Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε τα καλύτερα κρασιά, που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται τα καλύτερα δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Crozes Hermitage 2013, Delas
Ο Βόρειος Ροδανός είναι η πατρίδα του Syrah αλλά και ο τόπος στον οποίο αναδεικνύονται στο μέγιστο οι αρετές της ποικιλίας. Το κρασί αυτό που προέρχεται από το ιδιόκτητο κτήμα του σπουδαίου Delas, Domaine de Grands Chemins εξηγεί το γιατί με το πολύπλοκο μπουκέτο πυκνού μαύρου φρούτου, φρεσκοτριμμένου πιπεριού και ιβίσκου. Η κορύφωση πάντως έρχεται με την πρώτη δουλειά που μπορεί να μη διαθέτει το βάρος των ελληνικών Syrah, ρεφάρει ωστόσο -και με το παραπάνω- με απίθανη ισορροπία, εξαιρετικά χωνεμένη αλκοόλη και εκπληκτικές, λεπτοϋφασμένες τανίνες. Τιμή: 36€

Κτήμα Γαίας 2014, Νεμέα ΠΟΠ, Gaia Wines
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Το δίδυμο Ι. Παρασκευόπουλος-Λ. Καράτσαλος, από την αρχή προσέγγισε τη Νεμέα με «εικονοκλαστική» διάθεση, δημιουργώντας το πρώτο κόκκινο κρασί μακράς παλαίωσης της Ονομασίας Προέλευσης. Και αξιοποιώντας τον προνομιακό αμπελώνα τους στο Κούτσι, συνεχίζουν να προσφέρουν ένα από τα κορυφαία δείγματα. Στη σοδειά του 2014, ο ταννικός σκελετός ντύνεται με άφθονο φρούτο, χωρίς να «περισσεύει» αιχμή, ενώ το πάχος, η γευστική πολυπλοκότητα, η ένταση και η διάρκεια, μαζί με το σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, οδηγούν σε ένα απίστευτα αρμονικό και απολαυστικό σύνολο. Τιμή: 24€

Βλάχικο 2016, Οινοποιείο Zoinos
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Παραδοσιακά, το Βλάχικο βρισκόταν διάσπαρτο ανάμεσα στη λευκή Ντεμπίνα στους αμπελώνες της Ζίτσας, δίνοντας το ροδαλό χρώμα στα ημιαφρώδη κρασιά της περιοχής, αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσέλκυσαν σχετικά πρόσφατα το ενδιαφέρον των ηπειρώτικων οινοποιείων. Η σοδειά του 2016 έρχεται με λαμπερό, ανοιχτό ρουμπινί χρώμα και εκφραστική μύτη, όπου κυριαρχούν το μαύρο και το πράσινο πιπέρι, τα κόκκινα φραγκοστάφυλα και το πολύ διακριτικό ξύλο. Στο στόμα, το λεπτό σώμα, παντρεύεται με καλό φρούτο, ήπιες τανίνες και μετρημένη, αλλά αισθητή οξύτητα. Τιμή: 15€

Αγιωργίτικο Ροζέ 2017, Κτήμα Παπαϊωάννου
Παρόλο το γεγονός ότι το χρώμα του φαντάζει… παλαιοκαιρίσιο σε σχέση με τα μοντέρνα ροζέ, η πρόταση του Κτήματος Παπαϊωάννου πείθει σε μύτη και στόμα. Φυσικά προέρχεται από Αγιωργίτικο και μάλιστα από αφαίμαξη, από τράβηγμα δηλαδή μέρους του μούστου κατά τα αρχικά στάδια παραγωγής των ερυθρών του κτήματος. Η μύτη του μοσχοβολά βατόμουρο και κεράσι ενώ η γεύση του είναι αρκετά πλούσια αλλά διόλου βαριά, αφού γι’ αυτό φροντίζει η φρεσκάδα του φρούτου, η εξαιρετική ισορροπία αλλά και η απουσία στυφάδας. Τιμή 7€

Avarino Rose 2017, Νέστωρ
Το Avarino θα ήταν άξιο πρότασης ακόμα και αν δεν κόστιζε 4€. Και αυτό γιατί το blend των ποικιλιών Ροδίτης, Grenache Rouge και Φιλέρι από τη Μεσσηνία σε κερδίζει με το λαμπερό, παιχνιδιάρικο χρώμα του, το άρωμα καραμέλας βουτύρου και γλυκού πετροκέρασου και την εξαιρετική γευστική ισορροπία του που αρτύζει την εξαιρετική δοσολογία οξύτητας και γλύκας με μια τζουρίτσα τανινών. Όμως με την τιμή που διαθέτει απλά προσδίδει στον όρο «value for money» μια νέα, πρωτόγνωρη διάσταση! Τιμή 4€

Ορεινό 2017, Σπυρόπουλος/ Αρκάς Α.Ε
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Ευχάριστο, καλοφτιαγμένο κρασί, για όλες τις φορές, που η διάθεση ή το ίδιο το φαγητό, αναζητούν κάτι ανάλαφρο και ευκολόπιοτο. Η οικογένεια Σπυρόπουλου, παντρεύοντας το Αγιωργίτικο της Νεμέας με το κοσμοπολίτικο Syrah, φέρνει στο ποτήρι μας τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο ποικιλιών. Λαμπερό κόκκινο χρώμα στην όψη και κλασικά αρώματα Αγιωργίτικου στη μύτη, με το φρέσκο κεράσι και το βύσσινο να εμπλουτίζονται με λεπτές νότες πικρής σοκολάτας από το Syrah. Μαλακό και ευλύγιστο στο στόμα, μεσαίου όγκου, με ζωηρό φρούτο και διακριτική οξύτητα. Τιμή €6

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr