Το Κατώγι Αβέρωφ γιορτάζει τα 60 χρόνια του παραμένοντας πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Μέτσοβο έχει ιστορία μακραίωνη. Γνώρισε μεγάλη ευμάρεια, έχοντας υπάρξει εμπορικό κέντρο με ιδιαίτερα προνόμια την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά σταδιακά παρήκμασε και οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν για να επιβιώσουν, ειδικά μετά την απελευθέρωση το 1912. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο εμφανίστηκε ο βαρόνος Μιχαήλ Τοσίτσας, ο οποίος όρισε ως ισόβιο διαχειριστή της διαθήκης του τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Το Ιδρυμα Τοσίτσα ιδρύθηκε το 1948 από τον ίδιο τον Τοσίτσα, που άφησε για το σκοπό αυτό το μυθικό για εκείνη την εποχή ποσό του 1.730.000 δολαρίων. Η ορεινή και προβληματική περιοχή με τη συμβολή του ιδρύματος διατήρησε τα πολιτιστικά στοιχεία της, ενώ ανέπτυξε τη γεωργία και την κτηνοτροφία της.

Το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ ξεκίνησε το οινοποιείο του ονομάζοντάς το Κατώγι Αβέρωφ, και δημιουργεί τις πρώτες χειροποίητες ετικέτες του. «Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι. Υστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν πιθανότητες επιτυχίας, για να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής», έχει γράψει ο ίδιος.

Επειτα από 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας, το Κατώγι Αβέρωφ συνεχίζει να εμπνέεται από τη ζωή και τον άνθρωπο. Από τα αμπέλια που με τόσο δύσκολες συνθήκες δίνουν καρπούς, από τις αρκούδες και τα πουλιά που συντροφεύουν την αμπελοκαλλιέργεια στο Μέτσοβο, από τους ανθρώπους που δαμάζουν τις αντιξοότητες και δημιουργούν. Και μπαίνει στην 7η δεκαετία του με την ορμή εφήβου που μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο.