Το Κτήμα Παπαγιαννάκου απέσπασε  πρόσφατα ένα Χρυσό μετάλλιο για το κρασί  «Καλογέρι-Μαλαγουζιά» εσοδείας 2013 στον 14o Διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη βράβευσή του μιλήσαμε με τον παραγωγό για την συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού και την απήχηση που έχει στην Ευρώπη.

Η Μαλαγουζιά δείχνει να είναι το ανερχόμενο αστέρι των ελληνικών ποικιλιών. Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες. Αν και η καταγωγή της φέρεται να είναι από την Αιτωλοακαρνανία και ο χώρος που αναγεννήθηκε η Βόρεια Ελλάδα κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους περισσότερους αμπελώνες της χώρας. Οι οινοπαραγωγοί σε κάθε ελληνική γωνιά πειραματίζονται με την ποικιλία που εκφράζει αρωματική ένταση, νεύρο και φινέτσα.

Μία Μαλαγουζιά με την κλασσική αρωματική έκφραση της ποικιλίας αλλά και εξωτική, γεμάτη φρεσκάδα, που επιβεβαιώνει και αναδεικνύει τις δυνατότητες του Αττικού Αμπελώνα είναι και το «Καλογέρι-Μαλαγουζιά» εσοδείας 2013. Δημιουργός του εξαιρετικού αυτού κρασιού είναι ο οινολόγος και οινοποιός Βασίλης Παπαγιαννάκος ο οποίος δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της Μαλαγουζιάς από τους αττικούς αμπελώνες. «Πολλά οινοποιεία φτιάχνουν Μαλαγουζιά πλέον. Αποτελεί σύγχρονη τάση για την ελληνική αγορά, το όνομα της ωστόσο ακούγεται και στο εξωτερικό. Πρόσφατα ξεκίνησα εξαγωγή του κρασιού στην Αγγλία. Υπάρχει ενδιαφέρον», σχολιάζει ο Βασίλης Παπαγιαννάκος και συνεχίζει:« Αναζητούν τις ελληνικές ποικιλίες “τα ελληνικά λευκά διαμάντια” όπως είχε γράψει η διάσημη κριτικός κρασιού Jancis Robinson . Στην Γερμανία η Μαλαγουζιά έχει καλή απήχηση επειδή είναι ένα κρασί με ανθώδη αρώματα και καλή οξύτητα. Θεωρώ ότι αυτή η ποικιλία είναι δυνατό εξαγωγικό «όπλο» στο οπλοστάσιο των ελληνικών ποικιλιών».

Δίνοντας την άποψη του για τις δυνατότητες της Μαλαγουζιάς στην Αττική σχολιάζει. «Καθώς φυτεύθηκε σε όλη την Ελλάδα αποτυπώνει το teroire κάθε περιοχής. Θεωρώ ότι στην Αττική τώρα ανοίγεται με δική της έκφραση και διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν της Βορείου Ελλάδας. Προβάλει την φινέτσα και την χάρη της ποικιλίας βγάζει ένα άγουρο χαρακτήρα και αποκτά δικό της τύπο επειδή αντανακλά τον αττικό αμπελώνα με ιστορία 3.000 χρόνων που ήταν γνωστός για το Σαββατιανό.»

Η Μαλαγουζιά με την εκφραστική αρωματική μύτη και την γεμάτη στρογγυλή γεύση ταιριάζει όμορφα με την Μεσογειακή κουζίνα. Αποδεικνύεται ιδανικός οινικός παρτενέρ σε σαλάτες, ζυμαρικά με λευκή σάλτσα, θαλασσινά και πουλερικά.

mal_krasi

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr