Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Gewurztraminer 2017
Οίνος Λευκός Ξηρός
Αρκαδία ΠΓΕ
Σεμέλη Α.Ε.

Η εταιρεία Σεμέλη, στον τρύγο του 2017, επαναπροσεγγίζει τη βόρειας καταγωγής ποικιλία σταφυλιού Gewurztraminer, που παλιότερα χρησιμοποιούσε στο ημίγλυκο Espera, προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ξηρή εκδοχή της. Λαμπερό ξανθό χρώμα, με ελάχιστες πρασινωπές ανταύγειες και πλούσια, σχεδόν εκρηκτικά, αρώματα στη μύτη, που κινούνται ανάμεσα στο τριαντάφυλλο και το κινέζικο λίτσι, με μια ελαφρότατη πιπεράτη νότα. Στο στόμα, παρότι τα αρώματα προδιαθέτουν για ένα πιο πληθωρικό κρασί, η οξύτητα μάλλον παίρνει το πάνω χέρι, χωρίς σε κάθε περίπτωση να γίνεται δυσάρεστη, καθώς υποστηρίζεται από φρούτο, ικανοποιητικό όγκο και μακρύ λεμονάτο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €15

Chardonnay 2017
Οίνος Λευκός Ξηρός
Δράμα ΠΓΕ
Κτήμα Παυλίδη

Eνα ιδιοσυγκρασιακό κρασί, από τους αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη στα Κοκκινόγεια και την Περιχώρα της Δράμας. Στο ποτήρι έρχεται με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, ενώ στη μύτη το πλούσιο μπουκέτο κινείται ανάμεσα στο αγιόκλημα, την καραμέλα βουτύρου, τον ανανά και το ώριμο ροδάκινο, με διακριτικά περάσματα φρυγανισμένου ψωμιού, δείγμα μιας σωστά υπολογισμένης παραμονής σε δρύινο βαρέλι. Στο στόμα, το 15% της αλκοόλης δεν περνάει απαρατήρητο, με την οξύτητα όμως να αντιρροπεί ικανοποιητικά τη θέρμη, τη λιπαρότητα και τη «γλύκα». Πολύ μακρύ και επίμονο, φρουτώδες τελείωμα.
Τιμή: Περίπου: €14,50

Gold 2016
Πλαγιές Αίνου ΠΓΕ
Πετρακόπουλος Wines

Με τις εκπληκτικές του επιδόσεις το οινοποιείο Πετρακόπουλος έχει θέσει εαυτόν στην αιχμή του δόρατος του κεφαλλονίτικου κρασιού, παράγοντας εξαιρετικές εκδοχές της Ρομπόλας και της Μαυροδάφνης. Ωστόσο η ετικέτα Gold ιντριγκάρει εξίσου τον σοβαρό οινόφιλο, αφού προσφέρει μια σπάνια μονοποικιλιακή εκδοχή της ιδιαίτερης ποικιλίας Ζακυνθινό. Στρόγγυλο και βελούδινο στο στόμα, το Gold ντύνει τα ώριμα κίτρινα φρούτα με αρώματα αμυγδάλου και μελιού. Μην ξεγελιέστε, όμως. Παρ’ όλη τη φαινομενική έλλειψη οξύτητας, το εξαιρετικό αυτό κρασί είναι ικανό για 10χρονη παλαίωση!
Τιμή: Περίπου: €14

Value for money

Sauvignon Blanc 2017
JP. Chenet, Colombard

Τα κρασιά του οίκου JP. Chenet αιχμαλωτίζουν το βλέμμα λόγω της εξαιρετικά πρωτότυπης φιάλης με τον κυρτό λαιμό, όμως εντυπωσιάζουν εξίσου και με το περιεχόμενό τους. Το blend των ποικιλιών Colombard και Sauvignon Blanc προέρχεται από τα γαλλοϊσπανικά σύνορα και εκμεταλλεύεται τη δροσιά της περιοχής για να μπολιαστεί με τη φρεσκάδα του γκρέιπφρουτ και του πράσινου σμέουρου. Εξίσου σκερτσόζικο, όμως, είναι και το στόμα που διαθέτει ελαφρύ σώμα, φρουτώδη αίσθηση και σκερτσόζικα τραγανή αίσθηση. Ένα υπέροχα τιμολογημένο… καλοκαίρι στο ποτήρι!
Τιμή: Περίπου €7

Sangre De Toro 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Ισπανία
D.O. Catalunya
Miguel Torres

Ο Οίκος Torres, από τους σημαντικότερους της Ισπανίας, συνδυάζει τις κλασικές μεσογειακές ποικιλίες σταφυλιού Cariñena και Garnacha (Carignan και Grenache για τους Γάλλους, αντίστοιχα), για να δημιουργήσει την κόκκινη, από άποψη πωλήσεων, ναυαρχίδα του, που προσφέρει μια εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας. Ωραίο, αρκετά συμπαγές, βαθυπόρφυρο χρώμα και ελκυστικό μπουκέτο στη μύτη, με το γλυκό κεράσι, το ξερό δαμάσκηνο και τη μαρμελάδα σύκο να πρωταγωνιστούν σε φόντο ξύλου. Στόμα μεσογειακό, μεσαίου όγκου, θερμό αλλά ισορροπημένο, με διακριτική οξύτητα, φρούτο, ευγενικές τανίνες και μακρύ τελείωμα, σε τόνους γλυκόριζας.
Τιμή: Περίπου €7,50

Εφηβος Ροζέ 2017
Οινοποιείο Νίκου Γαβαλά

Η Κρήτη έχει κάνει απίστευτα ποιοτικά άλματα τα τελευταία χρόνια και ο Νίκος Γαβαλάς το αποδεικνύει περίτρανα, μια και από το οινοποιείο του στον Βοριά Μονοφατσίου Ηρακλείου προέρχονται εξαιρετικά κρασιά. Μάλιστα ο συμπαθής παραγωγός έχει πάρει τα ροζέ στα σοβαρά, παράγοντας 3 διαφορετικές ετικέτες!
Αν και ο Εφηβος είναι η οικονομικότερη από αυτές, δεν υπολείπεται σε τίποτα, αφού είναι καθαρότατο στααρώματα φραγκοστάφυλου και πετροκέρασου ισορροπημένο στο στόμα και μαλακό στην επίγευση. Ενα top value από το κλασικό ποικιλιακό δίδυμο Κοτσιφαλιού – Μανδηλαριάς.
Τιμή: Περίπου €7

Δείτε επίσης
Οι οινικές προτάσεις του Ιουνίου