέρα ενώ στην πολύ αρωματική μανιταρόπιτα, εκτός από μια ποικιλία τυριών, προστίθεται φρέσκος δυόσμος και μαϊντανός.

Η μανιταρόπιτα προσφέρεται και σε vegan εκδοχή, ενώ πολλούς φίλους έχει και η ελαφριά μοναστηριακή πίτα που φτιάχνεται με μανιτάρια, ντομάτα και πιπεριά. Κλασσική και χορταστική η πρασόπιτα με πατάτες και πολύ υγιεινή η σπανακόπιτα με πουρέ ρεβιθιών, παρασκευάζονται και ψήνονται όπως όλες επί τόπου και σε κάθε μπουκιά η φρεσκάδα συνοδεύσει τη γεύση.

Ένα γλυκό πρωινό ξεκίνημα

Όσοι έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, κυρίως φοιτητές και τουρίστες, θα πιούν εδώ τον πρωινό καφέ τους συνοδεύοντας τον με ένα κομμάτι κέικ. Κλασσική αξία η αφράτη «μηλόπιτα της γιαγιάς Ντακ» αλλά και τα μηλοπιτάκια με τη νοστιμότατη θρυμματιστή ζύμη. Οι λάτρεις της σοκολάτας προτιμούν τη σοκολατόπιτα, το dark chocolate cheesecake ή το υπέροχο vegan κέικ σοκολάτας. Για όσους αγαπούν τα γαλακτοκομικά η απόλυτη επιλογή είναι η πλούσια γαλατόπιτα με κρέμα αρωματισμένη με ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το salted caramel cheese cake ή το banoffee. Τέλος, η ποικιλία των vegan γλυκών κάνει το Σταρένιο να ξεχωρίζει: ανάλαφρο κέικ λεμονιού ή πορτοκαλιού, κέικ καρυδιού, carrot cake κ.ά.

Τα αλλεπάλληλα βραβεία

Η τίμια και συνεχής προσπάθεια και το μεράκι του Νίκου και της Άννας αναγνωρίστηκαν γρήγορα. Η αγάπη του κόσμου είναι η ηθική επιβράβευση στην οποία ανταποκρίνονται καθημερινά με ένα χαμογελαστό καλωσόρισμα. Τα τελευταία χρόνια όμως η αναγνώριση έχει και τη μορφή επίσημων βραβείων, που μάλιστα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Συμμετέχοντας στα vegan και bakery awards, έχουν βραβευτεί στο κομμάτι καινοτομίας και γεύσης για 3 vegan πίτες: το 2020 η μοναστηριακή, στη συνέχεια η κινόα-βαλεριάνα-σπανάκι και φέτος η πρωτότυπη πίτα μουσακά, όπου το κρέας αντικαθίσταται από μανιτάρι και η μπεσαμέλ ετοιμάζεται με διατροφική μαγιά και γάλα βρώμης.

Στα ίδια βραβεία και πάλι το 2020, το Σταρένιο αναδείχθηκε Best restaurant/spot with vegan options ενώ το 2022 κέρδισαν το Gold Bakary Award και τη δεύτερη θέση για τα προϊόντα ζύμης. Για τη φετινή χρονιά έχουν προστεθεί δύο ακόμη διακρίσεις: Το χρυσό βραβείο για τις πίτες τους και το αργυρό στην κατηγορία «Ανεξάρτητος φούρνος στο Ιόνιο».

Θα τα δείτε όλα διακριτικά τοποθετημένα σ΄ ένα πάγκο, δίπλα σε μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή από ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών, που ξεχωρίζουν για την αγνότητα και την ποιότητάς τους, όπως το μέλι, οι μαρμελάδες και τα ροφήματα βοτάνων βιολογικής καλλιέργειας από το γυναικείο Μοναστήρι Ορμύλια της Χαλκιδικής και οι μαρμελάδες από το εργαστήριο Μαρμελωδία της Κόνιτσας.