«Ο Θεός έφτιαξε το νερό και ο άνθρωπος το κρασί» είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Και η απόλαυση του κρασιού μπορεί να μετατραπεί σε τέχνη αν ακολουθήσουμε μια σειρά απλών διαδικασιών.

Η θέα και μόνο ενός λιμπιστικού πιάτου είναι ικανή να βάλει σε εγρήγορση τις αισθήσεις μας έως ότου γευθούμε την πρώτη μπουκιά. Αν η γεύση του μας απογοητεύσει εξατμίζεται αυτομάτως η καλή μας διάθεση. Την ίδια γλυκιά προσμονή έχουμε και με το κρασί, το οποίο αν δεν σερβιριστεί στη σωστή θερμοκρασία χάνει τη γευστική και αρωματική απόλαυση του.Το κάθε κρασί για να αναδείξει τα χαρίσματα του αλλά και για να μην αδικηθεί θα πρέπει να σερβίρεται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Υπάρχει ένα γενικό αξίωμα ότι τα λευκά κρασιά σερβίρονται δροσερά και τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Και σίγουρα η απόλαυση ενός κρασιού θα μεγιστοποιηθεί αν το κρασί σερβιριστεί στη σωστή θερμοκρασία. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το γεγονός ότι για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες τα λευκά κρασιά μπαίνουν στην σαμπανιέρα ή σε wine cooler για να διατηρηθούν δροσερά όση ώρα μας συντροφεύουν στο τραπέζι. Δεν θα πρέπει να παγώσουμε υπερβολικά τη φιάλη με το λευκό κρασί γιατί θα χαθούν οι αρωματικές νότες του. Σε ό,τι αφορά τα ερυθρά κρασιά που πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου, όταν η φιάλη πάρει θέση στο τραπέζι θα ζεσταθεί γρήγορα και αυτή η αύξηση θερμοκρασίας μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία του κρασιού. Δεν είναι απαγορευτικό να μπεί στο ψυγείο για 20-30 λεπτά η φιάλη με το ερυθρό κρασί για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Four wineglasses with different colors of wine

Το σωστό σερβίρισμα κάνει τη διαφορά
Προσπαθήστε να σερβίρετε τα κρασιά ακολουθώντας τις ιδανικές θερμοκρασίες σερβιρίσματος ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο φιάλης μπορείτε να μετράτε εύκολα και με ακρίβεια τη θερμοκρασία του κρασιού σας πριν το σερβίρετε στο τραπέζι.

* Στα αφρώδη κρασιά η ψύξη αναδεικνύει τη φινέτσα των φυσαλίδων. Σερβίρονται στους 6-8 βαθμούς Κ.
* Τα λευκά ξηρά ελαφριά κρασιά  ξεδιπλώνουν τη φρεσκάδα τους στους 8-10 βαθμούς Κ.
* Τα πλούσια λευκά ξηρά κρασιά αναδεικνύουν την αρωματική τους πολυπλοκότητα στους 8-11 βαθμούς Κ.
* Τα ροζέ κρασιά με τα φρουτώδη αρώματα σερβίρονται στους 8-12 βαθμούς Κ.
* Τα ελαφρά ερυθρά ξηρά κρασιά με τον φρουτώδη χαρακτήρα σερβίρονται στους 12-14 βαθμούς Κ.
* Τα ερυθρά ξηρά, ρωμαλέα και παλαιωμένα κρασιά σερβίρονται στους 16-18 βαθμούς Κ.
* Τα λευκά γλυκά κρασιά εκφράζουν όμορφα την γλυκύτητα τους στους  8-10 βαθμούς Κ. και τα ερυθρά γλυκά στους 12-14 βαθμούς Κ.

shutterstock_64920352

Οδηγίες προς οινολάτρεις
Το κρασί το σερβίρουμε σε άχρωμα και διάφανα κολονάτα ποτήρια που επιτρέπουν την θέα του και  μπορούμε να θαυμάσουμε την λαμπρότητα και το χρώμα του. Η στάθμη του κρασιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1/3 του ποτηριού. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιοτροπία της τέχνης του σερβιρίσματος ούτε δείχνει τσιγγουνιά. Χρειαζόμαστε τον επάνω χώρο για να μπορέσουμε να αναδεύσουμε το κρασί, να μυρίσουμε τον πλούτο των αρωμάτων του και για να μην ζεσταθεί έως ότου το πιούμε.

Η σειρά σερβιρίσματος των κρασιών επιβάλλει να προηγούνται τα φρέσκα πριν από τα παλαιά με τα πολύπλοκα αρώματα και τις σύνθετες γεύσεις ώστε να μην φανεί το νεαρό κρασί  “αδύναμο”  στη γεύση ,στην περίπτωση που έχει προηγηθεί ένα κρασί ρωμαλέο.

Καλό είναι να αποφεύγουμε να παγώνουμε το κρασί στην κατάψυξη μια και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας καταστρέφει τα αρώματα και  την γεύση του. Στην περίπτωση που ένα κρασί είναι περισσότερο παγωμένο από όσο πρέπει τότε σερβίρεται πιο νωρίς στα ποτήρια ώστε να του δοθεί ο χρόνος να έρθει στην ιδανική θερμοκρασία.

Πριν σερβίρουμε ένα κρασί θα πρέπει να μυρίζουμε διακριτικά το φελλό για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν οσμές που υποδηλώνουν κακή συντήρηση.