Μυρωδιές και γεύσεις που κρατάμε από τους τόπους που έχουμε επισκεφθεί και μας κάνουν να επιστρέφουμε. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνδεδεμένες με τα ελληνικά νησιά, με το ψητό χταποδάκι και την πληθωρική χωριάτικη σαλάτα. Και μαζί με αυτά η μαγεία των διακοπών ολοκληρώνεται με τα αρώματα του κρασιού που βγάζει κάθε τόπος. Αναζητήστε σε κάθε νησί που θα πάτε το κρασί του τόπου, τις γηγενείς ποικιλίες και αφεθείτε στην απόλαυση που προσφέρει.

krasi-nisiashutterstock_260372243

Ασύρτικο στη Σαντορίνη
Ενα δροσερό ποτήρι κρασί Ασύρτικο είναι ό,τι πρέπει για να σας διηγηθεί την ιστορία της Σαντορίνης και τη δύναμη της ηφαιστειακής γης μέσα από τα αρώματα και την έντονη γεύση του. Η Σαντορίνη διαθέτει από τους πιο παλαιούς και παραδοσιακούς αμπελώνες και έχει μακριά παράδοση στην αμπελουργία. Το κλίμα της σε συνδυασμό με το ηφαιστιογενές έδαφος χαρίζουν στα κρασιά της ξεχωριστή προσωπικότητα. Απολαύστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και εντάξτε τη γνωριμία σας με τους αμπελώνες του νησιού, τα επισκέψιμα οινοποιεία και τα συναρπαστικά κρασιά της. Εκτός από το Ασύρτικο καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Αθήρι και Αηδάνι και οι ερυθρές Μαντηλαριά και Μαυροτράγανο. Τα κρασιά από Ασύρτικο χαρακτηρίζονται από αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων με κάποιες πικάντικες νότες, νεύρο, έντονη λεπιδωτή  οξύτητα  και μεταλλική επίγευση που το κάνει ιδανικό παρτενέρ για πιάτα με πράσινες σαλάτες, θαλασσινά μεζεδάκια, ψάρια ψητά και οστρακοειδή.
Από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι φτιάχνεται το φημισμένο γλυκό κρασί Vinsato (ΠΟΠ Σαντορίνης)  με χρυσαφένια χρώματα, βελούδινη γεύση και αρώματα που θυμίζουν σύκο, σταφίδες, μέλι και σοκολάτα. Συνοδεύει δυνατά πικάντικα τυριά, επιδόρπια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς και με δύο λόγια είναι ένας εκπληκτικός γλυκός επίλογος για ένα γεύμα.

Μανδηλαριά στην Πάρο
Στην καρδιά των Κυκλάδων βρίσκεται η Πάρος ένα νησί με δαντελωτές χρυσαφένιες παραλίες , ολόλευκα σπίτια, ασβεστωμένα σοκάκια, αγέρωχους ανεμόμυλους, αμπέλια, ενετικά κάστρα και πολύχρωμες ψαρόβαρκες. Η Παριανή εύφορη γη φημίζεται για τον παραδοσιακό Αιγαιοπελαγίτικο αμπελώνα και για το κρασί της από τις εκλεκτές ποικιλίες την ερυθρή Μανδηλαριά (ΠΟΠ) και τη Μονεμβασιά με το αχνοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, αρώματα πράσινου μήλου και ανανά. Στόμα ζωηρό με αρωματική επίγευση που διαρκεί και συντροφεύει ιδανικά τα ντόπια πιάτα με τα  φρέσκα ψητά ψάρια, την παραδοσιακή γούνα, τα τηγανητά καλαμαράκια και τις πράσινες σαλάτες. Με τα ψητά κρεατικά και τα τοπικά πικάντικα τυριά θα ταιριάξει η ρουμπινί χρώματος Μανδηλαριά με το σύνθετο αρωματικό μπουκέτο αγριοκέρασων, ώριμων δαμάσκηνων και το πλούσιο στόμα με την μπαχαρένια επίγευση.

krasi-nisiashutterstock_276491273

Αθήρι στη Ρόδο
Στο νησί των Ιπποτών τα κάλλη της κοσμοπολίτισσας Ρόδου είναι προκλητικά και είναι δύσκολο να αφήσουν αδιάφορους τους επισκέπτες. Συστηθείτε στο νησί και με την ποικιλία αμπέλου Αθήρι , μια λευκή ποικιλία που απαντάται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Θα σας δροσίσει ένα ποτήρι ξηρό κρασί ροδίτικο από Αθήρι με αρώματα φρουτώδη και νότες τροπικές όπως μπανάνα, μάνγκο και ανανά. Είναι ελαφρύ με μέτριο αλκοολικό τίτλο και γεύση ευχάριστη. Το κρασί από Αθήρι ταιριάζει με διεθνείς γεύσεις και ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του προσαρμόζεται με ευκολία και στα πιάτα της Ανατολής. Ακομπανιάρει δροσερές σαλάτες με φρούτα, ταιριάζει με κοτόπουλο μαγειρεμένο με κάρυ και είναι καλός σύντροφος σε πίτσες και ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες.

Μοσχάτο στη Λήμνο και τη Σάμο
Τα όμορφα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά Σάμος και Λήμνος εκτός από τις ωραίες παραλίες, τους φιλόξενους κατοίκους και την εκπληκτική γαστρονομία φημίζονται και για το εξαιρετικής ποιότητας γλυκό κρασί που παράγουν. Η Σάμος είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου για τα γλυκά κρασιά της από την ποικιλία Μοσχάτο Σάμου (ΟΠΕ) που εκφράζεται με πολλά αρωματικά χαρακτηριστικά. Είναι εντυπωσιακές οι παραδοσιακές πεζούλες που καλλιεργείται το σταφύλι και φθάνουν μέχρι το ύψος των 900 μέτρων. Ορισμένα από τα γλυκά κρασιά όπως το Σάμος Ανθεμις παλαιώνονται σε βαρέλια και αποκτούν απόχρωση του χαλκού πράγμα που μαρτυρά και την παλαίωση τους. Το αρωματικό τους προφίλ είναι ιδιαίτερο και πολύπλοκο από αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου έως γλυκά κουταλιού. Είναι σύνθετα κρασιά με συμπυκνωμένη και όλο πληθωρικότητα γεύση. Χαλαροί και ξέγνοιαστοι απολαμβάνετε την συντροφιά από ένα δροσερό ποτήρι κρασί Μοσχάτο κερνάτε μια κουταλιά το ταίρι σας από τον πληθωρικό μπακλαβά και πίνετε μια γουλιά από το Νέκταρ της Σάμου.
Στη Λήμνο η χαρισματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι το σταφύλι του νησιού που τα τσαμπιά του με τις χρυσαφιές ρόγες κρέμονται τον μήνα Αύγουστο στους διάσπαρτους αμπελώνες.  Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας παράγει κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, φινετσάτη γεύση και υψηλή οξύτητα. Τα γλυκά κρασιά της Λήμνου (ΟΠΕ) εκφράζουν φινέτσα και εκείνη τη γλύκα του ώριμου σταφυλιού που λιάζεται κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. Απολαύστε τα παγωμένα και αφήστε την πληθωρική γεύση τους να σφραγίσει το δείπνο σας.

Ρομπόλα στην Κεφαλονιά
Αν βάλετε πλώρη για τα Επτάνησα και κάνετε στάση στην Κεφαλονιά εκτός από τις ομορφιές του νησιού με τις εκπληκτικές παραλίες θα ανακαλύψετε το αμπέλι να καλλιεργείται ανάμεσα σε κυπαρίσσια, πεύκα και ελιές. Η πιο γνωστή λευκή ποικιλία είναι η Ρομπόλα πουδίνει κρασιά (ΠΟΠ) με χρυσαφένια απόχρωση, χαρακτηριστικό άρωμα άγουρων φρούτων, άνθη λεμονιού και διακρίνονται για την οξύτητα τους και ένα χαρακτήρα ορυκτών. Μη διστάσετε να βάλετε μια δροσερή Ρομπόλα στο τραπέζι σας δίπλα στις αχιβάδες, τους αχινούς και τα μύδια. Ταιριάζει όμορφα  με τηγανητά μικρά ψαράκια, ψητά ψάρια και με πιάτα  που ευωδιάζουν θάλασσα. Φυσικά και θα τιμήσετε τα τοπικά κεφαλλονίτικα πιάτα, όπως την κρεατόπιτα και την αλιάδα που είναι η τοπική σκορδαλιά πίνοντας Ρομπόλα.

Περιπλανηθείτε και γνωρίστε τον τόπο των διακοπών σας. Επισκεφτείτε τα οινοποιεία, δοκιμάστε τα κρασιά από τις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και ανακαλύψτε γευστικούς συνδυασμούς με τα ντόπια προϊόντα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr