Η Πύλος έχει παράδοση στην παραγωγή κρασιού εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές έρευνες με έναν από τους πρώτους οινοποιούς του κόσμου να λέγεται ότι ήταν ο βασιλιάς της αρχαίας Πύλου, ο Νέστωρ. Εκεί σε αυτήν την πανέμορφη περιοχή με τις ατελείωτες αμπελουργικές εκτάσεις είχα την ευκαιρία να βρεθώ και εγώ την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να επισκεφθώ το οινοποιείο Νέστωρ.

Η Νέστωρ Α.Ε. που προέκυψε το 2015 μετά τη σύμπραξη του Αγροτικού – Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» και της οικογένειας Λαφαζάνη είναι η νέα άφιξη στο χώρου του κρασιού. Ο Σπύρος Λαφαζάνης με τη μεγάλη οινοποιητική παράδοση από τους αμπελώνες και το οινοποιείο στις Αρχαίες Κλεωνές της Νεμέας εμπνεύστηκε από την περιοχή και αποφάσισε να αναδείξει τη δυναμική του μεσσηνιακού αμπελώνα.

«Αν και η κοινή πορεία της οικογένειας μας και του οινοποιείου Νέστωρ είναι πολύ πρόσφατη, έχουμε αγαπήσει αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του», παραδέχεται η Αθηνά Λαφαζάνη, το νέο αίμα στην οικογένεια, που έχει αναλάβει την ανάδειξη του οινοποιείου και μάς συνοδεύει στη διαδρομή Αθήνα-Πύλος. Πρώτη στάση μας ήταν το οινοποιείο Λαφαζάνης στη Νεμέα, όπου και είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στα αμπέλια. Η καλλιέργεια τους, όπως μάς είπε ο Βασίλης, ο οινολόγος της οικογένειας, είναι προσανατολισμένη στην ποικιλία «Αγιωργίτικο» αλλά και σε άλλες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες.

Αργότερα την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε το οινοποιείο «Νέστωρ» στο χωριό Πύργος της Μεσσηνίας. Εκεί μάς υποδέχθηκε ο ίδιος ο Σπύρος Λαφαζάνης, ο οποίος ανάλαβε να μάς ξεναγήσει στο χώρο. Το οινοποιείο του συνεταιρισμού Μεσσηνίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 και μετρά ήδη 7 δεκαετίες στην παραγωγή κρασιών και αποσταγμάτων. Όπως μάς είπε, στόχος του είναι να αναβιώσει την μεγάλη συνεισφορά του Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, στα ελληνικά οινικά δρώμενα καθώς και να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί να επανάσυστηθεί ο μεσσηνιακός αμπελώνας.

Αφού απολαύσαμε το πραγματικά μαγευτικό τοπίο, μπήκαμε στο οινοποιείο και πραγματικά σάστισα από το μέγεθός του. Ο «Νέστωρ» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της χώρας με τους στεγασμένους χώρους τους να καλύπτουν 10.000 τμ, ενώ τα υπόγεια κελάρια 3.000 τ.μ. Η χωρητικότητα του οινοποιείου ανέρχεται στα 10.000.000 λίτρα! Στις εγκαταστάσεις υπάρχει και το Μικρό Οινοποιείο το οποίο χρησιμοποιείται, για την μελέτη και αξιολόγηση της δυναμικής των διαφόρων ποικιλιών. Σήμερα η «Νέστωρ Α.Ε.» έχει στο δυναμικό της 200 αμπελοκαλλιεργητές, μέλη του συνεταιρισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καλλιεργώντας περισσότερα από 2.500 στρέμματα.

Ύστερα κατεβήκαμε στο κελάρι, που είναι βαμμένο στα πορφυρά χρώματα της Αίθουσας του Θρόνου του Ανακτόρου του Νέστωρα. Εκεί βρίσκονται και οι αμφορείς, μέσα στους οποίους προσπαθούν να παράγουν ένα κρασί, όμοιο με εκείνο που απολάμβανε ο Νέστορας. «Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ακόμα, αλλά προσπαθούμε να το πετύχουμε», μάς λέει ο Σπύρος Λαφαζάνης με αυθεντικό ενθουσιασμό.

