Η επαφή και η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα των διακοπών, καθώς το ταξίδι είναι εμπειρία και η τοπική οινογαστρονομία χαρίζει μια επιπλέον εμπειρία στους ταξιδιώτες.

Οι ελληνικές προσπάθειες που έχουν γίνει στο κομμάτι του οινοτουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι πολλές, το επιβεβαιώνουν αυτό τα πολλά επισκέψιμα οινοποιία που υπάρχουν ανά τη χώρα. Όμως αν αναζητήσει κανείς μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής σε ένα ξενοδοχείο που πέρα από την άνεση προσφέρει απλόχερα την καθημερινή οικειότητα της επαφής με τους χώρους παραγωγής ενός οινοποιείου, ο δρόμος του θα τον οδηγήσει οπωσδήποτε στο Μέτσοβο. Η πρότυπη ελληνική οινοτουριστική μονάδα, το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ που βρίσκεται πλάι στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, δημιουργήθηκε για να συνδυάσει τον κόσμο του οίνου με την τέχνη και τη ζεστή φιλοξενία σ’ ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον. Το ξενοδοχείο απέσπασε πρόσφατα το χρυσό βραβείο στην κατηγορία οινική κουλτούρα, στα Tourism Awards 2015 που διοργάνωσε η έκδοση Hotel & Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Tourism Awards Alexandros Ioannou
Ο Αλέξανδρος Ιωάννου στα Tourism Awards 2015

«Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο ξεκίνησε το 2008 όταν εγκαινιάστηκε η λειτουργία της ομώνυμης ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται πλάι στο οινοποιείο. Την ίδια χρονιά διαμορφώθηκε κατάλληλα ο εσωτερικός χώρος του οινοποιείου ώστε να μπορεί όχι απλά να δέχεται επισκέπτες, αλλά να τους προσφέρει τη δυνατότητα μιας διαφορετικής ξενάγησης με γνώμονα την πληροφόρηση και την επαφή με το γοητευτικό κόσμο του κρασιού», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Ιωάννου, μέλος του Δ.Σ. της Κατώγι και Στροφιλιά Α.Ε.

Η πρωτοβουλία αυτή συνάντησε όπως στην πράξη έχει αποδειχθεί την άμεση ανταπόκριση του κόσμου. Ο κ. Ιωάννου εξηγεί: «Σήμερα δεχόμαστε ετησίως στο οινοποιείο περισσότερους από 10.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το ενδιαφέρον είναι διαρκώς αυξανόμενο. Η ξενάγηση είναι δωρεάν και ταυτόχρονα προσφέρουμε ποικίλες επιλογές για γευστική δοκιμή των κρασιών μας, συνοδευτικά εδέσματα και ειδικά διαμορφωμένα μενού, σε μία ευρεία γκάμα τιμών».

Flogero

Το ξενοδοχείο Αβέρωφ
Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη των οινοτουριστικών υπηρεσιών. Τα 15 δωμάτιά του, με θέα στο οινοποιείο ή στο μετσοβίτικο τοπίο, διακρίνονται σε κόκκινα και λευκά, όπως και τα κρασιά. Παράλληλα, πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους του ξενοδοχείου είναι εμπνευσμένα από το κρασί και τα τοπία της Πίνδου. Η διακριτική πολυτέλεια και η σύγχρονη αισθητική χαρακτηρίζουν τους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ στοιχεία τοπικής παράδοσης αφομοιώνονται σ’ έναν αέρα μεσογειακής κομψότητας.

«Η λειτουργία του ξενοδοχείου είναι επίσης ενθαρρυντική. Όσοι επιλέγουν το Κατώγι Αβέρωφ για τη διαμονή τους στο Μέτσοβο έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαμβάνουν τα κρασιά μας σε ένα χώρο που συνδυάζει την τέχνη με την παράδοση και φέρει έντονο οινικό αποτύπωμα. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και το εστιατόριο του ξενοδοχείου προσφέροντας πολλά διαφορετικά εδέσματα βασισμένα σε τοπικές πρώτες ύλες και συνταγές, και ένα πλούσιο ελληνικό πρωινό», συμπληρώνει ο κ. Ιωάννου.

Katogi-Averoff-2

Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού
Καθώς ο οινοτουρισμός κάνει ουσιαστικά τα πρώτα του οργανωμένα βήματα στη χώρα μας είναι πολύ κρίσιμο να διαπιστωθεί αν η προσπάθεια που γίνεται στο Μέτσοβο έχει ανταπόκριση στο κοινό. «Τα μηνύματα των επισκεπτών είναι ιδιαιτέρως θετικά και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση του οινοτουρισμού, λέει ο κ. Αλέξανδρος Ιωάννου και συνεχίζει: «Στα άμεσα σχέδιά μας συγκαταλέγεται η διαμόρφωση ειδικού χώρου στους αμπελώνες μας ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσουν τα δυσπρόσιτα αμπελοτόπια, να κάνουν πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες ανάμεσα στα κλήματα και να γευματίσουν στην ύπαιθρο. Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Αβέρωφ και την οργανωτική ομάδα των αγώνων δρόμου “Ursa Trail” και “Στα χνάρια της αρκούδας» υποστηρίζουμε την εικαστική παρέμβαση στα μονοπάτια του βουνού και δη ανάμεσα στους αμπελώνες απ’ όπου περνά η διαδρομή με στόχο να αναδείξουμε την πολύπλευρη διάσταση του οινικού τουρισμού».

Για τον επισκέπτη που αγαπά το κρασί η διαμονή στο ξενοδοχείο μπορεί να αποδειχθεί ένας οινικός παράδεισος. Η επισκέψιμη διαδρομή στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, στο Μέτσοβο, αποτελεί έναν πολυδιάστατο θεματικό οινικό προορισμό εμπνευσμένο από τον οίνο, και πλαισιώνει τους επισκέπτες με ήχους, εικόνες, αρώματα και γεύσεις κρασιού, παρασύροντας και καθηλώνοντάς τους ολοκληρωτικά. Με τη χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων και την κατάλληλη παρέμβαση στα κελάρια και στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου, η ξενάγηση απέκτησε μια πρωτοποριακή μορφή. Προσφέρει γνώσεις και γεννά συναισθήματα στους επισκέπτες, δίνοντάς τους παράλληλα την αυτονομία να περιηγηθούν ελεύθερα μέσα στην επισκέψιμη διαδρομή και να βιώσουν με το δικό τους προσωπικό τρόπο τη γνωριμία και το ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο του κρασιού.

Katogi-Averoff-Catwalk-2

Καταλήγοντας ο κ . Ιωάννου σχολιάζει: «Για εμάς ο οινοτουρισμός δεν εξαντλείται στην επίσκεψη του οινοποιείου και στη γευστική δοκιμή των κρασιών. Αντιθέτως, αποτελεί το έναυσμα για πολύπλευρες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τις τέχνες, ζωγραφική, μουσική, γλυπτική, φωτογραφία, τη φύση, την άθληση και τις δραστηριότητες στο βουνό, τη γαστρονομία και ό,τι άλλο μας συγκινεί και μας εμπνέει. Ελπίζω με τη συμμετοχή και τη σύμπραξη όλων μας στο μέλλον η Ελλάδα να αποτελέσει έναν δημοφιλή και ξεχωριστό οινικό προορισμό».

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 26560 42505, www.katogihotel.gr, www.katogi-strofilia.gr