Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Νεαρός Τσαπουρνάκος 2019, Κτήμα Βογιατζή
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Βελβεντό ΠΓΕ
Ο Τσαπουρνάκος, αυτή η ποικιλία σταφυλιού, που συγγενεύει στενά με το γαλλικό Cabernet Franc, μας «συστήθηκε» πριν από μερικά χρόνια χάρη στο Κτήμα Βογιατζή, κερδίζοντας γρήγορα φίλους. Η φρέσκια -τύπου nouveau- εκδοχή του, που εμφιαλώνεται κατευθείαν από τη δεξαμενή, χαρακτηρίζεται από βαθυκόκκινο χρώμα, με έντονες ιώδεις ανταύγειες και ζωηρή παρουσία στη μύτη, όπου αναγνωρίζονται αρώματα κερασιού, αγριοφράουλας και βύσσινου σε αλκοόλη, σε διακριτικά φυτικό φόντο. Στο στόμα ισορροπεί όμορφα ανάμεσα στην αλκοόλη, στις τανίνες, στην οξύτητα και το φρούτο, δημιουργώντας ένα «ζουμερό» σύνολο με ωραίο τελείωμα σε τόνους πικρής σοκολάτας. Τιμή: Περίπου 14€ στο ράφι.

Theà 2018, Σεμέλη
Οίνος Λευκός Ξηρός, Μαντίνεια ΠΟΠ
Η αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης -ενιαίος αμπελώνας στο Ζευγολατιό, στα 650 μέτρα- και η παραμονή σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες για έξι μήνες προίκισαν το κρασί με γκριζοπράσινο λαμπερό χρώμα και πυκνή παρουσία στη μύτη, που εκτός από τα αναμενόμενα αρώματα της ποικιλίας, το τριαντάφυλλο και το λεμόνι, διανθίζεται από νότες ώριμου ροδάκινου και ζαχαρωμένου μάνγκο. Στο στόμα, διαθέτει περισσότερο όγκο και βάθος σε σχέση με τον μέσο όρο, διατηρώντας όμως παράλληλα μια παιχνιδιάρικη, λεμονάτη οξύτητα, που συνδυάζεται με πληθωρικό φρούτο και σχετικά μακρύ τελείωμα. Τιμή: Περίπου 12,50€ στο ράφι.

Eclipse 2017, Οινοποιείο Gentilini
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Πλαγιές Αίνου ΠΓΕ
Παρότι η ποικιλία σταφυλιού Μαυροδάφνη είναι, κυρίως, συνδεδεμένη με το ομώνυμο γλυκό κρασί, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι πολύ ενδιαφέρουσες ξηρές εκδοχές της. Το Eclipse 2017, από το ιστορικό κεφαλλονίτικο οινοποιείο Gentilini, έρχεται στο ποτήρι με σκούρο κόκκινο χρώμα μέσης πυκνότητας, ενώ στη μύτη, η έντονη παρουσία του δρύινου βαρελιού μόλις αφήνει να διακρίνονται στο βάθος ξινά δαμάσκηνα, κανέλα, κόκκινα φρούτα και μέντα. Στο στόμα, η αισθητή ακόμα οξύτητα και οι σφιχτές τανίνες, που υποστηρίζονται από ικανό φρούτο, αποτελούν πρόκληση για τους υπομονετικούς οινόφιλους, οι οποίοι θα ανταμειφθούν σε 3-4 χρόνια. Τιμή: Περίπου 23€ στο ράφι.

Plano 2018 Μαλαγουζιά, Ι. Παπαδόπουλος – Ι. Καλαϊτζίδης
Οίνος Λευκός Ξηρός, Μακεδονία ΠΓΕ
Βεντέτα της προηγούμενης δεκαετίας, η Μαλαγουζιά διαδόθηκε σε ολόκληρο σχεδόν τον ελληνικό αμπελώνα, αποκτώντας, αρκετές διαφορετικές εκφράσεις. Ξεχωρίζουμε τη Μαλαγουζιά, από το Κτήμα Τέχνη Οίνου, στο Μικροχώρι της Δράμας, για το λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα της και την εκφραστική -αλλά όχι ισοπεδωτικά πληθωρική- μύτη της, όπου τα γλυκά αρώματα του ροδάκινου και του βερίκοκου συναντούν τις πικάντικες νότες του περγαμόντου, του βασιλικού και της μέντας. Κυρίως όμως την αγαπάμε για την ισορροπημένη, γεμάτη και συγχρόνως ζωηρή παρουσία της στο στόμα, που ολοκληρώνεται με ένα μακρύ φρουτώδες τελείωμα. Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι.

Rosé Ξινόμαυρο 2019, Κτήμα Αρβανιτίδη
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Θεσσαλονίκη ΠΓΕ
Το Κτήμα Αρβανιτίδη, με τους ιδιόκτητους αμπελώνες του στον Ασκό της Θεσσαλονίκης, μας έχει συνηθίσει σε κρασιά με καθαρούς και ευδιάκριτους ποικιλιακούς χαρακτήρες. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Ροζέ του, το οποίο δημιουργείται αποκλειστικά με βάση το Ξινόμαυρο. Κρυστάλλινα λαμπερό, ρόδινο χρώμα και ευχάριστα αρώματα στη μύτη, που θυμίζουν καραμέλα βατόμουρου, γιασεμί και κόκκινα φρούτα, με μια ανεπαίσθητα πικάντικη νότα. Δροσερό στο στόμα, ακροβατεί ανάμεσα στην κομψότητα και τη δύναμη, με την οξύτητα να ισορροπεί την αλκοόλη. Ωραίο φρουτώδες τελείωμα. Ιδανικό κρασί για θαλασσινά BBQ, αλλά και ελαφρές κόκκινες σάλτσες. Τιμή: Περίπου 11,50€ στο ράφι.

Νάουσα ΠΟΠ 2016, Οινοποιείο Μαρκοβίτης
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, που περιλαμβάνει φυσικά το Château Πήγασος, ένα από τα πιο cult κρασιά της δεκαετίας του ’80 και έχοντας στη διάθεσή του περισσότερα από 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων που καλλιεργούνται βιολογικά, ο Μάρκος Μαρκοβίτης υπογράφει μια υποδειγματική Νάουσα με μέσης έντασης πορφυροκόκκινο χρώμα και αρώματα που παραπέμπουν σε μαρμελάδα φραμπουάζ, κεράσι, ξερό δαμάσκηνο, τομάτα, ελιά και δέρμα, σε φόντο ήπιων μπαχαρικών. Στο, μεσαίου όγκου, στόμα οι αισθητές αλλά όχι απρόσιτες τανίνες ντύνονται με φρούτο, ενώ η τονισμένη οξύτητα υπόσχεται μακροημέρευση, που αποτελεί άλλωστε διαχρονικό χαρακτηριστικό των εμφιαλώσεων του οινοποιείου. Τιμή: Περίπου 12€ στο ράφι.

Δείτε επίσης:
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ;

4 οινοποιεία του κόσμου με διάσημους ιδιοκτήτες

#ΜένουμεΣπίτι και απολαμβάνουμε κρασιά #Semeli