Σειρά έχει η γευσιγνωσία των 5 καινούριων μονοποικιλιακών κρασιών του οινοποιείου. Μετά από σχεδόν 4 χρόνια συνεχών επενδύσεων στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, μετά από 5 τρύγους και συνεχείς πειραματισμούς, το οινοποιείο Νέστωρ παρουσιάζει δύο λευκά, ένα ροζέ και δύο ερυθρά κρασιά, που σηματοδοτούν τη νέα εποχή και φέρουν την υπογραφή του Βασίλη και της Αθηνάς Λαφαζάνη.

Το ταξίδι μας στη γεύση ξεκίνησε από το Φιλέρι Νέστωρ λευκό 2018 και το Φιλέρι Νέστωρ ροζέ 2018, τα οποία παράγονται από την γηγενή ποικιλία Φιλέρι που ευδοκιμεί στην περιοχή. Το Φιλέρι είναι ερυθρωπή ποικιλία που ανήκει στην οικογένεια των Φιλεριών και πρόκειται ουσιαστικά για ένα λιγότερο αρωματικό κλώνο από το δημοφιλές Μοσχοφίλερο. Το πρώτο με φινετσάτο άρωμα φρούτων και λουλουδιών, ισορροπημένη γεύση και πλούσια επίγευση αποτελεί τον τέλειο συνοδό για το γεύμα σας. Το δεύτερο, το ροζέ, θα το χαρακτήριζα άκρως κομψό και θηλυκό χάρη στο άρωμά και τη γεύση φρούτων και τις απαλές νότες ανθέων, βοτάνων και βασιλικού.

Τα υπόλοιπα τρία κρασιά, παράγονται από σπουδαίες διεθνείς ποικιλίες, το Chardonnay, το Merlot και το Cabernet Sauvignon, που καλλιεργούνται εδώ και 50 χρόνια στην Μεσσηνία. Το Pylos Chardonnay Nestor 2018 ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια, το Pylos Merlot Nestor 2017 ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και το Pylos Cabernet Sauvignon Nestor 2017 για 14 μήνες.

Το Chardonnay ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη το αγαπημένο μου, ένα από τα πιο γευστικά κρασιά που έχω δοκιμάσει τελευταία. Το λαμπερό χρυσοκίτρινό του χρώμα σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, ενώ τα αρώματα τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων σε ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς από την πρώτη γουλιά.

Το Merlot είχε ένα πανέμορφο ρουμπινί χρώμα και άρωμα από κόκκινα φρούτα, βατόμουρο και κεράσι, όπως επίσης και βανίλια, κανέλας και δέρματος. Όπως μάς είπε ο κ. Λαφαζάνης είναι από τα κρασιά που με τον καιρό γίνονται καλύτερα. Το Cabernet Sauvignon είχε και αυτό άρωμα κόκκινων φρούτων, αλλά μια πιο πικάντικη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Έπειτα δοκιμάσαμε τον Κώδικα, ένα κρασί που είχε αναλάβει προσωπικά ο γιος της οικογένειας, ο Βασίλης, αλλά και ένα κρασί από αμφορέα, μια πραγματικά ιδιαίτερη γευστική εμπειρία. Το ταξίδι μας τελείωσε με τον πιο όμορφο τρόπο, δοκιμάζοντας ευφάνταστα κοκτέιλ με τα κρασιά, αλλά και το τσίπουρο του οινοποιείου υπό τον ήχο της μελωδικής φωνής της Klaudia Delmer.

Εάν θέλετε και εσείς να απολαύσετε τη φιλοξενία της οικογένειας Λαφαζάνη και να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά, μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο και αποσταγματοποιείο «Νέστωρ». Μάθετε περισσότερα στο nestorwines.gr.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr