Η Σάμος και η Λήμνος εκτός από τις ωραίες παραλίες και την εκπληκτική γαστρονομία τους, φημίζονται και για το εξαιρετικής ποιότητας γλυκό κρασί που παράγουν, το μοσχάτο.

Μοσχάτο Σάμου
Πρόκειται για μια ευγενή ποικιλία αμπέλου, το μοσχάτο λευκό (muscat blanc à petits grains) ή μοσχούδι ή Muscat de Frontignan, την ποικιλία – βασιλιά της Σάμου. Έχει μια συγκεκριμένη, σύνθετη αρωματική εικόνα, με πλούσια, μοναδική γεύση! Ανάμεσα στα αρωματικά χαρακτηριστικά κυριαρχούν τα φρούτα και τα άνθη και, πιο συγκεκριμένα, το φρέσκο σταφύλι, τα ροδοπέταλα και τα άνθη της πορτοκαλιάς. Είναι ένα σύνθετο κρασί με συμπυκνωμένη και πληθωρικότητα γεύση. Ανήκει στην κατηγορία Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΟΠΕ).

krasi-leyko

Που καλλιεργείται
Το Μοσχάτο κρασί SAMOS παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι, την περίφημη ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου, που καλλιεργείται στις πλαγιές του όρους Άμπελος, και πρόκειται για ελεγχόμενη, χαμηλή στρεμματική απόδοση, καλύπτοντας το 97% του σαμιώτικου αμπελώνα. Είναι εντυπωσιακές οι παραδοσιακές πεζούλες που καλλιεργείται το σταφύλι και οι οποίες φθάνουν μέχρι το ύψος των 900 μέτρων. Ορισμένα από τα γλυκά κρασιά παλαιώνονται σε βαρέλια και αποκτούν απόχρωση του χαλκού, πράγμα που μαρτυρά και την παλαίωση τους.

Μοσχάτο Λήμνου
Η χαρισματική και γευστική λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας (αλλιώς «εγγλέζικο» ή «ζιμπίμπο»), αποτελεί για το νησί της Λήμνου σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Το παραγόμενο στο βόρειο Αιγαίο αυτό κρασί είναι εξαιρετικής ποιότητας, με μοναδική μελωμένη επίγευση και πλούσιο λουλουδάτο άρωμα, φινετσάτη γεύση και υψηλή οξύτητα. Τα γλυκά κρασιά της Λήμνου εκφράζουν φινέτσα και εκείνη τη γλύκα του ώριμου σταφυλιού που λιάζεται κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. Ανήκει στην κατηγορία Π.Ο.Π. (ΟΠΑΠ) Λήμνου.

winery_barrel

Που καλλιεργείται
Στις πλαγιές και στις αβαθείς κοιλάδες των λόφων της Λήμνου καλλιεργούνται τα αμπέλια, από τα οποία πάνω από το 90% καλλιεργούνται με τη λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που έφτασε στη Λήμνο στις αρχές του 20ού αιώνα από Λημνιούς Αιγυπτιώτες.

Οι ιδανικοί συνδυασμοί
Το γλυκό Μοσχάτο πίνεται ευχάριστα πριν ή μετά το φαγητό, σκέτο το χειμώνα ή με άφθονα παγάκια και σόδα ως καλοκαιρινό κοκτέιλ. Συνοδεύει άψογα πλατό μπλε τυριών ή φρούτα και διάφορα γλυκά και γλυκίσματα. Μάλιστα, όταν το φαγητό γλυκίζει, το Μοσχάτο αποτελεί τον τέλειο συνοδό. Φυσικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσετε στις μαγειρικές ή τις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες σου, απογειώνοντας γευστικά τα πιάτα.