Ο Master of wine Κ. Λαζαράκης και ο ιδιοκτήτης της κάβας Ανθίδη, Η. Ανθίδης, μας κατευθύνουν πώς να αξιολογούμε ένα κρασί και να αναγνωρίζουμε μια καλή κάβα.

Οι κώδικες του κρασιού είναι πολλοί αλλά η γνώση του δεν είναι για λίγους, γι αυτό ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέλος του ινστιτούτου Masters of wine, αναλαμβάνει να μας διδάξει τον τρόπο που αξιολογούμε ένα κρασί, με απλά βήματα. Από την άλλη, η καλή κάβα είναι σαν τον καλό φίλο και γι αυτό πρέπει να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε. Και ποιος είναι πιο ειδικός για να μιλήσει για καλές κάβες από τον ιδιοκτήτη της κάβας Ανθίδη, Ηλία Ανθίδη;

lazarakis

Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα κρασί;
Καλό κρασί είναι αυτό που σε προκαλεί να το πιεις. Και αυτό που έχει σημασία είναι να τελειώνει το μπουκάλι με το κρασί. Το πραγματικά καλό κρασί είναι αυτό που το χαίρεσαι. Βασικό κριτήριο είναι κατά πόσο θυμάσαι ένα κρασί και το αναζητάς.

Ένας ταβερνιάρης στη Βερόνα της Ιταλίας μου είπε κάποτε: «Δεν δοκιμάζω το κρασί που βάζω στη λίστα. Αγοράζω κάποιο μπουκάλι κρασί και το κερνάω στους πελάτες μου. Όταν τελειώσει η φιάλη τους ρωτώ αν θα ήθελαν το ίδιο κρασί ή κάποιο άλλο. Αν πάρω αρνητική απάντηση, δεν το βάζω στην λίστα μου». Το κριτήριό του ήταν τι κρασί πίνουν οι πελάτες του και πόσο καταναλώνουν. Τα στοιχεία που αναζητούμε σε όλα τα κρασιά είναι η πολυπλοκότητα, τα καθαρά αρώματα, η μακρά επίγευση. Είναι συγκεκριμένα τα κριτήρια για διαφορετικά στιλ κρασιών.

ANTHIDHS

Πώς αναγνωρίζουμε μια καλή κάβα;
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει μια καλή κάβα αφορούν την ποικιλία ετικετών που διαθέτει και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει, καθώς τα στοιχεία αυτά αναζητεί ο καταναλωτής όταν προσφεύγει σε μια κάβα για να προμηθευτεί κρασί. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προϋποθέσεις μια σοβαρή κάβα θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3-4 ετικέτες από κάθε βασική ελληνική οινολογική περιοχή. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των ελληνικών ετικετών που θα έχει σε τουλάχιστον 300, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν αντιπροσωπευτικές ετικέτες από τις σημαντικότερες οινολογικές περιοχές του κόσμου.

Επίσης, μια καλή κάβα θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει παλιές και σπάνιες χρονιές, ώστε να διαφοροποιείται από άλλα σημεία μαζικών λιανικών πωλήσεων κρασιού. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να αναζητήσει ο καταναλωτής σε μια κάβα αξιώσεων συνδέονται με το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, τη διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας και την πώληση συμπληρωματικών προϊόντων, όπως βιβλία και εργαλεία για το κρασί.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr